Felicie při rozjezdu cuká
Moderátor: Moderátoři
------------
Popis problému s Felicií combi 1,3 z r. 2001
Už od začátku, co jsem Felicii koupil (v roce 2023 jako náhradní za předchozí z r. 2000, která tento problém neměla) se vždycky stalo, že po ujetí jen několik km a zastavení (u semaforu) se Felicie po sešlápnutí plynu a rozjezdu dusila. Od původního majitele jsem dostal radu, že je potřeba několikrát sešlápnout plyn a vyhnat motor do max otáček – pomáhalo to. Ale byli tu ti nervózní řidiči za mnou, než jsem auto rozjel.
Tak v servisu nejdříve vyměnili svíčky – že prý byly černé – nepomohlo to.
Pak, že to může dělat ten třmen s indučkama – vyměnil jsem - nepomohlo to.
Čištění klapky – nepomohlo.
Výměna čidla teploty chladící vody a termostatu, čištění kontaktů – nepomohlo to.
Nepomohlo dát do nádrže přípravek na odstranění kondenzované vody.
Výměna filtrů vzduchu a paliva – první jsem vyměnil na výměnu druhého ještě nedošlo
Diagnostika ukazovala na Lambda sondu – s tím se nic nestačilo udělat
Po každém rozjezdu feldy a šolíchání plynem v průběhu 2-3 km ten kritický moment už felda jako kdyby překonala. Pak normálně frčela. Zdálo se, že po prohřátí motoru je vše v pořádku, ale po zastavení na benzince /10 až 15 minut/ a novém rozjezdu byl problém znova, ale již jen chvilkový a to ještě nemohl být motor studený.
Utrpením bývalo po kratší jízdě postávání ve frontě, to i motor ve volnoběhu chcípal.
Nakonec i na dálnici v plných otáčkách se motor začal také dusit – motor šel skokem z vysokých otáček do nízkých a s autem nepříjemně a nebezpečně cukal.
Další rada byla dát do plné nádrže jednak nějaká rozpouštědla na pročištění vstřikovacího systému a také palivového potrubí. Koupil jsem oba a dal do nádrže ten první – kupodivu cestu 150 km a další den 150 km zpět jsem skoro bez výskytu problému projel.
Ale další týden při jízdě na cca 10 km jsem trnul, jestli se mi podaří vrátit do garáže. Motor chcípal, honil jsem ho naprázdno do otáček . . .
Od té doby jsem zatím jet nepotřeboval
To poslední by mohlo naznačovat, že tím pročišťováním se asi nepročistilo všechno dostatečně a během stání v garáži se nečistot uvolnilo o mnoho víc, než se do motoru dostávalo předtím, ale může to být jen nějaká časová shoda s jiným problémem.
--------
A kutilmile - nelituju tě
-
Lukas-Peca
- Kontaktovat uživatele:
Do felicií je vhodné tankovat benzín bez biosložky.
- hajeklubos
Byly drahé jako prase. Bylo třeba šikmo vytlouct čep toho ozubeného kola co honí také poti. Zatloukal jsem tam takový ohnutý hřebíček. Přeseknout plast na kterém to drželo šroubovákem, pootočit a vysadit motor. Přerušovaly se tam také nějaké spoje, potom proletovat. Motor rozpertlovat vyčistit komutátor, rozchodit uhlíky. Chodilo to další roky. Jestli by byla možnost si půjčit klapku, která je OK a ověřit jestli je to v klapce než se to začne rozpertlovávat. Já to dostal na stůl ověřené.
Luboš
- hajeklubos
Luboš
A kutilmile - nelituju tě
Menili pred tým tesnenie pod hlavou a asi ulomili (alebo sa potom sám ulomil) jeden plastový "T" kus v "rozvodoch ovetrania kľukovej skrine". Nachytalo to niekedy falošný vzduch a RJ vyhodila chybu... Dal som to vymeniť na komplet, lebo na tie plastové fitingy už nebol spolah... Ďaľšie dva sa ulomili pri demontáži...
Nehovorím, že to musí byť závada aj u tohto auta.. ale za kontrolu tesnosti to učite stojí menej, ako hneď sa rýpať v niečom inom... možno je len zalomená či zlomená hadička... a na spaliny riadené RJ to má určite vplyv...