A DEJ SI BACHA, pokud budeš v rámci opravy nahrazovat tesláckej KC635 jeho evropským vzorem BC635 - "kácéčko" má uprostřed vývod báze, "bécéčko" kolektoru. Nevím, kterýho vosla tenkrát v Tesle napadlo změnit pinout u součástky jinak elektrickýma parametrama plně odpovídající svýmu vzoru, ale dělalo a dělá to fůru problémů lidem, kteří o týhle k0k0tině nevědí.judeware píše:...
Po odkrytování jsem zjistil několik chyb a závad. Vraj odchází oranžový tantalový C12, 6M8 (vpravo od MC1377, je spíš vlivem závady hnědý) a kvůli němu shořel T1 KC635 (vlevo od černého DINu). Potvrzeno. ...
Jak odstranit plombu (štítek) bez poškození
Moderátor: Moderátoři
A kutilmile - nelituju tě
Ale! Raz som menil LM311 (áno, v novšej verzii je LM311, v staršej bol MAB311), mal som nejaký falošný z číny, a s ním to ticho pískalo. Premeral som ho, a mal inak piny, takže jeden z jeho výstupov išiel do skratu, a to spôsobovalo kolísanie napájacieho napätia podľa vstupného signálu, čo bolo počuť v reproduktore.
Na fotke vpravo hore medzi odpormi... to je sklenená dióda alebo odpor vedúci smerom dolu? Je tam dobre?
Na vymenený tranzistor je dobré dať malý chladič, kúri tak že sa na ňom nedá udržať prst. Ono robiť z 22V 12V nieje ktovie aký nápad, ale čo už.
A kutilmile - nelituju tě
Diody vpravo od repro tam jsou dvě. Ležatá zapájená a stojatá zapájená na jednom vývodu (možná další omyl). Na desce se hledá (a určuje) bídně, chybí potisk. KC635 mám do servisu MC600Q, ovšem nejraději bych to nějak předělal na 78L12, resp. 78M12 TO125. To by vypadalo "téměř originálně".
Dvě součástky, které už z výroby visí jedním vývodem ve vzduchu, jsou R31 (součást obvodu výstupu na mgf.) a D2 (součást obvodu resetu CPU).
Ještě uvažuju, že bych osadil patici pod Z80 a EPROM (může se to z testovacích důvodů hodit). Ovšem že by ta deska snesla tolik opakovaného pájení?
A tahle chyba tam zřejmě byla od úplného začátku.judeware píše:Kromě toho byl výstupní "videoodpor" R29 75R elektricky paralelně k R27 220R, tedy nesmyslný kydanec (vlevo dole) mezi odpory propojuje videovýstup se vstupem VF modulátoru (taky jsem na R29 naměřil 55,8Ω).