Zálohování 9V

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
danhard

#16 Příspěvek od danhard »

Celeron

#17 Příspěvek od Celeron »

Odzkoušeno, že boost s nabíječkou ukončí nabíjení na těch kýžených 4,2V. Ale při vybíjení by šel klidně až do nuly. A navíc ten odběr naprázdno.
Přidávat k tomu článkovou ochranu? Proč to nemůžou udělat všecko na jedný desce?
Ten druhej modul, co má být ochrana proti přebití a podvybití jsem zkusil jak se chová kolem vypínacího napětí. Na 2,9V to skutečně vyplo. Jenže pokud je připojená zátěž, tak po vypnutí se zvýší napětí baterky a zase to zapne. Výsledkem je kmitání, při zátěži 5W s periodou asi 1 Hz, při menší zátěži se perioda prodlouží. To by se nemuselo připojený zátěži vůbec líbit. Těch datašítových cca 0,1V mezi vypnutím a obnovením je asi dost málo a nebo mám kus který vlivem tolerancí obou napětí má mezi těma napětíma podstatně míň.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
JirkaZ

#18 Příspěvek od JirkaZ »

Jirko, můžu Tě poprosit o detailní čitelnou fotku toho boost modulu, nebo vypsání typů použitých IO?

Díky.
Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.

Ze dvou možností často volím tu třetí.
Celeron

#19 Příspěvek od Celeron »

Macro předsádku nemám, taže fotku lepší neudělám.
Přílohy
IMG_1_50.jpg
IMG_1_50.jpg
IMG_3_50.jpg
IMG_3_50.jpg
IMG_2_50.jpg
IMG_2_50.jpg
Jirka

JirkaZ

#20 Příspěvek od JirkaZ »

ALBFGA a XR2682 jsem identifikoval už z jiných fotek různě po síti, ale co je ten třetí? I tady je to bohužel dost nečitelné...

Mohl bys třeba povrch pouzdra očistit hadříkem s čistým acetonem a zkusit to znovu (třeba i s jiným nasvícením, z jiného úhlu apod.)?

Nebo to prostě opiš, jak to vidíš...

Díky.
Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.

rnbw

#21 Příspěvek od rnbw »

ALB je SY6952B.

Ale U3 je fakt necitatelny. Bude to asi nieco od XySemi. Casto pomoze odfotit to s bleskom pod roznymi uhlami.
JirkaZ

#22 Příspěvek od JirkaZ »

Tady se dost snažil a má tam jak dobré fotky různých podobných modulů, tak i principiální schéma.

Jirko, mohl by tedy ten třetí IO na tom Tvém kusu být XB8089D? Pokud ano, tak osazení viz příloha.
Přílohy
step-up_plus_charging_module.jpg
step-up_plus_charging_module.jpg
Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.

DukeNuke

#23 Příspěvek od DukeNuke »

Já bych to řešil on-the-fly. Zdroj zvednout na 15 a více V, za graetz, či co tam je dát 7812 podepřenou obyčejnou diodou => výstup 12,6V => ideální pro trojici lion v serii. Nabíjecí proud 0,5A omezit odporem v serii s 7812. Z trojice lion napájet zařízení přes zenerku 3,6V v serii.
Tím mám vyřešeno přebití (omezeno stabilizátorem), podbití - při 6V, kdy zařízení už nepracuje mám na každém článku 2V + 1,2 na zenerce, což je v pohodě.
Otázkou je, co je to za zdroj a zda se to tam vleze. A rozhodně to bude spolehlivější, než prcácké krámy.
Valdano

#24 Příspěvek od Valdano »

Celeron píše:Přidávat k tomu článkovou ochranu?
Proč přidávat když lze použít článek 18650, který má ochranu přímo uvnitř v sobě? Běžně se prodávají Li-Ion články 18650, které mají ochranu už zabudovanou přímo uvnitř článku. Už na předchozí stránce jsem psal, že když použijete článek 18650 s integrovanou ochranou uvnitř tak ochranu vůbec nemusíte řešit externě vně článku. Zde máte odkaz na vyhledávání 18650 "s PCB ochranou". :wink:
Celeron

#25 Příspěvek od Celeron »

DukeNuke píše: Otázkou je, co je to za zdroj a zda se to tam vleze.
No nevleze, hned na začátku jsem psal, že se vejdou maximálně dvě 18650.

