Čas odoslania príspevku

❓ Připomínky a dotazy pro administrátory a moderátory. Zde řešte problémy s přihlášením či heslem, můžete navrhnout otevření nové rubriky v diskuzním fóru či napsat případné připomínky k portálu nebo diskuzi.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Valdano

#46 Příspěvek od Valdano »

Stále platí Nařízení vlády č. 348/2021 Sb. o zavedení letního času v letech 2022 až 2026 včetně. Podle tohoto nařízení bude letní čas v ČR naposledy končit až v říjnu 2026.
adakar

#47 Příspěvek od adakar »

Mikras píše:No, a pokud zítra vstávám v 6, tak už abych šel pomalu spát. Ale nebýt letní čas, bylo by 22 hodin až za hodinu a mohl jsem ještě něco stihnout udělat. Opět důkaz, že letní čas mě (nás) o hodinu okrádá.
Mne to stále vychádza, že prídeš z práce o hodinu skôr - kedy si mal ešte hodku fachať :)
Naposledy upravil(a) adakar dne 31 bře 2025, 23:04, celkem upraveno 1 x.
Ruprecht

#48 Příspěvek od Ruprecht »

Mikras píše:Jinak je zimní čas SEČ -1h
...
Letní čas. Ten je prostě SEČ +1.
To se to posuvá o dvě hodiny? :wink:
Když promluví, tak buď kňučí, nebo lže.
workhard
Kontaktovat uživatele:

#49 Příspěvek od workhard »

Zimní čas je SEČ. Letní čas je SEČ+1 hod. a já jsem pro zachování toho správného zimního.
Věci,které fungují,se ZÁSADNĚ neopravují...
masar

#50 Příspěvek od masar »

Myslím, že přívlastek "zimní" neexistoval do doby, než byl zaveden ten "letní". Pak vznikl jako protiklad toho letního.
Takže ano, "zimní čas" = SEČ = GMT+1 = UTC+1
A také jsem zastáncem toho, aby tento "astronomicky opodstatněný" čas nebyl měněn jen proto, že se někomu nechce vstávat ráno potmě nebo že má večer "dlouhý večer". Lze to akceptovat jen jako nouzové řešení, zdůvodněné energetickou krizí a neschopností řešit tento problém jiným způsobem.
Neschopnost by měla být dočasná vlastnost této civilizace.
:wink:
Naposledy upravil(a) masar dne 01 dub 2025, 00:50, celkem upraveno 1 x.
EKKAR

#51 Příspěvek od EKKAR »

Vydržte, možná se střídání časů ukončí dřív, než budeme z rozhodnutí moci ouřední MY TADY přejít na verzi php s automatickým posouváním systémovýho času ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
ransom

#52 Příspěvek od ransom »

Čas neexistuje. Tedy je blbost uvažovat o čase letním, zimním, nebo jakémkoli.
Nepoužívám smajlíky. Pobavený nebo ironický tón si laskavě domyslete sami.
Hill
Administrátor

#53 Příspěvek od Hill »

Asi máš pravdu. Nějakou zásobičku času ještě máme, ale dochází.
Pamatuješ, jak nám ve škole připadala hodina neskutečně dlouhá? Naproti tomu dnes - ještě jsem se nerozkoukal po minulých Velikonocích, a už jsou tu zase.
Ale je to zase vlákno: to je tak těžké, přepnout si v profilu časové pásmo?

Masara musím poopravit - přinejmenším v jízdních řádech mezinárodních rychlíků existovaly letní a zimní spoje, protože Poláci to střídání času nikdy nezrušili. Tak jsme měli třeba večerní rychlík z Polska přes Krnov do Olomouce ve dvou sloupcích označených L a Z. A ve vysvětlivkách bylo napsané, odkdy dokdy platí L nebo Z. Buď byla šance chytit rychlík na Pardubice hned po desáté, nebo čekat na Košičan nejméně do jedné ráno, a to ještě nesměl být zpožděný. Ale ty hodiny a minuty si po letech už přesněji nepamatuji.
Naposledy upravil(a) Hill dne 01 dub 2025, 12:28, celkem upraveno 1 x.
adakar

#54 Příspěvek od adakar »

ransom píše:Čas neexistuje.
Tak nie som sám..

Slnko si aj tak robí čo chce, a čo sa týka dôvodov posuvu hodín, viac zdieľam pohľad kokuna - veď nič sa nemení, len si tým posuvom ručky na ciferníku meníme, kedy čo chceme robiť - pri akom osvite slnka.. veď načo si užívať slnko v posteli, keď môže poslúžiť inak.. Ak to má poslúžiť ekonomicky, prečo to nevyužiť.. A ak mám záujem vstávať skôr, lebo je slnko hore, prečo nevstať.. Je dobré, ak sa hlavou nevstáva do práce, ale do života..
masar

#55 Příspěvek od masar »

Hill píše:Masara musím poopravit - přinejmenším v jízdních řádech mezinárodních rychlíků existovaly letní a zimní spoje, protože Poláci to střídání času nikdy nezrušili...
Můj příspěvek se netýkal pouze zavedeného času v ČR (a jejích historických předchůdcích), ale obecně v jakémkoliv jiném státě/zemi. Že Poláci to střídání nikdy nezrušili je jen důkazem toho, že ho kdysi zavedli. A před tím, než ho zavedli, žádný letní - a tedy ani zimní - čas nebyl ani u nás ani v Polsku.
Názory jako "čas neexistuje" nebo "Slunce si dělá co chce" jsou poněkud egocentrické a přehlíživé. Čas je fyzikální veličina a Slunce se chová podle fyzikálních zákonů - na rozdíl od Homo Sapiens - , které fungují, ať se to komu chce líbí nebo nelíbí.
adakar

#56 Příspěvek od adakar »

Tiež názor na názor môže byť egocentrický a přehlíživý.. Vyjadril som vec na určitej úrovni - nevidím v tom problém - predpokladám že si reagoval podobne - a oba pohľady sú na svojich úrovniach položené svojou pravdou správne :)
Hill
Administrátor

#57 Příspěvek od Hill »

Ale jistě, když už tu zazněly tak smělé teorie, že čas není, nebo že si lidi vymysleli hodiny, aby věděli odkdy dokdy, a co za to, tak můžu přidat ještě jednu: čas má logaritmický průběh. Když jsme na vojně stříhali metr, bylo čím menší číslo, tím dál k ještě menšímu. Dnes to platí o věku: čím vyšší číslo, tím rychleji přijde ještě vyšší. Nebo už prostě nepřijde, každá stupnice na jezdci logaritmického pravítka musí mít někde konec.
masar

#58 Příspěvek od masar »

adakar píše:...a oba pohľady sú na svojich úrovniach položené svojou pravdou správne :)
Jenže z tohoto pohledu má "svou" pravdu i názor, že Země je placatá. A ani tento názor nikomu neberu, pouze s ním nesouhlasím.
adakar

#59 Příspěvek od adakar »

Nie, nie, nesúhlasím - písal som svojou pravdou - a tá je len jedna - nie domnienkou - čím za tým stojím - a nesúhlas rešpektujem :)
masar

#60 Příspěvek od masar »

Ano, na tuhle svobodu názoru (názorovou bublinu) máš plné právo, jako každý.
Otázkou je, jak dlouho takový názor vydrží po "nárazu do zdi".
Obrázek
Odpovědět

Zpět na „Provoz fóra“