Zásuvka u stropu
Moderátor: Moderátoři
Zásuvka u stropu
Jen na vysvětlenou, na co zásuvka u stropu. Občas bych tam zapojil červené světlo, plánuju po letech udělat pár černobílých fotek klasickou fotocestou pod zvětšovákem.
- Hape
- Kontaktovat uživatele:
Opravdu je červené světlo do temné komory vhodné? Kdysi dávno, když jsem také dělal ČB fotky, jsem měl k osvětlení temné komory (koupelny) továrně dělané svítidlo. Byla to plechová krabice s obyč. žárovkou uvnitř a přední stranu krabice tvořil skleněný barevný filtr. Ten ale nebyl červený, byl takový do zelena. Na tuto barvu světla měly být fotopapíry nejméně citlivé, ale přesto se mu neměly vystavovat příliš dlouho. Měl jsem je proto i v temné komoře stále buď v prodejním obalu, nebo alespoň citlivou vrstvou otočené dolů, než jsem je pod zvětšovákem osvítil. Nějakou barevnou clonu měl asi i zvětšovák, ale už si nevzpomínám jakou měla barvu.makak píše:...Občas bych tam zapojil červené světlo, plánuju po letech udělat pár černobílých fotek klasickou fotocestou pod zvětšovákem.
Na černobílé papíry nevadí červená, jsou nesenzibilizované na přirozený převod barev do šedé stupnice a vidí nejlépe modrou. Dobré zkušenosti mám se svítidlem z červených LEDek s vlnovou délkou něco nad 620 nm, vypadá to, že pro ni měly papíry citlivost asi 60x až 80x nižší (možná je ten poměr citlivostí ještě vyšší, techniku vhodnou k objektivnímu měření jsem neměl a nemám).
Olivově zelené či zelené přisvětlení lze použít, v této barvě oko rozliší detaily i při nižší hladině osvětlení, než je potřeba u červené žárovky. Při delší expozici ale na fotopapíru udělá závoj.
Proto také měly zvětšováky normálně odklápěcí červený filtr pro umístění papíru do výřezu před expozicí, rámeček s dorazy nebyl potřeba.
A kutilmile - nelituju tě
Že je potřeba červená je jasné ze spektrální charakeristiky citlivosti fotopapírů:
https://www.foma.cz/cs/fomaspeed-variant-iii
Tu žlutozelenou si nechají líbit klasické papíry, ale je při tom prd vidět.
https://www.foma.cz/cs/fomaspeed
Papíry mají být správně exponované a vyvolávané podle použité vývojky.
Dohánět špatnou expozici tím, že to vytáhnu dřív, nebo máchám ve vývojce pět minut, je špatně a na výsledku se to pozná.
Jinými slovy, osvětlení fotokomory je na to, abych našel, kde co mám a ne na to, abych posuzoval správnost expozice. To lze až po ustálení na normálním plném světle.
Jde o to najít roh papíru, rozlišit stranu s emulzí, správně založit do rámečku a správně nastavit výřez promítnutýho negativu. Na to ostatní je fakt až prohlídka ustálenýho a aspoň částečně vypranýho obrázku ... A proto je vhodnější žlutozelený světlo, protože proti červenýmu lidkýmu oku stačí menší výkon zářiče na stejný rozlišení - a tím dochází k menšímu ovlivnění papíru manipulačním osvětlením.EKKAR píše:Lidský oko je nejcitlivější na žlutozelenou, proto pro stejný rozlišení stačí menší jas ...
Ano, to je správný přístup. Zvykl jsem si na něj, když jsem začal s barvou (napřed PM20 při 25±0,25 °C, později PM30 při 30±0,25 °C), to se musely ještě počítat fotopapíry, aby se do vývojky včas přidal regenerační roztok, po prvních asi 50 pohlednicích jinak došlo k rozladění barev. Oba ustalovače, černobílý i barevný, vydržely násobně víc fotek. Ale do prvního ustálení muselo vše probíhat v naprosté tmě.makak píše:Papíry mají být správně exponované a vyvolávané podle použité vývojky. Dohánět špatnou expozici tím, že to vytáhnu dřív, nebo máchám ve vývojce pět minut, je špatně a na výsledku se to pozná.
Ty papíry PM20 se pro posouzení expozice i barvy musely prohnat oběma ustalovači, vyprat ve formalínu a vyleštit, aby se slisovaly vrstvy a bylo možné posoudit na světle expozici i barvu, zkouška trvala přibližně hodinu, po nějaké té zkušenosti jsem to zvládal do třetí zkoušky. Papíry PM30 měly výhodu v tom, že se po 7 minutách daly vyprat a sušení zrychlit fénem.
Pak už jsem stejně potmě dělal i černobílé fotky.
Jediné světýlko byla červená nebo zelená LEDka na minutce, která měřila dobu pobytu papíru ve vývojce, a podsvícení stupnice řadiče expozičního spínače, obojí daleko od papíru. Do lázní jsem si nesvítil.
Paradoxně na jodbromostříbrných portrétních papírech Neovera dělala olivová lampa závoj, i když vyžadovaly expozici téměř "co Neobrom ve vteřinách, to Neovera v minutách" (na hodinách jsem nastavoval o 34 kroků delší čas, mám to co 6 stupňů do plusu, to jedna EV nahoru, čili dvojnásobek času, přeneseně co krok, to decibel). A vyvíjecí doba byla také výrazně delší, těm papírům dlouhodobě nevadilo jen červené světlo.
- martinkopp
https://www.foma.cz/cs/osvetleni-temne-komory