Umělá zátěž AR_PE_05_1996
Moderátor: Moderátoři
K těm průběhům. Zkusil jsem zátěž připojit na Pb baterku (už jen pro sichr jednu) 12V/28Ah. A průběhy na proudovým BNC jsou v podstatě stejný jako na zdroji JWS300. Propoj byl přes dvě 60 cm šňůry Cya 1,5mm² s banánkama na obou stranách. Zjevně dlouhý a slabý. Zkusil jsem dvě 20 cm Cya 6mm² na jedný straně oka, na druhý straně banánky. Oproti šňůrám Cya 1,5 mm² se ty zákmity zmenšily na obou hranách asi o 1/3. Zkusím ještě posílit proudový vodiče uvnitř v zátěži, případně na plošák připájet posilovací dráty, ta moje zátěž je proudově úplně jinde, než původní konstrukce s KUN05.
Když už to bude vyndaný z krabice, tak se kouknu po odporech R1 a R2 u 555 a zkusím srovnat střídu, když vás to tolik irituje že není přesně 1:1.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Špičkový usměrňovač (detektor) má jako základní součást paměťový kondenzátor nabíjený z "operačního usměrňovače" - no a ten se nabije rychle pouze z co nejmenší impedance.
Dívný, že?
kdo ne - hledá důvod.
Ze dvou možností často volím tu třetí.
Dej si přitom pozor na ev. nežádoucí propojení přes PE.
kdo ne - hledá důvod.
Ze dvou možností často volím tu třetí.
Nikoliv, divné to není, ale nikde není požadováno, aby se paměťový kondenzátor nabil prvním impulzem. I kdyby napětí na něm dosáhlo vrcholové hodnoty až po 1000 impulzech širokých 50us, je to při 10kHz 0,1s. Rychlost reakce deprézu je srovnatelná.JirkaZ píše:Špičkový usměrňovač (detektor) má jako základní součást paměťový kondenzátor nabíjený z "operačního usměrňovače" - no a ten se nabije rychle pouze z co nejmenší impedance.
Dívný, že?
Něco jiného by ovšem byl zmíněný "sample&hold", ale o ten tady nejde, že?
-----
Nemyslím si ale, že přidání tohoto usměrňovače přinese nějakou přidanou hodnotu. K nastavení a měření špičkového proudu přece slouží poloha kalibrace.
Jo, to jsem zkoušel s LiPol baterkou 4S1P 2,5Ah/60C. Ta baterka má 8 cm přívody šestkou se silikonem izolací a Ri 25mΩ. Měřil jsem na balančním konektoru, takže vlastně kelvin připojení napětí a proud zvlášť. Na snímacím odporu krásnej obdélník ale co se dělo na balančáku, nestačil jsem se divit. Až zpracuju fotky a dám je sem, taky se budeš divit, co za průběh tam je.JirkaZ píše:Jirko, opakuju: osciloskopem neměř na snímacím R proudu, ale svorkové napětí přímo na testovaném zdroji (proti jeho zemi).
edit: Dnes jsem poladil střídu na 1:1, zesílil proudový vedení a pohrál si s měřením proudu deprézem. Ty různý kulatosti a zákmity na průbězích se o dost zmenšily.
Na přepínači funkcí byly ještě dva pakety neobsazený, tak jsem jeden použil na změnu citlivosti ampérmetru. Bočník ampérmetru je nyní na proud při střídě 1:1 a v kalibraci a lineáru se přes jeden paket přepínače zařadí odpor, co upraví rozsah ampérmetru. Takže na stupnici je v jednotlivých funkcích a kmitočtech skutečný proud a už se při nastavování nespletu a nenastavím 13A.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!