Valdano, když někdo prodává ochranu pro 2S1P, tak předpokládám, že napětí budou podle toho, co LiIon v pohodě snáší. Navíc mám doma kupu 18650 s kapacitou 2,6-3Ah bez ochrany a chtěl jsem je na to použít. A ty jsi někdy zkoumal, jak ty integrovaný ochrany vypínají a zapínají? Na netu jsem koukal po těch externích kolečkách co se osadí na konec článku a taky to má nesmyslný vypínání na moc vysokým napětí kolem 4,3V.

JirkoZ, líp to pod mikroskopem nejde.
Můžu vědět, proč Tě to tak zajímá? Ten modul je kvůli trvale běžícímu měniči a tím rozežravosti na dlouhý zálohování stejně nepoužitelnej.

U tý dvoučlánkový ochrany jsem zkusil hroznou volovinu ale kupodivu to funguje. Mezi + pólem baterky a + pólem ochrany (a to samý na mínusu) jsem zapojil antiparalelně dvě Shottky, který při nabíjení zajistí, že ochrana při nabíjení vypne o cca 0,35V níž, takže baterky se nepřebíjí na 4,28V ale nabíjení končí někde na 3,95V. Jenže to samý se snižuje u vypínání při podvybití, takže blbost. A taky to sníží o cca pětinu reálnou kapacitu LiIon baterky.
Přílohy
0522-04.jpg
0522-04.jpg
Jirka

Valdano

#26 Příspěvek od Valdano »

Celeron píše:Tahle dvoučlánková ochrana sice žere naprázdno skoro nic ale při zkoušce nabíjení nevypla ani při napětí 4,26V na článek a tak jsem ji radši odpojil aby to neposlalo LiIonky do kopru. Deklarují vypnutí při 4,25V ± 0,05V , což je pro normální LiIonky už tak dost, doporučuje se 4,205V max.
Celeron píše:Valdano, když někdo prodává ochranu pro 2S1P, tak předpokládám, že napětí budou podle toho, co LiIon v pohodě snáší. Na netu jsem koukal po těch externích kolečkách co se osadí na konec článku a taky to má nesmyslný vypínání na moc vysokým napětí kolem 4,3V.
To není nesmyslně vysoké. Problém je tom, že si pletete horní hranici funkce ochrany s koncovým nabíjecím napětím nabíječky. V předchozí části diskuse jste dokonce uvažoval o tom, že nabíječku nahradíte jen ochranou, a to je chyba, protože ochrany k tomu prostě nejsou určeny. Ochrana není určena k tomu, aby běžně při každém nabíjení nahrazovala nabíječku a vypínala co nejblíže okolo 4,2V na článek. Ochrana je určena k tomu, že bude reagovat jen zcela výjimečně když nabíječka selže a pustí do článku víc. Proto má ochrana posunuté vypnutí u maxima o něco výše jak je zmíněno, protože nabíjení na koncové napětí 4,2V nemá řešit ochrana, ale nabíječka byť i ta může mít nějakou tolerancí navíc, ale i s toleranci to u nabíječky s výjimkou HV Li-Ionek obvykle nebude 4,3V. Z hlediska článku to nebude žádná tragédie právě proto, že k tomu nebude docházet opakovaně a třeba k tomu za celou dobu životnosti toho či onoho článku 18650 ani vůbec nedojde pokud se nabíječka nepokazí tak, že by pustila do článku vyšší napětí.

