Návrh spirály z kanthalu - předehřev komínu

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
doga

#16 Příspěvek od doga »

Ahoj,
jasně, ventilátor je nejúčinnější řešení ale není na něj místo a ani nechci zasahovat do spalinových cest.
Kamna mám v kuchyni, ne v garáži ani na chatě, takže kouřící kamna při zatápění jaro/podzim není žádná romantika ale vopruz.
Někdy nastane i taková situace, že už pěkně praská dřevo, juchů mám vyhráno, ale kouř se jen hromadí a chládne v komíně a pak se jak pyroplastický mrak sesune z komína do kamen, kde Vám uhasí ohniště.
Jak tu psali i jiní, velmi dobré výsledky jsem měl s předehřátím komínové trubky za kamny, proto mě napadla ta spirála s kanthalu.
Honily se mi v hlavě Vaše příspěvky, i bouchání dveřmi, já to tady miluju :D, a přivedlo mě to na nápad.
Ze sklepa mám připravenou 120mm trubku, jako přisávaní pro budoucí digestoř, aby mi nedělala podtlak. Zkusím trubku použít společně s velkým ventilátorem z digestoře ve sklepě k vytvoření přetlaku v kuchyni při zatápění.
Naposledy upravil(a) doga dne 19 kvě 2025, 16:17, celkem upraveno 1 x.
BOBOBO

#17 Příspěvek od BOBOBO »

Komínový ventilátor se dává na komín a nijak nezasahuje do spalinových cest .
EKKAR

#18 Příspěvek od EKKAR »

doga píše:...ale kouř se jen hromadí a chládne v komíně a pak se jak pyroplastický mrak sesune z komína do kamen, kde Vám uhasí ohniště.
...
PyroKlastickej mrak do toho nemotej, ten nechceš zažít. Ten není z plynu, ale ze žhavýho sopečnýho prachu a popílku, vzniklejch z výbuchem rozprášenýho čerstvýho tekutýho magmatu. Příklad - Vesuv v roce 79 (Pompeje), Mont Pelée (Martinique) 1902 nebo Mt. St. Helens (Kaskádové pohoří - USA) 1980.

K tvýmu komínu: to co popisuješ, to není efekt kouře vychladlýho v komíně, ale fouknutí větru shora do komína. Hodně tomu zabrání protivětrná otočná clona na komín, tzv. korouhvička nebo deflektor. Zkus se mrknout na tenhle odkaz: https://pipes.techinfus.com/cs/dymovye/ ... oxoda.html
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
BOBOBO

#19 Příspěvek od BOBOBO »

Zase kecá , jde o vzdušné proudy kolem baráku , které v různých úhlech vzhledem k domu vytvoří podtlak a když se dostane okny , dveřmi , tedy spárami , tak je hotovo . Měl by mazat do práce .
Odpovědět

Zpět na „Poradna“