Petice za zachování vysílače Liblice jako technické památky
Moderátor: Moderátoři
-
Lukas-Peca
- Kontaktovat uživatele:
Anténa je taky dělaná tak, aby vysílala spíše přízemní vlnou a ne do nebe. Říkali tomu systém ARPO a je to docela alchymie. Fakt je ten, že i s tím slabším vysílačem je dosah pořád velice slušný ve srovnání s těmi ostatními funkčními vysílači, které mají malé provizorní stožáry.
Pri dnešnej úrovni výpočtovej techniky si radar nemusí sám svietiť na cieľ. Celkom dobre mu posvieti aj rozhlasové vysielanie.
-
Lukas-Peca
- Kontaktovat uživatele:
Country rádio vysílá v celoplošném multiplexu CRa. Tento měsíc by se mělo pokrytí hodně zvětšit.Hill píše: Slibované lepší pokrytí DAB+ je slibované už dost dlouho, v obsazení multiplexů jednotlivých operátorů dochází k přesunům, v nichž právě to Country rádio nějak nefiguruje. A Color DAB nemá mimo Prahu skutečné pokrytí ani poloviční proti zveřejněné mapce - ta totiž platí jen pro posluchače s externí anténou umístěnou ve výšce 20 metrů nad zemí. No řekněte: kdo z vás to má?
Ale jo: dokud je dostupný příjem alespoň na VKV FM, můžou se někde v pozadí nenápadně ty výše zmíněné sliby plnit.
Já bydlím v místě, ve kterém vysílač Liblice šel přijímat hodně špatně. Většinou to šlo lépe večer, takže jsem si poslechl Hajaju a šel spát. Lépe šel přijímat vysílač u Plzně (asi u Přeštic).
Tak to jsem zvědav, do konce měsíce ještě pár dnů zbývá.nonius píše:Country rádio vysílá v celoplošném multiplexu CRa. Tento měsíc by se mělo pokrytí hodně zvětšit...
Večer jsem se vypravil na střechu (cca 32 m nad terénem) s Lídlcrestem SDR 1.5 B1. Normálně na tu jeho hypotrofní prutovku.
Naladil následující multiplexy:
6B 183,648 MHz ČRA DAB+ Region (slabý nestabilní, patrně Praha-město)
7C 192,352 MHz Teleko DAB2 (střední úroveň, stabilní, patrně Horský hotel na Černé hoře, možná Stěžery, či Proseč)
7D 194,064 MHz Fiera (slabý celkem stabilní, patrně lanovka Hofmanky expres)
8D 201,640 MHz RTI.cz (slabý nestabilní, patrně Strahov nebo Kochánov u Benešova)
9B 204,640 MHz RTI.cz HK+PA (úroveň slabší, stabilní, patrně Horský hotel na Černé hoře, nebo Stěžery)
10B 211,648 MHz PLAY.cz (úroveň nadprůměr, stabilní, vysílač na Černé hoře)
12C 227,360 MHz ČRo DAB+ (plná úroveň, stabilní, vysílač na Černé hoře)
12D 229,079 MHz ČRo DAB+ (slabý, stabilní, patrně Praděd nebo Javořice)
Z toho například rádio Proglas bylo na kanálech 7C a 9B, zatímco Country rádio nikde. COLOR DAB+ neměl signál.
Jak to vypadá, na směrovku by se toho chytilo ještě víc, ale nezkoušel jsem to, protože na střeše bylo značně nevlídno. Jen ten signál dostat o pár pater a níž a o vchod vedle, aniž bych ho musel protáhnout skrz STA...
Uvnitř budovy totiž hraje jen multiplex ČRo a, když jsem moc hodnej, a najdu místo, hraje i multiplex Teleko DAB (tučně vyznačeno).
V autě jsem už jednou kolem Hořic zachytil Country rádio v DAB+, ale to ještě vysílal COLOR DAB z rozhledny Špulka u Lbosína.
EDIT 20.3.: dnes odpoledne od Hořic přes celé Podchlumí až do Jičína mi v autě hrálo Country rádio na kanálu 11D, tipuji Praha-město, ostatní vysílače jsou dál a slabší, nebo ještě nejsou. Signál po celou cestu těsně nad mezí rozlišení, v Jičíně mezi prvními budovami už nestačil.
- martinkopp
A kutilmile - nelituju tě
...který větší část aktivní služby sloužil, jako rušička. Budovy rozhodně architektonicky cenné jsou, asi se na jejich údržbu i penize najdou, ale to chroupání koroze v anténních stožárech i v kotvicích lanech je za tichých nocí slyšet až na Oškobrhu.EKKAR píše:...prostě tenhle druh technický památky u nás bude reprezentovat už jen vysílač v Poděbradech ...
A už jsem psal, že po těchto technických památkách zbudou v lepším případě jen zaprášené modely v NTM, snad sem tam nějaký stožár bude stát za to, aby byl udržovaný, protože nese antény BTS mobilních sítí.
Ale přistihl jsem se, že už se s každou takovou ztrátou vyrovnávám rychleji a rychleji...