Petice za zachování vysílače Liblice jako technické památky

Bezdrátová pojítka, vysílací a přijímací technika, diskuze o VF technice, zařízeních a konstrukcích, konstrukce a parametry antén

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
robos

#106 Příspěvek od robos »

Sandal píše:Tak Liblice jsou opět v provozu :drinken:

Díky za dobré ráno :)
Dneska skúsim naladiť tu u nás. Country som chytal, ale utopené v šume a s hlasitosťou vytočenou takmer naplno. Som zvedavý, či bude výrazný rozdiel.
Crifodo

#107 Příspěvek od Crifodo »

robos

#108 Příspěvek od robos »

Tak u nás za Karpatami je to už mimo príjem. Pritom signál z toho vysielača predtým som zachytil, ale to boli možno iné podmienky.
kbulda

#109 Příspěvek od kbulda »

Hill
Administrátor

#110 Příspěvek od Hill »

My víme.
Hned, jak to spustili, jsem to vyzkoušel na několika místech v Podkrkonoší na tranzistoráku Selga, v Jičíně na VEF206 a SV dílu z nějakého autorádia Crown (ty poslední dva mají preselektor, jeden s triálem, druhý s posuvnými jádry): příjem slušný, signál je rozhodně silnější, než ze Zbraslavi. V místech se špatným pokrytím signálem VKV FM je to pořád lepší, než nic.
Hraje to poměrně stabilně i na OEM SLDA v autě, vyzkoušeno od Drahanské vrchoviny až k Ještědskému hřebenu. Zbraslav byla polovinu té cesty utopená v šumu a rušení, Liblice jedou.
Tak či tak, přistihl jsem se, že už jsem poněkud odvykl od té GAQ (Genuine AM/erican/ Quality) a za jízdy tomu SLDA raději odpustím místy to nerozhodné přeskakování mezi VKV FM vysílači.
ok1hga

#111 Příspěvek od ok1hga »

dnešní aktualita, kácení stožáru na Zbraslavi
http://www.ebastlirna.cz/modules.php?na ... c&t=105106
ok1hga

#112 Příspěvek od ok1hga »

Country rádio vypne vysílání na střední vlně z Liblic.
Své vysílání ze středovlnného vysílače Liblice u Českého Brodu ukončí stanice 31. března 2025.
zdroj
mi-ro

#113 Příspěvek od mi-ro »

To se dalo očekávat. A to znamená téměř jistý konec 355m dominanty dvou stožárů.
Přílohy
2020-03-28-17_optimized.27.53.jpg
2020-03-28-17_optimized.27.53.jpg
..to bude jen ňákej odpůrek
Lukas-Peca
Kontaktovat uživatele:

#114 Příspěvek od Lukas-Peca »

Zajímalo by mě, z čeho ty stožáry vyrobili. I na místech, kde byla oloupaná barva, byl lesklý šedý kov.

Škoda to opravdu je, ale bohužel tento typ památek si málokterá země může dovolit udržovat potom, co ztratí svůj technický účel.
fredis

#115 Příspěvek od fredis »

Řekl bych že z oceli :lol: . A navíc ji asi velmi kvalitně pozinkovali.
Rotor rotuje a stator stagnuje...
Hill
Administrátor

#116 Příspěvek od Hill »

Zbudou fotky, možná výkresová dokumentace, nějaké to video, případně 3D model v NTM, u kterého se davy zrovna tlačit nebudou, bez té majestátní výšky to není ono.
Víckrát už to nikdo nesmontuje.
Znovu shánět podpisy na petici, která už jednou proběhla, do toho už se nepohrnu.
A ve svrateckém kaňonu Milan ztratí motivaci dál laborovat s přijímačem.

Slibované lepší pokrytí DAB+ je slibované už dost dlouho, v obsazení multiplexů jednotlivých operátorů dochází k přesunům, v nichž právě to Country rádio nějak nefiguruje. A Color DAB nemá mimo Prahu skutečné pokrytí ani poloviční proti zveřejněné mapce - ta totiž platí jen pro posluchače s externí anténou umístěnou ve výšce 20 metrů nad zemí. No řekněte: kdo z vás to má?
Ale jo: dokud je dostupný příjem alespoň na VKV FM, můžou se někde v pozadí nenápadně ty výše zmíněné sliby plnit.
Lukas-Peca
Kontaktovat uživatele:

#117 Příspěvek od Lukas-Peca »

Ta petice není za zachování Liblic, ale vysílání Country radia na AM. Mně je to v podstatě jedno, u nás je signál všech českých vysílačů tak slabý a rušení tak velké, že kvalitní celodenní příjem stejně není moc možný. AM vysílače se teď ruší i v USA, kde tradičně SV vysílání frčelo. Směřuje to k tomu, že člověk bude chytat pirátské vysílání v nějaké předem smluvené časy.

fredis: podle mě to nebyl pozink, vypadalo to spíš, že je ta ocel něčím legovaná.
mi-ro

#118 Příspěvek od mi-ro »

Petice za zachování radia Country v AM? Jako někdo chce donutit soukromý subjekt provozovat prodělačnou činnost? :lol:
xsc

#119 Příspěvek od xsc »

Doteď se jim to jevilo výhodné, takže tak prodělečné to pro ně nebude.
mi-ro

#120 Příspěvek od mi-ro »

To je otázka. Do účetnictví jim nevidíme. A možná právě ekonomika je důvod ukončení vysílání z Liblic. Jenže stožáry a lanoví čeká velmi nákladná údržba a revize. A to by asi fakt soukromá stanice nedala.
Přílohy
2020-03-28-17_optimized.20.23.jpg
2020-03-28-17_optimized.20.23.jpg
Naposledy upravil(a) mi-ro dne 18 bře 2025, 12:11, celkem upraveno 1 x.
Odpovědět

Zpět na „Bezdrátová technika a technologie, VF technika“