Napätie novej NiCd batérie, nabíjačky NiCd
Moderátor: Moderátoři
Ty automatické mega nabíječky, co do článků práší impulzně strašné proudy těžko hlídat, nezbývá, než jim věřit. Mám také jednu takovou, "inteligentní", když tam dám články s větším vnitřním odporem tak nabíjí a nabíjí a nabíjí... a teplota v místnosti stoupá a stoupá a....
Hezky jsem se už o články spálil.
Po zkušenosti s těmito automatickými inteligentními šmejdy opět věřím jen indiv. nabíjení - hlídat proud a korigovat jej napětím podle potřeby.
jano2 píše:Dakujem vam moc ,za info.Tie članky sa ale zničia,nie?,pri takej teplote,,,V navode je popis,že 1300Ah,by mal byt čas nabijania asi 3,10hod.,mne to nabija už asi 6 hodin.
Přesně tak, vysoká teplota článkům moc neprospívá (tedy, pokud to nejsou modelářské "hot" speciály). Minimálně roste riziko vzniku paměťového efektu, v extrému se opravdu článek zničí - tlakem plynů uvnitř kumulovaných se vyrazí elektrolyt na povrch (porucha hermetičnosti článku-konec, amen).
Slušně nabíjené 1300mAh články se krmí 130 mA po dobu 12-14 hod. dle doporučení výrobce, raději ale spíš 10 hod (130mA x 10 hod - kapacita článku).
Ideální je hlídat tzv. "koleno", tedy okamžik, kdy napětí na článku ke konci nabíjecí doby poklesne. Pak ihned nabíjení ukončit, další je jen ke škodě a újmě na životnosti. (na tomto principu by měly fungovat i aut. vypínání chytrých nabíječek,smůla však, většina koleno nezaregistruje a likviduje články dál.) Některé články mají "koleno" málo výrazné (obecně je to typické pro NiMh články).
Měl jsem tu profi vrtačku s profi nabíječkou, která nevypla. Do článku teklo kolem 1A, po pár hodinách jsem si akublok spletl s vynálezem Jamese Watta. Kouř, pára a smrad
Akublok zcela změnil tvar a stal se nebezpečným odpadem...
A kutilmile - nelituju tě
Mám kolem sebe bandu modelářů,blízká je mi i jistá firma vyrábějící modelářské spalovací motory - má v názvu tři písmena, z toho dvě stejná
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Stejně jsou to prasata, divím se, že jim to za ty reklamace stojí. Jakoby to navrhoval cukrář....
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
ZdenekHQ píše:Tak jsem kuchnul nabíječku k mýmu Asistu z Globusu a je tam jen seriovej odpor. Nabíječka naprázdno dává 21V, baterky jsou 14V. V tomhle případě, jestli dobře počítám, by mělo stačit doplnit zenerku 5W pro omezení max. napětí a měla by být relativně bezpečná.
Stejně jsou to prasata, divím se, že jim to za ty reklamace stojí. Jakoby to navrhoval cukrář....
Nesúhlasím. Nabíjačky pracujú ako zdroj prúdu. Treba zvýšiť ten sériový odpor.
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
ZdenekHQ píše:A co v okamžiku, kdy napětí na článku dosáhne vrcholu a nabíječka bude dál nabíjet, protože její napětí je vyšší ? Není lepší to napětí nějak omezit ?
To napätie u NiCd a NiMh nijak hrozivo nestúpne.
Mal som otvorených niekoľko nabíjačiek:
Staršie - za trafkom jednocestný usmerňovač + odpor
Novšie - to isté + časový spínač
Ale u olovených akumulátorov napätie obmedziť treba na 2,4V na článok.
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Devo70 píše:To napätie u NiCd a NiMh nijak hrozivo nestúpne.
Zajímavá úvaha. Ovšem TENHLE příspěvek to popírá, je to daný čistě napětím adaptéru.
V mém případě 1.75V/článek je už taky dost.
1. prešvihneš nabíjací čas
2. nevypne časový spínač
3. novšou nabíjačkou nabíjaš staré články s oveľa nižšou kapacitou
4. používaš rýchlonabíjačku bez adekvátnej (tepelnej) ochrany
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
My tady celou dobu řešíme to, že spousta "supernabíječek" z hyper-super-marketů jednak nemá omezení času, jednak omezení napětí a navíc používá rychlonabíjení. Takže aku jsou vřelý a brzy jdou do háje. Pokud zrovna ta tvá funguje tak, jak popisuješ, buď rád.
- nezávislé nabíjanie každého článku (nie po pároch)
- vybitie buď automatické alebo tlačítkom
- ak rýchlonabíjačka, tak s tepelnou ochranou (termistor alebo termostat majúci kontakt s článkami)
S tepelnou ochranou som sa stretol zatiaľ iba u akupackov.
Zatiaľ ako najlepšiu alternatívu vidím klasickú nabíjačku + mechanický časový spínač (nesklame pri výpadku elektriny, ako zabudovaný elektronický).
jano2 píše:Ake by malo byt napetie pri nabijani članku NiCd?Chlapec kupil automaticku nabijačku MW8168,ktora ma automaticky ukončit nabijanie,no nabija,pravdepodobne do nekonečna,Clanky su horuce a nameral som na članku 2,55V.Je to v poriadku,alebo na reklamaciu?
Aké baterky v nej nabíja? V priložených papieroch alebo na krabičke sa uvádza kapacita aku a doba nabíjania.