Sháním obvody na konstrukce periferií pro osmibity (II)

Přístroje, součástky, náhradní díly. Náhrady součástek, kompatibilita apod.

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
kokun

#331 Příspěvek od kokun »

Petře - v několika tvých příspěvcích jsem si všiml, že máš u sebe chybně zafixovány některé značky (a modely) btvp, pod "montovnou" Tesla Television (Rožnov p.R.).
Přestože se montovaly (spíše kompletovaly) v Rožnově telky od různých dodavatelů, tak značka LCE (La Cygne Electronic a jejich modely CK-xxxx), ani modely "L-xxxx" nemají s Tesla Television nic společného - kromě názvu TESLA. Tyhle se tady nemontovaly :!:

Viz třeba: https://teletym.cz/domu/menu-tuzex-hromadky/cesko/
Honza - kokúň

#332 Příspěvek od judeware »

Přebírání receiverů probíhalo poněkud komplikovaněji, než jsem si přál. Viz foto. O likvidaci skladu v prostorách OÚ jsem tu psal celou zimu. Pro ony aparáty mám vyhrazený celý kout naší bývalé uhelny (zděná kóje příslušející bytu, cca 3,4×1,4[m]). Na zemi trůní dvě C428, nad nimi kartón o objemu, že by se do něj vešla dvě PC "bigtower", je narvaný receivery v počtu asi 20, s OSD, či bez, s NE612, či bez něj. Ovšem na kartónu leží (pro "zpevnění") 2ks WISI OR55 a pak následuje to, co vidíte na foto, tj. 10+1ks Pace s OSD, 6ks SRX200 (užitečných jinak). Ve třetím sloupci jsem posléze nahromadil receivery již očesané. Jistě uznáte, že to aktuálně nehodlám nikam přemisťovat, abych se k obsahu kartónu dostal. V aparátech bude ještě asi dalších deset NE612. Výhledově... :)
Přílohy
IMG_0413.JPG
Satelitní koutek...
Satelitní koutek...
judeware

#333 Příspěvek od judeware »

kokun píše: že máš u sebe chybně zafixovány některé značky (a modely) btvp...
Ty cygnusové mají na panelu symbol labutě a celkem nevýrazné slovo "Tesla". Zato ty eLkové mají natištěn tučný nápis TESLA, a to stejného stylu jako např. typ TV M 55 TM. Tímhle způsobem to rozlišuju.
judeware

#334 Příspěvek od judeware »

Při preparaci NE612 jsem na internetu našel foto aparátu Sakura. A teď i fyzicky (když jsem s AZK401 probíral čerstvé skladové prostory "v uhelně"). Po očistě značně prokoukl. K čemu podle vás slouží ten plastový držák s jackem 3,5mm (na foto nad přístrojem)? 8-) Zasouvá se do díry v dolní části předního panelu. Kdo jako první uvede správnou odpověď, dostane foto nejhezčí dělnice z ELO+ Písek. :D

Aparát byl první "cizí", se kterým jsem se setkal. Běžné trafo, velký tuner (do 1750MHz), dva velké MF díly (včetně demodulace obrazu), na desce jsou jen dva TC4066, LM358, TBA 120, C Telecon, evropské BC5xx. Řízení obstarává ST M494, trochu mi svým "futuristickým" stylem připomíná dnešní TV/sat. boxy (nadneseně): má v sobě paměť předvoleb, řeší ladění, displej (OSD samozřejmě ne), reaguje na tlačítka a D.O. 8-) Rozebírat ho nebudu, zůstane sbírkovým. :oops:
Přílohy
IMG_0435.JPG
čistá střeva, sakura SR800ER
čistá střeva, sakura SR800ER
IMG_0436.JPG
sakura SR800ER
sakura SR800ER
EKKAR

#335 Příspěvek od EKKAR »

Prodlužovák se sekundárním IR přijímačem DO, aby se saťák dal ovládat z jiný místnosti.
Fotku dělnice si nech, můžeš se nad ní po večerech ukájet, když už jseš ten permanentní "neženič" ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
judeware

#336 Příspěvek od judeware »

Je to k nevíře, ale ten čudlík má jiný význam.
rnbw

#337 Příspěvek od rnbw »

Kluc na odomknutie "parental lock". Fotku nechcem.
judeware

#338 Příspěvek od judeware »

Správně. A navíc blokuje tl. H/V, ladění a ukládání.
judeware

#339 Příspěvek od judeware »

Z poptávaných strojů (i z těch dříve probíraných) jsem vypájel a přeměřil několik vytipovaných C. 1µ, 10µ, 100µ (dávno jsem zapomněl, odkud ten maxitantal pochází), stojatý čs. 200µ. Všechny jakž takž.
Pak přišly na řadu tři keramické, zaměření číslicového. Modrý z ústředny ATEUS 420 mě zklamal, byl pod míru (podle mě ještě čs. původu, ústředna se vyráběla v raných 90. letech, stejně vypadají i modráky z Tesla Television, OTF/OVP). Jen ten ".1Z" atakoval správnou hodnotu (ze sat. receiveru WISI).

