jednoduchý program na kreslenie schém (nie PCB)

Software potřebné k práci s elektronikou

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
BOBOBO

#16 Příspěvek od BOBOBO »

To jsou zase údernický kydy . Já také jen kreslím schemata . Ten profiCAD je opravdu intuitivní a i v 66 se po půl roce ho nebojím pustit , kdy po pár minutách jsem zase v obraze .
Hejnicek

#17 Příspěvek od Hejnicek »

Me na to moje čmárání ProfiCAD uplne staci, ale to je pravda asi, ze neni tak rozsireny mezi projektanty a jim vytvorene vykresy nemusi byt za par let "prenositelne"

Jen jsem kouknul, zda ProfiCAD umi export do nejakeho jineho formatu nez "obrazkoveho"
Je tam moznost do *.DXF.
Ale to by se musela zas zde vyjadrit nejaka znala osoba, ohledne tohoto formatu, jak moc je to univerzalni.
samec

#18 Příspěvek od samec »

Ideálne keby kresliaci softvér ukladal výsledok do univerzálneho formátu, napríklad do SVG. To by potom bolo jedno, v akom programe pod akým OS sa to v budúcnosti otvorí.
rnbw

#19 Příspěvek od rnbw »

Do univerzalneho formatu nemozes ukladat specificke data - aby sa to dalo editovat ako schema a nielen ako vektorovy obrazok. Mozes to do neho akurat tak exportovat.
Zmije

#20 Příspěvek od Zmije »

Na střední na dílnách nás jakýsi pan Bláhovec (učitel) nutil používat OrCAD (shéma + PCB), který nějaká firma škole zaplatila. Těžko si představit větší moloch s 🤐 ovládáním.

Nevím jaký je reálný problém s KiCADem, nebo LibrePCB. Lidi se taky jmenují různě a ještě si to dají na zvonek.

Jeden čas jsem kreslil (pro potřeby dokumentu) jednoduchá schémata (hlavně bloková) v programu Dia
https://cs.wikipedia.org/wiki/Dia_(program)
Je to na úrovni čar (je možné seskupovat), ikdyž je tam pár značek předdefinovaných.
samec

#21 Příspěvek od samec »

rnbw píše:Do univerzalneho formatu nemozes ukladat specificke data...
Ale čo by sa nedalo. Nastavíš IDečka, tágy, pomocné elementy... Máš pocit, že existuje niečo, čo sa nezmestí napríklad do HTML?
Zmije píše:Nevím jaký je reálný problém s KiCADem, nebo LibrePCB.
KiCAD má hnusné ovládanie, LibrePCB vyžaduje niekoľko GB miesta na disku.
rnbw

#22 Příspěvek od rnbw »

Lenze potom niekto otvori to SVG v grafickom editore, prida tam nejaky text, ulozi. Ten bordel potom uz nikto neda dokopy.
Zmije

#23 Příspěvek od Zmije »

KiCAD má ve výchozím stavu divné skrolování / přiblížení, já si to vždy přenastavím aby kolečko myši skrolovalo nahoru / dolu, Ctrl + kolečko přiblížení, Shift + kolečko pohyb vlevo / vpravo.
martinkopp

#24 Příspěvek od martinkopp »

Je úplně jedno jestli si to uložíš do svg, dxf nebo třeba jpg. Už nikdy pak nebude odpor součástka s jednoznačným číslem a hodnotou, připojovacími body, navázána na layout v PCB apod. Bude to jen obdélník a dvě čárky. Pokud ti tohle stačí a nebudeš chtít v případě ukončení softu schémata nikdy upravovat jako schémata, klidně používej proficad. Jen si nezapomeň pokaždé udělat ten export do dxf. Dxf otevřeš v budoucnu vždy s jistotou.

Pokud ale chceš aby bylo schéma skutečně schématem a ne obrázkem, pak se vykašli na všelijakou okrajovou exotiku, dvojmužné firmy typu proficad apod. a použij široce rozšířený soft jako Altium případně pokud máš výčitky svědomí z nelegálního softu tak KiCad. Tady budeš mít prakticky jistotu, že v budoucnu tvá schémata nějakým způsobem vždy otevřeš.
Odpovědět

Zpět na „Software“