S: Oravan LUX bižuterie
Moderátor: Moderátoři
- hajeklubos
Toschiba ukazuje jako z praku ale honí jí součásky TESLA.
Dost obdivuju jak se pouštíte do renovací, fakt bomba.
Luboš
Já bych řekl, že nic tak tragického (na rozdíl od SSSR, BLR, RSR) se u nás nedělalo. Čs. výrobky akorát mnohdy nebyly pohledné, spíš vypadaly těžkopádně a neelegantně, jako laboratorní zdroje (v tomhle nám konkurovali Poláci a Deredóni, jak tím designem, tak ucházejícími integráči). Rozdíly mezi závody samozřejmě existovaly, Rožnov&Litovel&Pardubice&Přelouč>Bratislava&Piešťany. A kvalitou zaostávaly např. hnědé svitky, zelené elektrolyty a pertinaxové trimry.hajeklubos píše:...néé vše od TESLA byl šmejd...
-
Lukas-Peca
- Kontaktovat uživatele:
Barevné televize z Oravy byly opravdu hodně kvalitní. Když dnes člověk najde nějakou colorku a zapne ji, tak většinou normálně funguje, což se třeba o rádiích nebo magneťácích Tesla ze stejné doby říct nedá. V oravanech akorát zlobí ten zdroj.
Tak to na sebe "prásknu" - ano, onoho "LUXíka" jsem mu poskytnul já - byl jsem jeho majitelem. Provozoval jsem ho v KK cca 20 let (jak jsem tady už kdysi psal), takže až tolik "najeto" neměl. A novou obrazovku nebude potřebovat, i kdyby denně jel, ještě i "třeba 20 let"Hrnous píše:Ahojte,
po dvou letech od první myšlenky / s jistými zdravotními problémy / jsem se konečně stal majitelem echt gold LUXíka od jednoho místního člena.
Rád bych doplnil vše, co bude možné sehnat "do poličky".
Tedy jak nějaké nové díly, tak zejména jakékoli letáky, katalogy, DO, TXT modul a tak podobně. Jak říká jeden kamarád, všechno je třeba mít dvakrát a něco i třikrát
...
Jak vidíte z jeho fota (v zadání), je skutečně nejen v TOP stavu, ale taky kompletní (vč. Návodu k obsluze; Schémat; Záruč. listu i s Prodejkou. Původní DO a i s novým-náhr. futrálem k němu - původní má pouze "setřený" potisk okolo často užívaných tlačítek. Po výměně futrálu bude "jako nový". Chybí pouze papundeklový obal-krabice - ten se už nedochoval.).
Když si pak pro něj minulou NE Staňa přijel a probíhala předávka, jen suše zakonstatoval (při pohledu na zadní typ. štítek) - "Rok výroby: ´88. Tak je tak starý, jako já"
Ano - začal se o něj zajímat už před dvěma lety, ale pro (jeho) zdrav. komplikace se transakce uskutečnila až teď.
Už při naší SZ korespondenci se zajímal (mj.) o možnost zabudování TXT modulu do něj.
K tomu jsem mu napsal toto (část výpisu z naší korespondence):
Tolik z (části) naší korespondence.kokun[size=75] v SZ[/size] píše:Ahoj Stando.Hrnous[size=75] v SZ[/size] píše: Hezký den Honzo,
jsem rád, že se to nakonec takto nějak vyvrbilo.
...
Pošli mi na sebe prosím telefon. Stavil bych se některou neděli. buď tuto, nebo příští. Samozřejmě podle Tvého časového harmonogramu.
Mimo to by mne samozřejmě zajmaly všechny dobové archiválie, tedy Technické informace Orava pro oravany - zejména 57 a 58.
Manuály, schémata, krabice.. cokoli v papírové podobě.
Časem pak modul teletextu, dokumentace k němu a podobně..
Děkuji
...
Tech. informace 57 i 58 určitě mám - tak jako mám téměř všechny. Podebatíme o nich.
TXT jsem do Oravana záměrně nemontoval (i když jsem v té době možnost měl).