Asi budu muset odložit naivní optimismus, vzhledem k tomu, kolik jich mám nasbírat, kolik jich mám doopravdy a kolik jich nakonec vyhoví. :?
Přílohy
IMG_0439.JPG
IMG_0439.JPG
Celeron

#340 Příspěvek od Celeron »

U těch 104 vlevo jsem se setkal s velkým svodovým proudem u více kusů, asi jsou navlhavý. Obecně žádnej kond v tomhle provedení není moc dobrej. Modrý 104 jsou skoro vždy podměráky ale svodama netrpí jako i jiný, co mají na sobě sklovinu.
Tantalový kapky mám asi 20 deka pytlík donesených kolegou ze školení v roce 1983. Ještě jsem nenašel jedinej, co by po těch 40 letech měl svod a nebo byl podměrák.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
PotPalo

#341 Příspěvek od PotPalo »

Tie hnedé 104 vľavo a im podobné zvykli byť asi voskované, pri letovaní bolo vidieť ako sa začali lesknúť, a po vychladnutí boli zasa matné. Možno je to ochrana proti vlhkosti, ale nie všetky ju majú.
Je na čase vymeniť primátora Bratislavy, a celú tú neschopnú pakáž okolo.
judeware

#342 Příspěvek od judeware »

Nejprve krátké opakování, anžto stále (nikoliv často) dostávám dotazy, nač tolik obvodů TXT a tolik (některých) pasivů:
judeware píše:
Celeron píše:Co s těma teletext švábama furt děláš?
...V příspěvcích zmiňuju i ostatní šikovné součástky, nejen teletextové IO. Jeden takový příklad (nadsázka):
Zůstalo dejme tomu sto nejvěrnějších. Čili potřebuju 100ks SAA5246AP/H. Raději i sto SAA5254P/H, SAA5281(Z)P/H a STV5348/H. To máme 500ks teletextůch. :) Každý zapálený Sharpista nasbíral třeba deset počítačů (1000 strojů celkem) a chce si do každého postavit deset periferních desek různého druhu (celkem 10 000 desek). Pokud deska obsahuje příkladně deset číslicových IO, osazuje se k nim deset blokovacích C 100nF (celkem tedy potřebuju 100 000 kondenzátorůch)...
Ty napuštěné (většnou čs.) měly, co si pamatuju, kapacitu celkem v normě. Ty modré (z posledního měření) měly typicky 68..72nF. Pro lepší představu si voměřím i jiné, hojně rozšířené typy. Je zajímavé, že např. v zapojení s TXT SAA bývají na místě C 100nF někdy keramické terčíky různých výrobců, jindy oranžové polštářky Philips (v TV Samsung), hnědé polštářky (TV Mitsubishi), zelené polštářky, též keramika (Tesla LCE). Ale poblíž +Ucc potkávám odjakživa výhradně keramcké. Zajímalo by mě, jestli by bylo velkým hříchem použít v těchto místech i něco jiného, než keramiku.
danhard

#343 Příspěvek od danhard »

Jsou to všechno hnoje s mizerným dielektrikem :D

A taky nevím, co s tím děláš ?

Dobře, máš sto zájemců, tak jim kup XC95288XL-TQ144 a napal jim do toho co umí ty Teletex potvory :D

A nebo třeba VGA displej.
judeware

#344 Příspěvek od judeware »

Jenže to není využití součástek z existujících předmětů. :!: A jak by to normální člověk osazoval/pájel? Samozřejmě s RTG3105iEH to taky jednou bude "zábava", ale to není na pořadu dne.

A ohledně těch "hnojových" kondenzátorůch - často jsou to přímo ty, které jsou součástí desky, ze které beru i samotný obvod (např. SAA5246AP/H). Takže když to v onom televizoru fungovalo, proč by měly býti nevyhovující?
judeware

#345 Příspěvek od judeware »

Během nedělního přebírání jsem prověřil několik dalších "číslicových" kondenzátorů. Když dva dělají totéž, není to totéžžž. :) Zleva doprava a shora dolů:
• zelený polštářek, Tesla LCE, v normě
• tmavě červený polštářek (100Hz Sony 29"), v normě
• modrý menší (100Hz Sony 29"), v normě
• modrý prcek (OVPčko), 61nF :(
• dejavu ".1Z" (TV Shellec), jakž takž
• světlý KCK na 25V (původ jsem zapomněl), v normě
• SR na 12V (Mitsubishi), v normě
• "šestiúhelníkový" (Tesla LCE), 105nF
• prcek na 25V (Tesla LCE), těsně nad dolní hranicí
• naoranžovělý 104 (Tesla LCE s STV5348/H), 115nF
104 (Tesla LCE s STV5348/H), 79nF :(
• V s logem ála Murata (TV Shellec), 88nF :(

Čeká mě ještě hodně shánění a třídění. I kdyby komunita sto čs. Sharpistů s tisíci kusů počítačů postavila pouhých tisíc periferních desek, mám při kýženém cílovém čísle 10000ks C do důchodu co dělat. 8-)
Přílohy
IMG_0457.JPG
IMG_0457.JPG
Odpovědět

Zpět na „Sháňka po přístrojích, součástkách nebo náhradních dílech“