Nová smlouva na odběr elektřiny s fixací na 3 roky.
Moderátor: Moderátoři
Nová smlouva na odběr elektřiny s fixací na 3 roky.
Dostal jsem od svého poskytovatel (nebudu jmenovat) návrh smlouvy na dodávku el. energie s fixací na 36 měsíců.
To je přirozené, a to mne nepřekvapuje. Zásilka obsahuje tyto dokumenty:
- Průvodní dopis - srozumitelné, necelá 1 stránka
- Informace pro zákazníka - dvě hustě popsané stránky o všech právech a povinnostech dodavatele i zákazníka. Obchodník a hlavně "Právník", kteří to sepsali, do toho napsali tolik kliček odborného a zejména právního charakteru, že jsem nebyl schopen si to přečíst a porozumět tomu, co dokument obsahuje.
- Ceník elektřiny - opět dvě stránky s mnoha řádky cenových údajů, z čeho se budoucí cena skládá. Zdánlivě přehledné, ale nesrozumitelné pro odborníka, ekonoma a zejména pro běžného spotřebitele.
- Ceník služeb - opět dvě hustě popsané stránky textu. Odpadl jsem už při čtení první kapitoly z šesti.
- A nakonec ve dvou výtiscích samotná smlouva. Jeden výtisk mám podepsat a vrátit. Opět dvě stránky hustého textu plného právnických kliček. Z té smlouvy jsem okopíroval odstavec "Prohlášení zákazníka", a ten přikládám jako obrázek JPG. Připadá mi ten odstavec jako když král v jedné pohádce říkal "Odvolávám to co jsem odvolal a prohlašuji to, co jsem prohlásil" (možná to bylo řečeno troch jinak).
Co dodat. Prostě to podepíšu a vrátím. Stejně nic neovlivním, tak jedině svoji spotřebu, což už dělám celé roky. Opravdu nechápu, proč ty hory popsaných papírů dodavatel posílá zákazníkům, kteří to nejsou schopni přečíst a vstřebat . Jen tím splňuje různá ustanovení zákonů a předpisů sepsané většinou právníky (možná studovali v Plzni), a parlament jak známo schválí kdejakou složitost (blbost).
Přikládám ještě svoji tabulku jak si sledují svoji spotřebu. V prvním sloupci je rok placení faktury, v druhem je celková spotřeba uvedená na faktuře, ve třetím je celková cena elektřiny za rok a posledním je cena za kWh (cena celkem dělená spotřebou celkem bez ohledu na složky ceny a faktury).
Spotřebu mám plus / minus stejnou, ale cena za kWh stoupla od roku 2017 do roku 2025 více než dvojnásobně.
Ach jo.
- josef_novak
- PCmaniac99
-
petrfilipi
Anebo jim zkus prostě říci, že odejdeš a ať ti dá jejich retenční oddělení nabídku.
PF
Uspořit se dá jen vlastním větším odběrem a větším rozpuštěním distribuce s ostatními službami.
Je to jako s povinným pojištěním nebo dálniční známkou. Čím více se najezdí, tím méně přijde v nákladech 1 km.
Topíme dálkovým, dva dospělí v 2+1, nijak se neomezujeme, imrvére se pere, máme aj sušičku, nádobí se myje v myčce, trvale běží optický router, wifi, dva switche, NAS, mám rád silné světlo, občas za mrazu temperuju podlahu před balkonem, v koupelně při koupání běží odvlhčovač... Roční spotřebu máme trvale mezi 950 a 1050 kWh.jezevec píše:Já prostě nechápu, jak někdo může mít roční spotřebu necelé 1,1MWh.
Takhle: Máme ještě chatičku nad městem. V létě za teplého počasí tam spíme a uděláme ročně kolem 200kWh. Něco se uvaří, je tam ohřívač vody a čerpá se voda na zalejvání.
Doma vaříme na plynu. No ale za ten dám ročně kolem sedmi stovek.
A jinak fakt nevím. Neběží u nás furt televize, jako v jiných domácnostech. Nemáme doma žádnej stolní PC, jenom dva notebooky. Nepečeme - nikdo by to nežral.
Mýmu bráchovi třeba udělají půlku domácí spotřeby terária. To taky nemáme.
Mírně nerozumím. Všechny ceníky, které jsem kdy viděl, zahrnovaly cenu silové elektřiny a cenu distribuce. Cenu distribuce stanovuje ERÚ stejnou pro celé území obhospodařované daným distributorem. Cena silové elektřiny je to, co je možné s dodavatelem licitovat. Žádné další ceny služeb by být neměly. A ty ceníky jsou trochu obsáhlejší, ale vždy byly po chvíli studie naprosto jasné. Cena je dána spotřebou, časem nebo silou připojení. Plus spotřební daň a DPH.Brozicek píše: - Ceník elektřiny - opět dvě stránky s mnoha řádky cenových údajů, z čeho se budoucí cena skládá. Zdánlivě přehledné, ale nesrozumitelné pro odborníka, ekonoma a zejména pro běžného spotřebitele.
- Ceník služeb - opět dvě hustě popsané stránky textu. Odpadl jsem už při čtení první kapitoly z šesti.
Ach jo.
A souhlasím s tím, že při spotřebě 1 MWh ročně jde o srandu. Jo, když někdo elektřinou topí a za rok, jako já, propálí 14 MWh, pak už dobrá cena silové elektřiny trochu roli hraje. Letos mi končí fixace za 2 Kč / kWh včetně DPH, tak budu mít s jednáním o dalším dodavateli trochu hoňku. Když ale člověk není líný a nevadí mu dodavatele změnit, jde to.
A mimochodem, předběžně to vypadá, že (v závislosti na konkrétních podmínkách) může dost na nákladech za energie ušetřit chytrá regulace topení na každém radiátoru.
tvoji spotrebu vubec neres, pro zajimavost u me vse jede na elektrinu
v minulosti bojler + elkotel dva nejvetsi sr-ci v baraku
takze kazdy rok spotreba 18-25 Mwh je pravda ze jeden rok jsemtezil krypto
to bylo tech 25 Mwh
potom jsem investoval do TČ+FVE s watroutrem pro vytezovani do vody a
spotrebu jsem snizil kolem 5Mwh
je pravda ze dum nijak nepretapime topime kolem 20 st ale i s dilnou je
plocha kolem 360 m2 jsme doma pouze dva cloveka
Nevim koho to napadlo stavet tak veliky dum uz bych to nikdy neudelal