Nwm, jestli jsem Ti už psal - v březnu ´88 jsem kupoval v Tuzexu v Brně: Saloru 22L35 (za 4.000 st. Bonů). TXT vestavěný neměla, ale byla na něj připravena. Všichni "brňáci" tehdy (v tom Tuzexu) kupovali Thomsony (za podobné ceny), protože ty byly už s TXT. Ale protože se v té době u nás TXT ještě nevysílal, tak já na něj nespěchal. Ti "brňáci" ho kupovali kvůli tomu, že na "Vídni" se TXT (už v té době) vysílal. A u nás nebyla šance rakušáky vůbec přijímat. Ale dobře jsem věděl, že až se bude vysílat i u nás, tak bude na těch Thomsonech ten TXT "zmršený", protože byl jen pro "západní abecedu". A čeština má cca 13 diakritických písmen s čárkami a háčky, které se se "západním nodulem TXT" špatně zobrazují. Taková "čeština" potom hýří (namísto písmen s čárkami, či háčky, různými znaky: např. - §; @; #; ↑; ↓; →; ←; ... ), tj. všelijakými "hyeroglify". Pro čtení takového (CZ) textu, abys pak měl (pro těch 13 znaků) ten dekodér v hlavě![]()
![]()
Samozřejmě je pak to čtení velmi pomalé a např. stránka, která má několik podstran (které "rotují") nestíháš podstránku ani přečíst, a už se načte další-následující
Za 2 roky (to už začal vysílat TXT i u nás), začali (opět v brněnském Tuzexu) prodávat "sadu TXT" (s CZ abecedou) pro "moji Saloru" (za 700,-TK, tuším už nových). Neváhal jsem a hned jsem tu sadu zakoupil a v servisu v Brně nechal modul TXT namontovat.
Když jsem pak zakoupil (tentokrát v Tuzexu v Trenčíně: za 3.000,- už nových TK - byl zlevněný!) toho Oravana a zjistil jsem, že má dálk. ovládání na stejné bázi (napěť. syntéza s µPC: SAA1293A v obou tvp!), tak DO fungovaly na obě telky navzájem! I když v Saloře (po montáži TXT) byl vyměněný už za typ: SAA1294A (ten byl právě v té sadě), tak fungovaly pořád.
No a protože jsem měl už (funkční!) TXT v té Salorce, tak jsem už do Oravana TXT nepotřeboval (Salora byla v OP a Oravan v KK).
Do Oravanů (tak jako i do dalších tvp z Oravy) vyráběli TXT moduly v Atoll Havířov. Já od nich kupoval spíše moduly PAL (do ruských Rubínů, či Elektronů), anebo moduly DO do Orav (ale i "rusáků") bez DO.
V tom odkazu, co jsem Ti napsal minule: S: Color Oravan Lux, píše můj dobrý kamarád kovka, že taky měl Or.-LUXe a že ho zlikvidoval, ale vestavěný TXT z něj demontoval:Pokud si LUXa odvezeš, zkusím ten modul od kovky pro tebe "vymámit" (pokud ho ještě má), když chceš mít Oravana s TXTkovka[size=75] vloni[/size] píše: Měl jsem Lux, ovladač mně někde leží, za poštovné věnuju, jen nevím zda je funkční
Do telky jsem si tehdy vestavěl TXT, při likvidaci tv, jsem sadu vyndal a uskladnil.
Tak se měj - zdarec.
PS
Když jsem pak později (od r. 1995) sám telky servisoval, tak jsem do mnoha (většinou individuálně dovezených) tvp ty TXT moduly upravoval právě pro CZ abecedu (kde samozřejmě bezchybně funguje i ta "západní). Vyměňoval jsem v nich IC za vhodnější.
A ještě k tomu teletextu:
Jak vidíš Lukáši i náš společný známý: Standa (as. kovka) měl TXT v LUX-ovi namontovanýLukas-Peca píše:Do luxa šel dodělat teletext? To jsem nikdy neslyšel.
Žádný učený z nebe nespadl, ale pitomce jako by shazovali
http://www.avelektronik.cz/moduly-tesla ... nazvu-1-90
Kouknul jsem dovnitř a na obrazovce je popis azbukou. Oravan měl snad Toshibu nebo RFT. Ruskou 32cm měly jen Mánes a Aleš. Nebo se dovážely obrazárny i ruský 42 cm? Musím ho vydolovat a kouknout zepředu co to skutečně je.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!