Návrh spirály z kanthalu - předehřev komínu

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
doga

Návrh spirály z kanthalu - předehřev komínu

#1 Příspěvek od doga »

Ahoj,
na sporáková kamna na dřevo nedám dopustit ale zatápět v nich, když je místnosti chladno ale střecha s komínem jsou zahřáté od slunce je někdy pěkně na prd.
Napadlo mě horkovzdušnou pistolí při zatápění nahřát cca 10 cm komínové trubky mezi kamny a komínem, komínový efekt se okamžitě rozjel jako při -15°C.

Napadlo mě trubku omotat kanthalem v keramických korálcích.
V šuplíku jsem našel balení Kanthalu D 7.8m, 1.5mm², 0.764Ω/m z TME.

Jak postupovat při návrhu?
Proč výrobce neuvádí maximální povrchové zatížení?

Dík za nápady a poznámky ;)
workhard
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od workhard »

Já jsem vždycky v dílně bouchnul dveřma, vzniklý přetlak to taky rozjel.
Věci,které fungují,se ZÁSADNĚ neopravují...
jezevec
Hlavní moderátor
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od jezevec »

Anebo komínový ventilátor který pustíš jen při zatápění.
Celeron

#4 Příspěvek od Celeron »

Za kotlem mám 30 st. kolínko s čistícím víčkem na dva samořezy. Do toho víčka jsem vyříznul otvor a přivařil přechodku na radiální ventilátor, kterej fouká šikmo směrem do komína. Má to podobný chování jako venturka a nic v kouřovodu nepřekáží při čištění. Zapnu těsně před zátopem a jak začne dřevo praskat, vypínám. Čmoudění žádný.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Zaky

#5 Příspěvek od Zaky »

Přesně, fouknout ventilátorem, když není úprava v komíně, stačí fouknout i přímo do topeniště, lehce si to zakouří a už to táhne. Používam to tak na chatě.
Krátce před tím, než se to rozbilo, tak to ještě fungovalo...
hajeklubos

#6 Příspěvek od hajeklubos »

Nezdá se Vám,že to s tou elektřinou přeháníte.
Žádný problém při zatápění.
Luboš
Přílohy
PlynovyHorak.png
PlynovyHorak.png
Zaky

#7 Příspěvek od Zaky »

Fukar s 2x mezaxialy mám na ofuk kamen kvůli cirkulaci vzduchu po místnosti, takže když to při zátopu kouří, akorát s tím fouknu do kamen a je to. Je to jen druhotné využití.
Krátce před tím, než se to rozbilo, tak to ještě fungovalo...
hajeklubos

#8 Příspěvek od hajeklubos »

Ten ofuk kamen funguje. Když člověk přijede do vymrzlého baráku dost dobrý.
Používám kancelářský větrák. Tím také vyháním teplo do předsíně, když se mi to vymkne z ruky a trochu to přeženu s teplotou krbových kamen, které mám předimenzované.
Když zapojím kancelářský větrák přes tlumivku (18W) tak se sníží obrátky tak,že výměna vzduch okolo kamen je Ok a přitom není průvan a nevíří to prach.
Hořák na kartuše má tu výhodu, že nepotřebuješ žádné drobné třísky. To zapálí všechno, žádné čoudíky.
Luboš
Naposledy upravil(a) hajeklubos dne 06 kvě 2025, 08:36, celkem upraveno 1 x.
vicious

#9 Příspěvek od vicious »

doga: 7,8 * 0,764 = 5,96
I = 230V / 5,96Ω
I = 38,6 A
Ďalej neviem, ale za mňa to nie je vhodný drôt na tento účel.
jova1
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od jova1 »

A co třeba takhle?
Přílohy
USS.png
USS.png
EKKAR

#11 Příspěvek od EKKAR »

To zas je nápad hodnej Přemeta Podlahy ... Už vidím vymrzlýho chataře nebo ještě líp chatařku, jak hubou jektajícï zimou z promočenejch hadrů, bo průtrž mračen cestou k chajdě, profukuje u čoudících kamínek komín a riskuje, že si buď popálí držku, nebo že vzduch s kyslíkem přivedenej do vysoce hořlavýho čmoudu způsobí blafnutí v komíně a tím i všecko možný od "pouhýho" zadýmení celý prostory až po požár celýho objektu ... Fakt není nic jednoduššího, než propanová "pistolka" neboli hořáček na kartuši, nesmrdí to, nečmoudí to, nehrozí to výbuchem par jako libovolná kapalná hořlavina nalitá do kamen. Zapalování to má na piezo, sirek netřeba. A stačí tím plamenem zvenku chvíli ohřívat komínovou trubku za kamnama, není potřeba rozebírat kouřovod, minuta-dvě ohřívání tý plechový roury změní tepelný poměry uvnitř komína natolik, že se rozjede normální komínovej efekt a následný přemístění hořáku k předem narovnanýmu dřevu na topeništi nezpůsobí žádnej zbytečnej dým, netřeba žádnej papír, podpalovač nebo jiný frajkumšty, stačí jedno hrubší poleno sekyrkou "rozmělnit" na drobnější kousky a ty už chytnou skoro samy ... A v létě se tím hořákem krásně rozpaluje dřevěný huhlý na grilu = další důvod, proč si takovou "zbytečnost" koupit. Btw, mám ji i doma v paneláku, opaluju s tím na balkóně jiným způsobem neumytelný příškvarky z mřížek a hořáků varný desky, když se náhodou zadaří a ohřívanej hrnec překypí ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
dred

#12 Příspěvek od dred »

Tie kartuše s keramickým horákom sú naozaj super.. Nepotreboval som ich pri nejakom "zvláštom" použití... ale keď sa mi na "nerezovú" pinzetu začal lepiť cín, tak som ju nahrial do "červena" - utopil v PP90 a šlo sa ďalej bez záznamu "hasičských" čidiel. (a to zaznamenali aj cigeretu... ale odsávanie pri spájkovaní bolo :| )
V tom komíne toho veľa netreba... pár sekúnd na plný výkon a už to ide samo... len treba mať to správne miesto.. napr. odchýliť platňu pred komínovým vývodom a "podkúriť mu do komína"...Tých "1000" stupňov to zvládne a rozbehne...
jjilek
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od jjilek »

Pomáhal jsem si kdysi tak, že jsem vytáhl komínovou rouru ze zděře a do komína nacpal zapálené Rudé Právo. Dnes už noviny nejsou, takže snad nějaký jiný hořlavý papír.
BOBOBO

#14 Příspěvek od BOBOBO »

Zatím také ohřívám rouru do komína Mevou , až přestane kondenzovat voda , tak zapaluju . Já nechci aby mi to ani trochu zakouřilo ! Ten komínový větrák zvažuju asi 15 let , stával 6ku , nyní 13ku ... Ale na komín mám 10m a je vprostřed střechy ... Ale stále na něj myslím , když ohřívám rouru plynem zvenku .
Spirála bude moc pomalá .
Celeron

#15 Příspěvek od Celeron »

Zajímavý, že tu nikdo neřeší opačnej problém a to čmoudění při zapalování kamen do jarním sluncem rozpálenýho komínu. To je běžnej stav na naší chajdě, kde je komín přistavěnej zvenku na jihovýchod a po příjezdu je chajda studená jak psí čumák. Na to funguje pouze ten komínovej ventilátor.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Odpovědět

Zpět na „Poradna“