Vyznáte se někdo v daních?

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Michal22

Vyznáte se někdo v daních?

#1 Příspěvek od Michal22 »

Mám na přítomné prosbu - nevyzná se ně kdo v daních?
Jde mi o to, že pokud jsem zaměstnanec, pouze jeden HPP, tak by mi mohl daně dělat zaměstnavatel.
Ale protože mám příjmy ještě z pronájmu polí, musím si je dělat sám - je to pravda?
Nebývalo to dřív tak, že pokud moje roční příjmy z těchto vedlějších aktivit nepřesáhnou nějakou částku (myslím 18000 Kč?), tak se to nemusí řešit,a daně mi může udělat zaměstnavatel?
Slyšel jsme totiž více zaručených vysvětlení, ale ve finále si trochu protiřečí.

Díky
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
ZVUK2000

#2 Příspěvek od ZVUK2000 »

Michal22 píše: Nebývalo to dřív tak, že pokud moje roční příjmy z těchto vedlějších aktivit nepřesáhnou nějakou částku (myslím 18000 Kč?),

Díky
18 000Kč bejvávalo. Za rok 2024 může být příležitostní příjem až 50 000Kč.
petrfilipi

#3 Příspěvek od petrfilipi »

Já těch svých pár hektarů pronajímám "statku" a "družstvu" a nikdy jsem si daně sám nedělal (s výjimkou roku, kdy jsem vyhrál soutěž firemních zlepšovatelů s cenou 20.000 Kč).
Popsané je to třeba zde.

PF
p32

#4 Příspěvek od p32 »

Ale na pronájem platí jiná pravidla podle paragrafu 9 (příloha č. 2 daňového přiznání) a lze tam prostě uplatnit 30% nákladový paušál. Z pronájmu se neplatí sociálka a zdravotní pojištění, takže od zaměstnavatele to máš tak, jak to máš mít a na pronájem si dáš zvlášť daňové přiznání s tou přílohou.
Kdy se musíte registrovat k dani z příjmu?
Pravidla jsou jasná – pokud propachtováním pozemku, případně dalšími vedlejšími příjmy získáte více než 50 000 Kč ročně, musíte se zaregistrovat k podání daňového přiznání.
Michal22

#5 Příspěvek od Michal22 »

Tak podle známé (pracovnice FÚ) je nutno danit příjem z pachtovného až od 10.000 Kč ročně.
Což já nesplňuji, takže dobrý.
Ale že těch informací, dost protichůdných, koluje tolik :-(
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
BOBOBO

#6 Příspěvek od BOBOBO »

Včera jsem podal . Od zaměstnavatele dostaneš doklad příjmů , vezmeš daňové a přílohu 2 . Tu máš na nájem . Tam napíšeš 5 čísel a výsledek napíšeš do 41 . Pokud máš ztrátu , nemůžeš ji uplatnit . A když si vezmeš nápovědu vyplnění , vezmeš na daňáku i s Přiznáním , tak to jde fofr . Já beru 3ks , První cvičné , kde kdyžtak škrtám a opravuji . Druhé a třetí vyplním řádně , obě odnesu a jedno s doklady : příjmy , krev , tab §6 atab §9 tam nechám , to druhé si nechám orazit a uložím k ostatním dokladům doma .
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“