Červená barva na digitrony

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Celeron

Červená barva na digitrony

#1 Příspěvek od Celeron »

Mám tady asi 10 digitronů na kterých je částečně oloupaná červená transparentní barva. Netušíte někdo, co to je za barvu? Nejspíš se digitrony barvily namočením a odkapánín v poloze vzhůru nohama. Mezi "paticí" a válcovou částí je totiž vidět přechod a na zátavu je barvy větší vrstva od odkapávání.
Možná se stejný barvy používaly na domácí barvení žárovek do fotokomory.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
jenicek

#2 Příspěvek od jenicek »

Na barvení žárovek jsem s úspěchem používal barvy z bižuterky na sklo.
Je to acetonová barva a je přesně tak průhledná, jak na digitronech. Kdybys jel někdy na exkurzi do fy Rautis, tak si myslim, že by Ti je na požádání ženský v tý barvě smočily. Suchý to je za pár minut.
Celeron

#3 Příspěvek od Celeron »

Acetonová barva to 99% nebude. Mám tu 3 ks ZM1081 komplet namočený do čistýho acetonu a barva se v něm vůbec nerozpouští.
Sehnal jsem chlapa, co kdysi dělal na výstupní kontrole v Tesle Vrchlabí. Prý to byl obarvený liholak. Ten se snad ještě dá koupit. Teoreticky by šel nabarvit náplní z lihovýho fixu a izopropylem naředit na správnou viskozitu.
Jirka

nostalcomp

#4 Příspěvek od nostalcomp »

Kdysi dávno za komančismu mi někdo z dospěláků z práce donesl tzv. lihové barvy na barvení žárovek. Vzpomínám si, že byly velice řídké. Žárovka (odmaštěná) se do nich namočila a nechala odkapat a uschnout. Podle potřeby se postup i několikrát opakoval. Barva byla docela odolná. Snášela nejen manipulaci (šroubování žárovky), ale hlavně ty vysoké teploty. Barvil jsem si žárovky 40-60W do lustru a lampičky :) Tutově jsem měl červenou, modrou a žlutou a možná i zelenou. Na ty digitrony by to určitě bylo vhodné.
rnbw

#5 Příspěvek od rnbw »

Pouzit by sa dali, kupit nie.
Ale zaujimave je toto: https://robodoupe.cz/2014/barveni-zarovek/
Artaban001

#6 Příspěvek od Artaban001 »

Pokud budou digitrony mžourat zpoza červenýho (plexi)skla, není ten nátěr až tak důležitej.
Hape
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od Hape »

Já ho tedy nikdy na nic nepotřeboval, ale Liholak by se měl dát koupit: https://laky-na-drevo.heureka.cz/colorl ... /#prehled/
Čím ho tónovat na červeno určitě poradí v Colorlaku.
Pak ještě existuje nějaká barva ve spreji: https://www.zbozi.cz/vyrobek/motip-colo ... l-cervena/
A nějakou barvu má i Půhy: https://www.puhy.cz/clou-tlk20-rot-mp-e ... 32788.html
Plus to, na co odkazuje rnbw, takže k obarvení žárovek apod. je toho ke koupi dost.
Naposledy upravil(a) Hape dne 09 kvě 2025, 12:52, celkem upraveno 1 x.
ZVUK2000

#8 Příspěvek od ZVUK2000 »

Celeron píše: Teoreticky by šel nabarvit náplní z lihovýho fixu a izopropylem naředit na správnou viskozitu.
Náplň z propisky je ideální. More první barevná hudba s tyristory a 25W žárovky. Jako barva líh a náplň z propisek.
Celeron

#9 Příspěvek od Celeron »

Tak po hodině v denaturovaném lihu jsou digitrony bez barvy. Takže asi opravdu liholak. Je mi to ale divný, liholak se dal acetonem umýt štětce, to vím z modelařiny. Možná nechtěl v acetonu povolit po cca 50 letech schnutí. :)
Díky všem za tipy.

