Stykač pro centrální ovládání instalace

Vše co se týká silnoproudu.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
MarekLev

Stykač pro centrální ovládání instalace

#1 Příspěvek od MarekLev »

Zdravím. Zákazník si přeje centrální vypínání instalace. Před tím byl požadavek pouze na světla, která jsem řešil stykačem a ovládání cívky přes vačkový spínač. Nyní by chtěl nově tímto spínačem vypínat celou instalaci. Příkon celé instalace se bude v zimě (2x9kW sahara) pohybovat někde kolem 32 až 35kW.
Poradíte někdo vhodný stykač z vlastní zkušenosti? Díky moc

Edit: Žádné velké motory, jen horkovzdušné pistole, 3fázová pila 2,5kW, 1fázový kompresor a nějaké ruční elektrické nářadí
Marek
misocko

#2 Příspěvek od misocko »

pozrem Ti v robote čim spíname 100kW motory? Aj niekoľkokrát za minútu... Prevážne teda pár hodín bežia bez zastavenia.
ferdislav

#3 Příspěvek od ferdislav »

Tohle je asi spíš záležitost pro projektanta ne?
workhard
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od workhard »

Pohledej stykač 3x400V/100A.
Věci,které fungují,se ZÁSADNĚ neopravují...
samec

#5 Příspěvek od samec »

Keďže sa nejedná o jedno veľké zariadenie, tak viacero menších stykačov, trebárs aj odpájaných postupne s oneskorením.
HF_Tech

#6 Příspěvek od HF_Tech »

Kolegové tohle řešili s OEZ Modeion BC160 plus pohon MP-BC-X230-B.
Ten už se nevyrábí ale bude za něj nějaká podobná náhrada.
Dávat na to stykač není úplně dobrý nápad. Za 1) to trvale docela žere. Za 2) když houpne síť během bouřky, tak to může na zátěžích nadělat docela velké škody. Ideálně je potřeba pořešit zpožděný náběh a kontrolu sledu a přítomnosti fází.
MarekLev

#7 Příspěvek od MarekLev »

říkal jsem si, že to nebude úplně jednoduché. za mě je to hloupost, 4 metry od místa ovládání je rozvaděč s hlavním vypínačem. řešil jsem to primárně kvůli světlům, aby se dala ovládat na vstupu do objektu. každopádně díky všem
Marek
hajeklubos

#8 Příspěvek od hajeklubos »

Tvůj dotaz trochu postrádá smysl, když neuvedeš co to má rozeběhnout. To už nastínil HF Tech. Při řádově 70A na spotřebě to může hezky vyrážet jističe při náběhu. Silný stykač sice nahodíš ale co dál??? Votomtoje.
Luboš
MarekLev

#9 Příspěvek od MarekLev »

to:hajeklubos

psal jsem, téměř nic to najednou rozbíhat nebude. maximálně světla, chlapi si pak zalezou do dílen a budou pracovat většinou s ručním nářadím (horkovzduchy, sem tam bruska). Když to shrnu, jde vlastně jen o vypínání celé instalace na odchodu spínačem na stěně u vchodu
ne hlavním vypínačem v rozvaděči
Marek
martinkopp

#10 Příspěvek od martinkopp »

Odpíchni se od hodnoty jističe na elektroměru. To že tam nemá víc jak 35kw dnes je hezké, ale zítra to už nemusí platit, když přikoupí nějaký stroj a ty pak budeš za blba.
MarekLev

#11 Příspěvek od MarekLev »

s tím už jsem počítal, mám tam skoro 10kW rezervu. Ale raději budu počítat ještě o něco víc. je to lakovna a truhlárna ve smyslu renovace starých dveří a oken, žádné velké stroje.
Marek
Dekker

#12 Příspěvek od Dekker »

hlavně si pohlídat na jakou zátěž ten stykač bude. To že tím nespíná teď přímo třeba ten motor pily neznamená, že se občas nestane, ,že to tím vypne.

Takže počítat s tím aby to ten výkon dalo na AC3 tuším (nebo AC7?)
samec

#13 Příspěvek od samec »

Ja na tom nevidím nič špeciálne, alebo nenormálne. Toto sa bežne rieši na takýchto prevádzkach tlačidlom total stop. A každý poriadný stroj má mať bezpečnostný vypínač, ktorý bráni samovoľnému zapnutiu po obnovení napájania. Takže netreba vymýšľať koleso, len použiť štandarné riešenie.
HF_Tech

#14 Příspěvek od HF_Tech »

Samec: raději šoupej nohama.
Kdyby stačilo jenom vypnutí tlačítkem - jako STOP nebo tlačítko pro hasiče a nahození ručně, tak stačí ten Modeion nebo ekvivalent od jiného výrobce doplnit o podpěťovou nebo vyrážečí cívku podle požadované funkce. To je levné řešení.
Pokud to chce nahazovat tlačítkem, tak už to chce trochu složitější ovládací logiku nebo deon s pohonem. A chtělo by to nejdřív sepsat jednoznačné zadání, jaxe to má chovat v různých situacích a udělat alespoň projekt na pytlík od svačiny, aby na to pak někdo mohl udělat revizi. Když ta truhlárna shoří bez revize, tak pojišťovna nevyplatí pojistku...
MarekLev

#15 Příspěvek od MarekLev »

stop tlačítko mě taky napadlo, je to za pár peněz oproti modeionu. tady je zadání hlavně o tom, aby ti chlapi vypli celou truhlárnu, když jdou domů. na ten vačkový spínač už si zvykli, protože tím vypínají světla. jenže ráno v zimě budou muset po tmě k rozvaděči, to je na prd
Marek
Odpovědět

Zpět na „Silnoproudá technika“