AZS 223 zlepšení parametrů ZČÁSTI POŘEŠENO

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
lubos1961

#61 Příspěvek od lubos1961 »

A kdyby jenom poupravil jen R85 a (R86) což jsem mu i radil, tak to měl už dávno hotové. U tak jednoduché konstrukce nemá smysl nic víc se tím znepokojovat. Dělat z toho něco x krát složitějšího? Proč?
Ale naco to dělat jednoduše když to jde i složitě.
Kremik

#62 Příspěvek od Kremik »

Co je na výměně jednoho odporu x krát složitějšího? Navíc on to zapojení pozvednout chce. To bys mohl rovnou napsat:
"Naměřený offset ničemu nevadí, bude to hrát i tak."
Paviel

#63 Příspěvek od Paviel »

Lubos 1961 a Kremik - výmena rezistorov R85 a R86 tomu pomohla. Akurát bolo treba trochu poskúšať rôzne rezistory. Pôvodne tam bolo na pozíciách R85 a R86 2k2 a teraz tam je 1k5. Teraz je offset v pohode. Mal som to urobiť hneď... V ľavom kanáli teraz offset fluktuje okolo 5 mV a v pravom kolíše od -2mV do + 3 mV. Myslím, ale že takto je to v pohode. Nepresnosť meráku na DC offset som neriešil.
kulikus
Kontaktovat uživatele:

#64 Příspěvek od kulikus »

Přivedl mne na toto vlákno čerstvě držený AZS 223 - zachránil jsem ho před likvidací.
Jako elektronik nezkušený v oblasti audio si dovoluji v reakci na jeden předchzí post (AdamVarga) položit otázku - k čemu slouží DC servo v zapojení audiozesilovače?
ransom

#65 Příspěvek od ransom »

Nuluje DC offset na výstupu.

https://sound-au.com/articles/dc-servo.htm
Nepoužívám smajlíky. Pobavený nebo ironický tón si laskavě domyslete sami.
AdamVarga

#66 Příspěvek od AdamVarga »

kulikus píše:Jako elektronik nezkušený v oblasti audio si dovoluji v reakci na jeden předchzí post (AdamVarga) položit otázku - k čemu slouží DC servo v zapojení audiozesilovače?
DC Servo je externý oddelený aktívny obvod ktorého účel je minimalizovať, ideállne úplne odstrániť jednosmernú zložku z výstupu audio zosilňovača. Robí to tak že výstup DC serva je skrz vsokú impedanciu pripojený do vstupu zosilňovača.

Obvod teda nijak neovplivňuje audio zložku. Je teda možné nrobiť kompromisy na zosilňovači, alebo respetive nieje nutné pridávať žiadne extra sprostosti ktoré môžu mať nepriaznivý dopad alebo priam až prekomplikovať funkciu, alebo konštrukcia zosilňovača nijak neumožňuje vnútorne vykompenzovať DC zložku a tak je nutné použiť externý obvod.
samponek

#67 Příspěvek od samponek »

DC servo je obyčejný integrátor, to znamená, že seřezává všechno střídavý a zesiluje hlavně stejnosměrný a je buď invertující, nebo neinvertující a zapojuje se do zpětné vazby, doporučuji neinvertující a léčí DC složku u neposlušných, nebo kmitajících, nebo jinak rozbitých zesilovačů.

Léčí jenom následky, neodstraňuje příčinu.
Hill
Administrátor

#68 Příspěvek od Hill »

Nemotej sem nějaké invertující a neinvertující, to přece závisí na zapojení zesilovače, a kam je do něj výstup serva zavedený.
Servo udržuje konstantní DC úroveň, jak už tu napsal AdamVarga. A zapojení serva se volí takové, aby tuto funkci splňovalo.
mirku

#69 Příspěvek od mirku »

samponek asi vychází z webu:
https://sound-au.com/articles/dc-servo.htm
samponek

#70 Příspěvek od samponek »

Vychází z praxe, u Déček řízených oscilátorem bez LF zpětné vazby je nezbytné, protože by mu chyběla DC zpětná vazba. :)
jardafiala

#71 Příspěvek od jardafiala »

Nějak se mi sešly dva kousky, jeden měl ofset přes 250mV a 170mV, druhý oba konce kolem 150mV. Na všech jsem vyměnil R87,R88 za 42k, pak byl ofset kolem 70mV. Poladěním (přesněji připojením trimru 47k, měřením a pak paralelními odpory) R85,R86 jsem dostavil ofset na cca 5mV.
rvx73

#72 Příspěvek od rvx73 »

DC servem bych ten zesík fakt neprznil. Při 150mV offsetu poteče 4ohmovým reprákem nějakých 50mA DC, což bude topit 10 mW. To by nemuselo vadit.
mi-ro

#73 Příspěvek od mi-ro »

To asi nebude ale ten lupanec při připojení repráků nemusím. A to že mi to vysune kmitačky z koše už vůbec ne.
..to bude jen ňákej odpůrek
ransom

#74 Příspěvek od ransom »

Na lupanec výstupní ochranu/zpožděné připojení.
Nepoužívám smajlíky. Pobavený nebo ironický tón si laskavě domyslete sami.
mi-ro

#75 Příspěvek od mi-ro »

To ano ale pokud má konec ss offset tak bude lupat i tak.
..to bude jen ňákej odpůrek
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“