měl bych dotaz k ohřevu vody v dílně...
Snažím se v dané chvíli najít nejjednodušší a nejlevnější řešení. Původně byl v plánu malý sprcháč, takže jsem už před rokem "chytře" objednal 25L bojler ELÍZ PLV 30 WIFI. Během rekonstrukce jsem si prvotní plán rozmyslel a sprcháč jsem odepsal. Teď tedy řeším, jak rozumně ohřívat vodu pro malé umyvadlo na záchodě a dřez vedle v kuchyňce. Délka potrubí mezi umyvadlem a dřezem je zhruba 5 metrů. Vodu tam určitě nemám v plánu ohřívat nepřetržitě, ale pouze čas od času, když bude zima nebo bude potřeba něco vydrhnout...
Už nějakou dobu koukám po malých průtokových ohřívačích (příkon většinou okolo 3,5KW) nebo ohřívačích s malou kapacitou 5-8L (příkon 1,5-2KW). Co mi doteď nebyl schopný nikdo (ani "technici" z eshopů, kde tohle prodávají) jasně a jednoduše vysvětlit, jaký je rozdíl mezi beztlakými a tlakovými ohřívači a proč jeden potřebuje (nebo prý né vždy) speciální beztlakou vodovodní baterii. Já mám v obou případech klasické baterie.
Nejsem v tomhle směru žádný odborník, takže se rád zeptám tady. Moje laická úvaha je taková, že když do nějakého ohřívače tlačím vodu zvenku, tak by z něj snad mohla téct i ven nebo ne?
Může mi to někdo, prosím, osvětlit a případně i navrhnout nějaké ideální řešení? Přikládám jednoduchou malůvku, kde lze vidět původní záměr umístění bojleru nad umyvadlem na záchodě. Teď uvažuji nad tím, jestli by nebylo jednodušší umístit nějaký malý spíš pod dřez v kuchyňské lince a ty dvě trubky vedoucí nad umyvadlo zrušit.