Historický elektromotor

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
no_-_name

Historický elektromotor

#1 Příspěvek od no_-_name »

Kolega ze škodováckýho techwebu má motor, který uvádí na http://skoda.panda.cz/forum/viewtopic.php?t=9434 Netušíte někdo co je to zač?

p.s. fotky jsou na druhé stránce threadu, ale moc z nich poznat není...
~Nestavte se mi na odpor! - Georg Simon Ohm ~
Radix

#2 Příspěvek od Radix »

Je to kroužkový motor s reostatem.
Jestli chce kolega vědět jak se spouští, tak mu to napíšu třeba mailem.
Takový motor byl před lety v každém hospodářství, někdy ještě je.
Pohánělo se s ním co bylo potřeba - mlátička, cirkulárka, fukar ...
Kde nebyla elektřina, používal se parní stroj, jak ho známe třeba z filmu Na samotě u lesa.
Vydrží i dnešní zakryté motory 100 let provozu v těžkém, prašném prostředí?
cyz

#3 Příspěvek od cyz »

Ten majitel motoru jsem já - dal mi ho kámoš s tím že ho mám rozebrat do šrotu, ale je mi líto, přecijen pamatuje to ještě průmyslovou revoluci Smile určitě se to dnes neválí v každé stodole. Za informaci o spouštění a zapojení motoru bych byl vděčný, můj mail je ondra.cizek@seznam.cz stejně to dám asi nejdříve někomu kdo je líp vybavený aby proměřil izolační odpory, přecijen se už 30 let nepoužívá.
vrky

#4 Příspěvek od vrky »

CYZe chválím ti to že, chceš nechat prověření na někom kdo tomu rozumí. Asi nejsi ten z mnoha ostatních kteří si myslí že to zvládnou.
Cyz

#5 Příspěvek od Cyz »

Tak přecijen mám nějaké to technické vzdělání a zkušenosti takže vím jak do dopadá když se něco neumí :). Elektrice se věnuju dlouho, (byť teda nějaký moc velký odborník nejsem, teorie mi nikdy nelezla do hlavy), zvládnul bych to, kdyby to byl pár let starý motor z míchačky o výkonu 500W který seženu kdekoliv za pár stovek, proměřím vinutí jestli nejsou ve zkratu, probité, pokud ne tak pod proudem vadaskou jestli neprobíjí....ale k tomuhle se chovám jako k technické památce, byla by škoda ten motor zbytečně vypálit, navíc 100 let stará izolace se může na první pohled zdát dobrá ale co to udělá po zahřátí si nejsem až tak jistý.
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“