Naprogramování PIC16C54
Moderátor: Moderátoři
Oba typy PICů mají šířku 7,5 mm, dýlku 11,5 mm a šířka s nohama je 11 mm.
Takže to je určitě 300 mil.
Taky jsem našel plošáček redukce SOP28/SOIC28/SO28 na DIL28. Stačí připájet dva hřebínky a PICe, naprogramovat a pak PICe horkovzduchem odfouknout. Ten redukční plošáček to snad párkrát zvládne.
Díky Vám oběma za info.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
- nostalcomp
Alespoň jsem si teď stáhnul aktuální verzi obslužného programu.
A měl by je umět i stařičký levný Genius G540.
Redukční plošák DIL28 na SO28 jsem osadil hřebínkama a PICe zapájel natvrdo aby jeho noha 8 byla na pinu 14 redukce SO28. No a redukci jsem strčil do ZIF48 patice Xeltecu a to tak, že noha 8 PICe je spojená s pinem 14 patice ZIF.
Po konfiguraci pro PIC16F54 jsem ho zkusil načíst. V bufferu se stále opakovalo FF, 0F, FF, 0F... Při testu vymazání Xeltec hlásil že je PIC prázdný, takže jsem usoudil, že to mám zredukovaný správně. Tak jsem zkusil napíct HEX soubor a asi se povedlo, verifikace hlásila shodu.
Tak teď PICe odfouknout a osadit na finální plošák.
Tak teď je několik možností.
- buď je problém že místo 16C54 je 16F54
- těch 60MHz je jen zbožný přání, PICe sice neznám, ale jak může čítat větší kmitočty, než jsou jeho hodiny?
- Možná je to náhoda že končí zrovna na 20,1MHz ale třeba je problém v přizpůsobení na vstupu do PICe, TTL úroveň jde přímo na nohu 3 RTCC.
AI mi tvrdí, že 16C nebo F54 "nemá žádný externí čítačový vstup s HW podporou vysoké frekvence" a že pokud měření probíhá jako "polling na I/O pinu" tak může čítat do 5-7MHz, což je nesmysl, protože mě to čítá až do těch 20,1MHz.
No zkusím před vstup RTCC dát šmiťák 74LS14, jestli se něco nezmění, případně přidat vstupní zesilovač třeba jako je v zajicočítačích.
Tak jsem si myslel, že bude jednoduchý zobrazení kmitočtu do generátoru a vypadá to, že tak zas jednoduchý to nebude.
edit: pokud se před vstup RTCC zařadí jeden šmiťák 74LS14, tak PIC stabilně čítá do 30MHz a když dva za sebou tak do 41MHz. Když kouknu 100MHz HP-čkem na výstup obou šmiťáků, tak je tam "čistej sinus".
edit2: Je to neuvěřitelný, ale s jedním invertorem 74F04 ten čítač jede až do 95 MHz a se dvěma za sebou mám stabilní údaj 143,9 MHz. Konstrukce stará čtvrt století s PiCem, čtyřma číslicovkama, čtyřma trandama v multiplexu displeje, krystalem a pár kondíkama a odporama.
Jo a když jsem zkusil dát za sebou 3 invertory 74F04, tak jsem se dostal až na 148MHz. Už se to moc nezlepšilo, dál to asi nemá cenu zkoumat.
Mimochodem, o této konstrukci jsem nevěděl, děkuji za tip, postavím si ho taky.
- feliz_navidad
Pátrám, jestli existuje něco podobnýho 74F04 ale jen dva invertory v TSOP6 či podobným.
Zatím mě nejlíp vychází 74LVC2G04GW.125. Ta by se pak mohla přilípnout na stávající plošák ze strany displeje a vydrátovat skrz desku s napájením a vstupem PICu. Ale v nejhorším se tam vejde i SMD 74F04 v SO14.