Škoda Fabia I, 1,2HTP - problém s motorem, neznámá kontrolka
Moderátor: Moderátoři
Škoda Fabia I, 1,2HTP - problém s motorem, neznámá kontrolka
Měli ji půjčenou tcháni, ale volali mi, že to nějak blbě jede, že se s tím bojí jezdit. Tak jsem ji dovezl domů a zkouším ji.
Problém je následující - hlavně za studena nejde motor za plynem. Třeba přijížím ke křižovatce, vymáčknu spojku, podřadím, a najednou můžu šlapat na plyn jak chci, motor nejde do otáček a auto cuká. Ale když znovu vymáčknu spojku a trochu to protůruju, tak se to najednou zlepší a můžu jet dál.
Občas jsem si všiml, že ve chvíli, kdy to blbne, tak mě chvilkově problikne nějaká kontrolka.
Dnes jsem si stačil všimnout, která kontrolka to je, ale piktogram jsem nestačil zaznamenat - je to červená pod kontrolkou potkávaček.
Netuší někdo, co to je za kontrolku? A co by mohlo tak zlobit, že auto takhle občasně blbne?
Díky
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Poměrně typické závady s tímhle projevem jsou vadné čidlo teploty chladící kapaliny - je potřeba vyměnit za nové. Nebo prodřená PUR hadice za vzduchovým filtrem. Nová tvarovaná hadice stojí nesmysl. Provizorně se to nechá opravit hliníkovou lepící páskou na klimatizace, trvale se to opraví teplem smrštitelnou bužírkou s lepidlem na vnitřní straně.
Blbý je, že ten piktogram nejde vidět bez toho, aby pod ním svítila kontrolka (třeba piktogramy světel jdo vidět furt).
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Případně ještě zkusím příští týden diagnostiku, kamoš má originál
-
petrfilipi
Čidlo teploty chladící kapaliny bylo u mé bývalé F1.4 čtyř drátové - dva dráty na palubní desku a dva do řídící jednotky. Pokud je na ukazateli teploty na palubovce vše OK (tj. např. po zahřátí se teplota ustálí uprostřed ukazatele), tak je třeba ji porovnat s hodnotou z ŘJ. A pak to ještě zkontrolovat třeba ráno. Když je venku 5°C, nemůže mít voda 20°C a naopak.
PF
S jízdníma vlastnostma auta to nic nedělalo.
Tohle je nejrelevantnější připomínka. Prvogenerační fábule a ochcáfky tím trpívaly nejvíc - STRAŠNĚ KOMPLIKOVANOU KONSTRUKCÍ A JEŠTĚ KOMPLIKOVANĚJŠÍM FUNKČNÍM PROVÁZÁNÍM BRZDOVÝHO SPÍNAČE. Je to v tom, že koroze a sůl v tom spínači vyvolá nedokonalý spoje a svody, který zblbnou veškerou palubní elektroniku. Pozdější generace už mají tohle ošetřený, ale u prvogeneračních ochcávek a fábek jsou s tím problémy doposavad. Je potřeba ten spínač vyměnit a propucovat všecku drátovačku kolem něj.dred píše:Stretol som sa kedysi s problémom, že susedovie auto ("nejaké Korando") ledva vyšlo z dvora... plyn "doslova" nereagoval... po niekoľkých preradeniach man. prevodovky a opakovaných štartoch, to zrazu išlo v normále... Samozrejme preradenie je vždy spojené so spojkou - pedálom - a tam bol problém...pri nezatlačenej spojke na podlahu sa štart nevydaril.. niekoľkokrát spojku musel "nadupať" a až potom to blaflo, ale ostalo to v nejakom bezp. režime, že motor "neťahal"... Chyba bola v podlahovom "zhrdzavenom" spínači pedále spojky... po vyčistení to potom zase na čas nemalo problém.. nemá aj fábia nejaký taký spínač?? (možno umiesnený inde - nie na podlahe pod nohami...) - som neznalý takýchto problémov u Škodoviek... poslednú som mal žehličku 120L-kuTam také fičuriny neboli.
A kutilmile - nelituju tě