KV radiopřijímač

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
EKKAR

#2 Příspěvek od EKKAR »

Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
ok1hga

#3 Příspěvek od ok1hga »

stavět jednoduchý přijímač není vždy jednoduché,
pokud nemáš elementární znalosti obvodové techniky a alespoň základní měření . . .
https://qsl.net/o/ok7dr//oqi100index_fu ... OQI120.pdf
tady je rozepsané od OK2ZKR jak to stavěli s dětmi.
jak je to rozdílné od nabízené stavebnice jsem neporovnával, nicméně když pochopíš principy, lze stavět jednoduché přijímače i bez schématu . . .
BOBOBO

#4 Příspěvek od BOBOBO »

Věci tohoto typu mohou hodně natrápit . Kdysi , je to skoro 50 let jsem stavěl supereakci na model do letadla . Dalo mi to hodně večerů skloubit typy "vhodných" součástek , aby to pracovalo . A to jsem měl plošňák . Až si to sedlo , tak jsem to mohl sekat jak Baťa cvičky . Nemáš kolem sebe někoho , kdo to dělá a zeptat se ho na nějaké vyřazené zařízení ? tady zemřel amater a v podstatě vše šlo do sběráku . Mám taky pár bedýnek a domácí svářečku , tedy jenom na potom na měď . Jeho pozůstalost dostal poloamater , občas ho potkám , můžu se zeptat . Ale člověk kolikrát neví co je věc zač , dával jsem sem přestavbu elektronkového radia do linky ....
jjilek
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od jjilek »

Je to skutečně "zajímavá" nabídka. Na obrázcích v návodu jsou místo indukčností osazené rezistory (zřejmě obchodní tajemství), které mohou zájemce pěkně zmást. Cenu nehodnotím.
patrikvarga

#6 Příspěvek od patrikvarga »

Ja tam vidím cievky.
Přílohy
ciev.jpg
ciev.jpg
Milan

#7 Příspěvek od Milan »

Myslím , že to jsou opravdu indukčnosti v podobě tlumivek a ne odpory.
Obvykle však tyto tlumivky mívají malé Q a nízký vlastní rez.kmitočet , což nemusí vadit, ale rozhodně bych se tím před realizací zabýval. Z mládí si pamatuji velká zklamání při stavbě takových rádijek podle různých knížek ap.
EKKAR

#8 Příspěvek od EKKAR »

jjilek píše:Je to skutečně "zajímavá" nabídka. Na obrázcích v návodu jsou místo indukčností osazené rezistory (zřejmě obchodní tajemství), které mohou zájemce pěkně zmást. Cenu nehodnotím.
Malý indukčnosti s tyčinkovým jádrem vypadají jako metalizovaný odpory, liší se ale barvou lakování - bejvají žlutý nebo řvavě zelený, barevnej kód má stejný významy jako u odporů. Problém nastává v momentě, kdy je konstruktér položí vedle sebe a nepochopí, že se můžou navzájem ovlivnit indukováním střídavýho signálu z jedný do druhý.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
ok1hga

#9 Příspěvek od ok1hga »

ta stavebnice co jsi sem dal je jen zpětnovazební audion a na poslech CW a SSB není zrovna moc vhodný.
bude mít minimálně nestabilní kmitočet s teplotní závislostí . . .

pokud si chceš hrát a na výsledek i trochu poslouchat, zkus přijímač s harmonickým směšovačem.
výše jsem postnul návod v magazínu od stejného autora.
ještě ti sem dám schéma z toho návodu.
Přílohy
jednoduchy prijimac CW SSB.jpg
jednoduchy prijimac CW SSB.jpg
Hill
Administrátor

#11 Příspěvek od Hill »

Ale přece od toho tam máš ten radioklub, co neumí jeden, umí druhý, řekl bych, že právě tam by ti pomohli nastartovat důvěru ve vlastní zručnost nejlíp. A, protože bastlíři s radioamatéry někdy jedno jsou, vždy mají společnou vlastnost, a to křečkování (přece to nevyhodím, mohlo by mi to jednou chybět). Takže by ti mohli i nějakým tím ladicím kondenzátorem i cívkou vypomoci. A s oživením, kdyby se ti přesto nedařilo, taky.
On takový starý zkušený praktik, i když tě třeba sprdne, je daleko lepší, než všechny tutoriály na youtube dohromady. Uvidí a uslyší výsledek a už bude vědět.
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“