LITEON PS-6421-1C-ROHS (HP ProLiant DL320 G5) - odpalene PFC
Moderátor: Moderátoři
LITEON PS-6421-1C-ROHS (HP ProLiant DL320 G5) - odpalene PFC
Ten prestal fungovat teraz, po necelom roku. 5VSB zije, ale hlavny zdroj sa okamzite po zapnuti vypne a LED svieti na oranzovo. Nafuknuty C530 (5VSB) a zase obhorela cast dosky PFC s odpormi a 15V zenerkou (tentokrat menej) a explodoval C162 (47uF/25V) - filtracia napajania dosky PFC. Takze to vyzera na prilis vysoke napatie - viac ako 25V.
Standby zdroj riadi NCP1203D100R2G. Na jeho VCC (max. 16V podla datasheetu) je pripojene aj napajanie PFC dosky cez nejake odpory. Teoreticky by zla filtracia vystupu mohla sposobit zvysenie VCC (napaja sa sam z pomocneho vinutia na trafe). Ale ze by explodoval 25V elyt a 16V IO to prezil?
[edit]
Doplnena schema PFC dosky, co som vtedy nakreslil. Na VDD je ten elyt, co explodoval. Schemu okolia dosky nemam - vtedy som netusil, ze pricina bude niekde tam.
1. napaja NCP1203 cez odpor 810R a paralelnu zenerku.
2. napaja priamo dosku PFC. Vtipne je, ze na jednom konci cesty je elyt 100uF/35V a na druhom (pri PFC) 47uF/25V - ten, co explodoval. Cestou je este odbocka cez odpor 295R pre napajanie cievky rele (tam je 12V zenerka).
Takze pri zvyseni napatia nad 25V (aby elyt explodoval) - napr. na 30V:
1. keby bola zenerka 12V, tak ubytok na 810R je 18V => prud 22mA, vykon 0,4W - THT odpor to prezije
2. ubytok na doske PFC (15V zenerka) na 40R je 15V => prud 375mA, vykon 5,625W na 3 SMD odporoch - zhoria
Ked zapnem hlavny zdroj, tak sa na moment rozbehne (na vsetkych vetvach sa objavi napatie), ale hned sa vypne a LED svieti na oranzovo. PFC ale funguje (dokonca aj v standby) - nameral som na elyte 394V. Napajam to cez 1000W zehlicku (150W ziarovka je malo).
Hlavny zdroj riadi UC3845B. Pri nom su 3 optocleny, z toho jeden otoceny opacne - signalizuje nieco z primarnej strany na sekundarnu - mozno beh PFC.
Vyzera to tak, ze pin 3 na PFC doske je vstup AC_PRESENT. Sluzi na vypnutie rele (uzemnenim pinu 6) pri vypadku napajania. Rele odpoji cely zdroj za usmernovacom. Dalej to neskumam, pretoze to funguje.
Pin 11 je vystup 15V_PRESENT, vedie to niekam k UC3845B. Nameral som 2V.
Pin 12 je vystup PFC_FAIL na optoclen PC151, ktory signalizuje na sekundarnu stranu poruchu PFC. Je tam 0V, co vyzera OK.
Trafo nema 3,3V vetvu, ale je tam menic z 5V. Riadi ho UC3843B ukryty na druhej vertikalnej doske. FET tohoto menica vyzera podla merania zle! Nechapem, preco odisiel spolu s PFC.
Dostat ho von bude trochu problem - je tam 5 suciastok na spolocnom chladici, plosak je obojstranny s prekovenymi dierami. Vsade okolo su elyty a zospodu SMD suciastky, takze horuci vzduch sa pouzit neda.
FET STP40NF03L som prehodil z prveho odpaleneho zdroja. Pripalil sa aj 47Ω odpor v jeho budeni - ma 186Ω, tak som ho vymenil tiez. Vedla je este jeden rovnaky + dioda - tie su OK.
3843B vraj zvladne az 1A na vystupe, tak by ho 5V ani cez dva 47Ω paralelne nemalo znicit. Napaja sa zo standby zdroja, takze som pozrel osciloskopom na vystup - boli tam obdlzniky. Takze som zapol hlavny zdroj a bezi
Pridavam nejake fotky toho orloja.