připojení trouby

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Skay
Kontaktovat uživatele:

připojení trouby

#1 Příspěvek od Skay »

rovnou se omlouvám, určitě se někde řešilo...
Tak jednoduše. Čím a jak připojit troubu?
Je několik věcí co mě lehce dráždí a rád bych znal jiný názor.
Trouba příkon 3200W. Na krytce připojovací svorky napsáno připojovací průřez 2,5mm2, kabel do ní připojený samozřejmě 1,5mm2 s vidlicí.
Když to člověk jednoduše spočítá je to na metru kabelu cca 11W
Oteplení jsem nepočítal, ale výkon/m se mi zdá už hodně.
A ta vidlice na konci? Je to štasné řešení? Vydrží ta zásuvka ten výkon nebo se časem vyhřeje? Tudiš bude lepší ji nepoužít a troubu zapojit na pevno?
Díky
Michal22

#2 Příspěvek od Michal22 »

Můžeme vycházet z toho, že trouba má cosφ=1.
Potom je max. proud 3200W/230W=13,9A.
Z toho vychází, že při volném uložení na vzduchu vyhovuje CYSY 3x1,5mm² (H05VV-F 3Gx1,5).
Stejně tak vyhoví i kvalitní vidlice, která má max. proud 16A.
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Michal22

#3 Příspěvek od Michal22 »

A na dvou metrech vodiče (což je rovno metrové přípojce) mi při měrném odporu mědi 0,0178Ω.mm².m-1 vychází na 4,6W.
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Skay
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Skay »

Michal22 píše:A na dvou metrech vodiče (což je rovno metrové přípojce) mi při měrném odporu mědi 0,0178Ω.mm².m-1 vychází na 4,6W.
Ted na to koukam, ano je to tak. Moje chyba. To už nevypadá tak hrozně.
A ta vidlice/zásuvka? Ano já vím, že má jmenovitý proud 16A ale vydrží to dlouhodobě?
Michal22

#5 Příspěvek od Michal22 »

Za mě, pokud je tam dost místa, bych dal pogumovanou vidlici Legrand, mám s nimí dlouhodobou dobrou zkušenost.
Dělá se v přímé i úhlové variantě.
Hlavně se vyvaruj různým EMOS a podobným.

P.S.: a samozřejmě vodiče zavřít do krimpovací dutinky, žádné smotávání nebo očka.
EKKAR

#6 Příspěvek od EKKAR »

Vydrží, mám to tak doma léta. A ano, musel jsem původní s troubou dodanej kabílek vyměnit za dvoumetrovou licnu, protože byl jen 1m dlouhej a navíc bez vidlice, jen s nalisovanýma dutinkama a bez Saxany bych takovej přívod do linky nikdy neprotáhnul.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Skay
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od Skay »

Díky za tipy a ujištění
Znal jsem revizáka co tvrdil, že 16A zásuvka při jmenovitym proudu po několika hodinách shoří (zase nevim v čem namontovaná takže takový pro mě něvěrohodný info)
ale zase byl schopnej rozsračkovat lanko pod šroubkem svorky viz Michalův dodatek...
bu2520

#8 Příspěvek od bu2520 »

Ještě tu nezaznělo, že těch 3,2kW je součet příkonu všech těles dohromady a jejich souběh při používání je téměř nulový. Navíc i kdyby tak to je jen do doby nahřátí trouby a pak u to jsou jen pulzy podle tepelných ztrát.
rnbw

#9 Příspěvek od rnbw »

Mozes kupit flexo kabel 2,5mm². Pripojenie vidlice tym prenesies na vyrobcu.

Zostava uz len pripojenie do svorkovnice, kvalita zasuvky a utiahnutie drotov v nej.
EKKAR

#10 Příspěvek od EKKAR »

rnbw píše:Mozes kupit flexo kabel 2,5mm². ...
Ano, ale BACHA!!!! - ta flexka musí bejt označená "16A", protože jdou koupit i s tenčíma kolíčkama a označením 6A nebo 10A a kramářům není pično ti takovej zgarb prodat. Už jsem viděl počítačovou plnš zalisovanou 2,5m dlouhou přívodní šňůru, která ale nesla na každým koncu jiný označení - na straně síťový zásuvky byla kombi "ČSN/Schuko" a vylisovanej nápis "16A", zatímco na straně zdroje PC bylo na samici jen "10A" ... A fčil chlope mudrůj, kudy 100hovén, co platí - jestli to vydérží len tých děsať, alébo sa to posere už při dvanástich ... Prostě PRCák jako když vyšije !
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
konosuke

#11 Příspěvek od konosuke »

Pekáč nejede denně a 8h tož vydrží ale lépe počítej výdrž oněch 10A
je to bezpečnější, tak.
Co se může pokazit to se taky pokazí. Co se nemůže pokazit to se pokazí taky. (Murphy)
feliz_navidad

#12 Příspěvek od feliz_navidad »

Skay píše: A ta vidlice/zásuvka? Ano já vím, že má jmenovitý proud 16A ale vydrží to dlouhodobě?
Co je to dlouhodobě?

U bojleru s příkonem 2kW připojeným do zásuvky (vidlice i zásuvka ABB) nešla po 12 letech vidlice vytáhnout ze zásuvky bez použití nástrojů.
workhard
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od workhard »

Desku nad tím nemáš? Pak jde kabel z trouby zatáhnout do desky a tam ho spojit s volnou fází, celé to pak připojit napevno, nejspolehlivější řešení.
Věci,které fungují,se ZÁSADNĚ neopravují...
rnbw

#14 Příspěvek od rnbw »

feliz_navidad píše:U bojleru s příkonem 2kW připojeným do zásuvky (vidlice i zásuvka ABB) nešla po 12 letech vidlice vytáhnout ze zásuvky bez použití nástrojů.
To je este dobre. Videl som 3kW kotol, kde zhorela roztrojka (to bol super napad!), vidlica aj zasuvka.
Michal22

#15 Příspěvek od Michal22 »

Vyžhavené zásuvky a vidlice jsem potkal právě tam, kde si někdo nedal práci se správným ukončením kabelů, ať už ve vidlici, nebo i v zásuvce. Většinou se totiž nepřehřeje vlastní spoj kolík-dutinka, ale špatně připojený vodič pod šroubkem.
A taky jsem zažil, že zásuvka mírně zahořela proto, že se do ní dostala trocha vody, oxidace způsobila vznik přechodového odporu, díky tomu pak začala hořet.
Další možnost instalace, která se občas používá, je připojení v acidurce, kde se dá zároveň efektivně rozbočit na přívod k desce a k troubě.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“