edit: No to je bordel, cenzou už ani nepustí denatur líh.
Barvu na sklo, co dával odkaz rnbw mají i u nás na vesnici. Ale prý to po zaschnutí moc na skle nedrží, snadno se to sloupne.

edit2: Byl jsem v barvy-laky a liholak maj jen litrovku za cenu patnácti plzní v hospodě. :roll:
Nakonec jsem koupil červenej transparent spray na tuning brzdových světel. Dopadlo to celkem dobře, musí se stříkat v aspoň třech vrstvách a hóódně opatrně, jinak to hned stýká. Akorát jsem měl na svazek vývodů namotat izolačku, budu je muset umejt v ředidle před pájením.
Jirka

Michal376

#10 Příspěvek od Michal376 »

Možná by stačila nějaká lihovka/náplň?
https://www.barvyvespreji.cz/fixy-nahra ... ne-lihove/
Celeron

#11 Příspěvek od Celeron »

Ono toho je v umělecký výtvarný a malířský branži strašně moc. Kdo v tom nedělá, tak vůbec nemá páru, co se vyrábí a k čemu se to používá.
Jirka

jenicek

#12 Příspěvek od jenicek »

Celeron píše:Acetonová barva to 99% nebude. Mám tu 3 ks ZM1081 komplet namočený do čistýho acetonu a barva se v něm vůbec nerozpouští.
Sehnal jsem chlapa, co kdysi dělal na výstupní kontrole v Tesle Vrchlabí. Prý to byl obarvený liholak. Ten se snad ještě dá koupit. Teoreticky by šel nabarvit náplní z lihovýho fixu a izopropylem naředit na správnou viskozitu.
Já taky netvrdil, že na originálu je acetonová barva. Pokud si to přečteš pozorně ještě jednou, tak jsem psal, že jsem acetonovou barvu používal a výsledek byl stejnej :wink:
Celeron

#13 Příspěvek od Celeron »

Ten transparentní červenej sprej na brzdový světla smrdí stejně jako smrděly barvy na kůži. Píšou na něm akrylový lak a složení aceton, metoxy-methyl acetát a butyl acetát. Zajímavý, dosud jsem si myslel, že akrylový barvy a laky jsou pouze ředitelný vodou.
Jirka

dred

#14 Příspěvek od dred »

Kedysi som na zafarbenie žiaroviek (40W) použil liehový lak- vtedy "jediný" dostupný a "farbivo" z guličkových prepisovačiek" (žltá bola dosť problém vtedy zohnať)... červená vydržala najdlhšie... žltá a zelená cca po roku chytila na hrubšej vrstve tmavé fľaky..modrá tak na polovicu. Držalo to na banke žiarovky celkom dobre....len za tepla ostávali otlačky.
Na tom digitrone by to zrejme vydržalo aj dlhšiu dobu...určite nemá 40W príkon a toľko vyžiareného tepla :wink:

( "vysušené" poháriky od zaváranín som asi pred piatimi rokmi vyhodil... už ostali len šupky po farbe, usadenina na dne a hrdzavé víčko ..lieh to už nerozpustil..)

Určite dnes existuje nejaký liehový lak "vysokej kvality na vysokú teplotu" a prifarbiť ho z nejakej náplne pera či fixy by nemal byť problém...nejakých 50-80°C by to mohlo vydržať..
Na Čínskom termostate s displejom z vysoko svietívých diód, ktorý až nepríjemne silno svietil som dal dopredu "sklíčko" z nejakého videa... je to teraz OK, ale pred digitrón by som to nepoužil.... Ten treba vidieť v plnej jeho kráse.
martinkopp

#15 Příspěvek od martinkopp »

Na barvení XH konektorů aby se nepletly používám barvu do fixů https://www.aliexpress.com/item/1005008320050692.html Myslím že by šla použít i na tohle.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“