Štípací sekery: nějaký rozdíl?
Moderátor: Moderátoři
Na tomhle principu ještě za bolševika kluci zkoušeli udělat trhací klíny na dřevo do kterých se dávaly hilzny (devítky??) pro nastřelovák do betonu. Nikdy jsem to neviděl v akci ale bylo to prý strašně nebezpečný, klín se občas vydal jinam, než měl.martinkopp píše:Touhle sekerou to půjde první ranou vždyhttps://cs15.pikabu.ru/video/2025/03/08 ... 80x720.mp4
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
To by mě zajímalo, co to bylo za "kolt". Protože americká, v současný době českým zbrojním koncernem CZ Uherský Brod ovládnutá firma Colt´s Manufacturing Company "devítku" kalibr nevyráběla, jiní výrobci revolverů v Americe (Ruger, Smith & Wesson ...) taky ne - protože u nich je to "osmatřicítka" ("cal .38") případně "tři-pět-sedm-magnum" - všecko zbraně pro revolverovej náboj s okrajem a v "imperiálních" kalibrech. A do těch evropská "metrická devítka" nepasuje, aspoň ne tak, aby se s tím dalo bezpečně a pokud možno i přesně střílet. Pokud už se taková zbraň objevila, byla na pistolovej (bezokrajovej) náboj - takový revolvery vyráběl třeba žabožroutskej Manurhin nebo hišpánská Astra. Ty měly bubínek uzpůsobenej na nabití 5 nebo 6 nábojů Luger 9x19 = P-08 Parabellum pomocí srpečků z pružinový ocele, bránících nábojům bez okraje zapadnout do komory válce ... A naše armáda od začátku 50. let (vyřazení starejch kořistních bouchaček z WW II) až do první půlky "osmdesátek" žádný "devítky" nepoužívala, protože pokus nahradit "varšavskosmluvní" pistoli vzor 52 s nábojem Tokarev 7,62x25 jinou pistolí, ládovanou ruSSáckým Makarovem 9x18 (pistole CZ vzor 82/83), kterej sice byl "devítka", ale ne "parabellum" zoufafle selhal - protože "parabellum je prostě parabellum".fredis píše:... Ta 9ka byla klasika slepý co se používaly i v armádě ... Zmínil jsem se před známým a ten učurával blahem, bo měl 9ku kolt. ...
A kutilmile - nelituju tě
- scorpions-cz
Pistole CZ83 byla na náboje 7,65, nebo 9 mm BROWNING. Zbraň měla drážkový vývrt. Někdy na přelomu milénia bylo vyrobeno několik kusů pro náboj 9 mm MAKAROV. Zde se však už nesměl použít náboj vz 82. Ničil by hlaveň.
Ale to už jsme moc OT od štípání dřeva, i když v lesích kolem střelnic vždycky lítaly třísky z kmenů fest ... Nezapomenu, jak nám kolem malorážkový střelnice SVAZARMu v Řetový nechtěl nikdo pokácet přerostlý modříny, který stínily terče - protože byly prošpikovaný olovem jako u Verdunu ...
A kutilmile - nelituju tě