Zesilovač 200W - pozná někdo?

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
ransom

Zesilovač 200W - pozná někdo?

#1 Příspěvek od ransom »

Hrál jsem si na reverzního inženýra a překreslil jeden koncák z DPS do schématu.
Nepotřebuju komentovat nedostatky, které vidím sám (jako že to nemá nadproudovou ochranu, výstupní tlumivku, proudové zdroje pro diferáky). Je to na minimum osekané symetrické zapojení, a kupodivu to docela použitelně funguje.

Zajímá mě jen a pouze, jestli někdo nepozná, odkud to vlastně Číňan obšlehnul.

EDIT:
Díky za upozornění, R5 má být 22k. Jak jsem kopíroval v editoru symboly, utekl mi neupravený popisek.
Přílohy
Zesilovač 200W.png
Zesilovač 200W.png
Naposledy upravil(a) ransom dne 12 dub 2025, 22:53, celkem upraveno 1 x.
Nepoužívám smajlíky. Pobavený nebo ironický tón si laskavě domyslete sami.
JirkaZ

#2 Příspěvek od JirkaZ »

PRCák sice okopíruje co může, ale řekl bych, že zrovna tohle tak být nemusí.

Prostě symetrické zapojení PA složené ze známých variant jednotlivých stupňů, přičemž těch kombinací už byla vyrobena, navržena, postavena, zveřejněna atd. už vážně spousta.
Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.

Ze dvou možností často volím tu třetí.
ok1hga

#3 Příspěvek od ok1hga »

hodně podobný je Leach amp . . .
JirkaZ

#4 Příspěvek od JirkaZ »

No, u Leache je základní to, že má na úplném konci vícenásobný Darlington, což uvedený nemá...

Leache propagoval spolužák v době, kdy já jsem stavěl Texana ;-)
Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.

Ze dvou možností často volím tu třetí.
Hill
Administrátor

#5 Příspěvek od Hill »

JirkaZ píše:No, u Leache je základní to, že má na úplném konci vícenásobný Darlington, což uvedený nemá...
Ale já tam ty Darlingtony vidím, jen rozložené.

Jestli to nebude tím, že třítranzistorový Darlington se samostatně vyvedenými emitory dvou výkonových tranzistorů pro rovnoměrnější rozdělení proudů v paralelním provozu asi ještě nikoho nenapadlo vyrobit.
jardafiala

#6 Příspěvek od jardafiala »

K čemu tak jsou D1,D2 ?
ZVUK2000

#7 Příspěvek od ZVUK2000 »

Připomíná mi to jednu řadu 100V ústředen. Začínalo se na 100W při jedné jedné dvojici 2SC5200/2SA1943. Přidáním nové dvojice se zvyšoval výkon o 100W. Končilo se při 600W. V pondělí zkusím najít schéma.
ransom

#8 Příspěvek od ransom »

jardafiala píše:K čemu tak jsou D1,D2 ?
O tom jsem taky přemýšlel. Tak dlouho, až mě to přestalo bavit.
Hill
Administrátor

#9 Příspěvek od Hill »

Vždyť to jsou 15 V zenerky, tak asi omezují napájecí napětí pro diferenciální stupně. Podle těch kapacit elektrolytů, co jsou ke každé paralelně, asi jinou funkci mít nebudou.
ransom

#10 Příspěvek od ransom »

ZVUK2000 píše:Připomíná mi to jednu řadu 100V ústředen. Začínalo se na 100W při jedné jedné dvojici 2SC5200/2SA1943. Přidáním nové dvojice se zvyšoval výkon o 100W. Končilo se při 600W. V pondělí zkusím najít schéma.
Mohlo by bejt. Na Aliexpressu to dostaneš jak hotový, tak jen DPS. Mají to ve verzích 200, 300 a 400W, a na pohled se to liší jenom počtem párů na konci. A samozřejmě se to pro vyšší výkon napájí vyšším napětím. Najde se tam i 100W verze s jednim párem, ta už je ale jinak uspořádaná a má dva kanály na DPS. 400W verze má nevím proč snímací tranzistor stabilizace kliďáku na samostatným chladiči, což bude naprostá hovadina. Asi se jim nevešel mezi koncáky.
Tak jestli to najdeš, rád se pokochám.

https://a.aliexpress.com/_Ezr4tOU

Jako PA to nevidím, protože bez nadproudovky by to byla vstupenka do pekel. Pro 100V by to nevadilo.

No, mám tu čtyři DPS, protože jsem si to prostě MUSEL zkusit. Jako jednoduché DoDo pro kutily to zatím vypadá celkem použitelně. Na telefonu se mi nechce moc rozepisovat, ale až se dostanu ke klávesnici, přihodím nějakou zajímavost z natáčení. Pokud by byl zájem.
Naposledy upravil(a) ransom dne 12 dub 2025, 08:40, celkem upraveno 1 x.
ransom

#11 Příspěvek od ransom »

Hill píše:Vždyť to jsou 15 V zenerky, tak asi omezují napájecí napětí pro diferenciální stupně. Podle těch kapacit elektrolytů, co jsou ke každé paralelně, asi jinou funkci mít nebudou.
Já myslel že se ptá na D3, D4. Jenom jsem se nekouknul do schématu na číslování.
Ano, diferáky jsou napájené +/- 15V.
O smyslu D3,D4 už nepřemýšlím. Prostě tam jsou.
ransom

#12 Příspěvek od ransom »

ok1hga píše:hodně podobný je Leach amp . . .
Leach samozřejmě znám. Ten to není zcela určitě. Když Číňan kopíruje, tak kopíruje komplet. A navíc by se Leachem jakožto legendou okatě chlubil.
samec

#13 Příspěvek od samec »

ransom píše:...nedostatky, které vidím sám (jako že to nemá .., proudové zdroje pro diferáky).
jardafiala píše:K čemu tak jsou D1,D2 ?
To je ten "prúdový" zdroj. Ak je rozkmit vstupného napätia zosilňovača malý oproti napätiam na R5 a R6, tak sa napätie na R5 a R6 mení málo a teda sa mení málo aj "konštantný" prúd odpormi R5 a R6. Každopádne, paralelné spájanie zenerky a kondenzátora je z princípu nelogické až kontraproduktívne a nejako pochybne funguje len vďaka nedokonalostiam súčiastok.
ransom píše:Já myslel že se ptá na D3, D4. Jenom jsem se nekouknul do schématu na číslování. ... O smyslu D3,D4 už nepřemýšlím. Prostě tam jsou.
"Chýbajú tam bootstrap kondenzátory" z výstupu zosilňovača do napájania za tie diódy. Bez toho pracujú výkonové tranzistory neefektívne so zbytočne veľkým Uce.
Hill
Administrátor

#14 Příspěvek od Hill »

Zenerky mají značný šum, což na vstupu zesilovače není zrovna příjemná záležitost. Naštěstí se také chovají, jako zdroj s nenulovým vnitřním odporem. Ten vnitřní odpor s kapacitou kondíků tvoří dolní propust, která šum výrazně potlačí.
Naposledy upravil(a) Hill dne 12 dub 2025, 09:50, celkem upraveno 1 x.
ZVUK2000

#15 Příspěvek od ZVUK2000 »

Nevím proč, ale jako kurvitko jsem několikrát měnil tu paralelní keramiku která měla zkrat.
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“