Windows XP a PAE
Moderátor: Moderátoři
Windows XP a PAE
instaloval jsem teď starý krám, který bude sloužit jako záloha pro ovládání technologie. Požadavek WinXP (32b) a na virtuálu Win98. Na desce je 8GB RAM. Matně si pamatuju, že někdy před dvaceti lety bylo možné zapnout u XP podporu větší paměti pomocí PAE. Ale už si nepamatuju na postup. Něco jsem na netu dohledal v diskuzích, vyzkoušel, ale bez efektu. Taky jsem objevil, že to snad má fungovat jen s procesory Intel - což není tento případ (AMD).
Vzpomněl by si někdo z pamětníků, jak se to tehdy dělávalo?
Dík.
- josef_novak
- pocitujlasku
- pocitujlasku
Ako poslednu moznost mozes urobit to, ze das win11 a na virtualkach pobezi xp a win98, ak spravne chapem, ze existuju 2 ovladacie sw, a jeden chce xp, druhy 98.
Vynaložené prostředky by se určitě vyplatily namísto experimentování, na jak starém střepu to ještě pojede nebo riskovat nestabilitu pomocí virtualizace nebo PAE.
W98 šly bez problémů virtualizovat, ale u XP to nefunguje korektně, takže ty musí běžet na skutečném HW. Už teď jim to běží na staré mašině (nějakej Pentium4) a je to udělané stejně - XP na starém HW a W98 virtuálně.
A i když si koupí novej SW, tak ten nebude umět všechny projekty, co jsou uložený na XP, takže to je další proti.
Až už přestane existovat starej šrot, na kterým by XP ještě běžely, tak jim nic jinýho nezbude, ale do té doby je daleko ekonomičtější mít šrot na kterém to jede a šrot v záloze. Vem si, že takhle to udržuju už od roku 2010, co jsem to zkoušel na sedmách, to už máš tři balíky za SW a tři ztracený kvanta projektů. Za takových podmínek by do toho nešel nikdo.
- pocitujlasku
DukeNuke: aky virtual skusas? virtualbox by mal vediet usb-cka priamo presmerovat na virtal, s jednym taky softom sa mi podarilo rozbehat aj usbkluc.