Takže primární je nabíječka pro Li-ion článek, která se stará o to, aby se nabíjelo na koncové nabíjecí napětí článku 4,2V. Ochrana se o to nestará a ani k tomu není určena. Ochrana reaguje z hlediska horní hranice napětí pouze když bude mít nabíječka poruchu a pustí do článku při nabíjení vyšší napětí viz již zmíněných cca 4,3V, ale to je naprosto výjimečná situace a rozhodně to není běžný stav, a proto také nejsou ochrany určeny jako plnohodnotná náhrada limitování koncového nabíjecího napětí při běžném nabíjení.

Již zmíněný UPS boost modul má nabíječku, která se o nabíjení Li-ion článku na 4,2V postará, ale pravděpodobně nemá ochranu proti hlubokému vybití nebo pokud ji má tak to není uvedeno v popisu. Doporučuji ten UPS boost modul vyzkoušet třeba s laboratorním zdrojem připojeným k tomu modulu na pinech pro Li-Ion článek a ověřit při jak nízkém napětí odpojí odběr pokud ho vůbec odpojí.

Pokud se potvrdí předpoklad, že tento modul nemá ochranu článku před hlubokým vybitím a nechcete k tomu doplňovat externí ochranu a chcete použít článek bez vestavěné ochrany tak si pořiďte nějaký jiný UPS boost modul, který bude obsahovat i ochranu proti hlubokému vybytí viz třeba ten z Aliexpressu, na který zde už na předchozí stránce této diskuse odkazoval p32 a který má v popisu uvedeno viz citace.
3. Lithium battery protection: over-charge, over-discharge, over-temperature, over-current protection...
Ve výběru je tam i verze s výstupem 9V. Nicméně ten odkazovaný UPS modul z Aliexpressu vyžaduje na napájecí straně zdroj 5V DC i u verze s výstupem 9V tj. musel byste vyměnit stávající zdroj 9V DC za 5V DC a nebo se pokusit najít někde ještě jiný UPS modul, který bude mít vstup i výstup 9V DC a bude mít i ochranu proti hlubokému vybití připojeného Li-Ion článku.
JirkaZ

#27 Příspěvek od JirkaZ »

Celeron píše: JirkoZ, líp to pod mikroskopem nejde.
Jo, takže je to on.
Celeron píše: Můžu vědět, proč Tě to tak zajímá? Ten modul je kvůli trvale běžícímu měniči a tím rozežravosti na dlouhý zálohování stejně nepoužitelnej...
Zajímá mě to jednak kvůli obecnému zájmu o obvody (dá se říct, že reverse engineering mě živí), druhak kvůli tomu, že už dlouhou dobu mám v hlavě cosi jako "step-up on-demand" pro napájení všech přístrojů originálně vybavených 9V baterkou z jednoho LiIon/LiPol článku.

Takže se prostě rozhlížím a tohle je jedna z mnoha příležitostí, jak nahlédnout do něčí konstrukční kuchyně v příbuzném oboru. Věc je složitější, má hodně "háčků", podmínek a okolností, ale nechce se mi tu o tom teď rozepisovat.

Ten měnič by se dal něčím vypínat (má vstup ENABLE), ale otázka je, zda by to v Tebou požadované funkci bylo možné.
Naposledy upravil(a) JirkaZ dne 22 kvě 2025, 20:34, celkem upraveno 1 x.
Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.

JirkaZ

#28 Příspěvek od JirkaZ »

Valdano píše: Již zmíněný UPS boost modul má nabíječku, která se o nabíjení Li-ion článku na 4,2V postará, ale pravděpodobně nemá ochranu proti hlubokému vybití nebo pokud ji má tak to není uvedeno v popisu.
A onen XB8089D je co?

Někdy vždycky je lepší spolehnout se na vlastní hlavu a analýzu, než na Ctrl+C a Ctrl+V marketingové žvásty.
Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.

Valdano

#29 Příspěvek od Valdano »

Právě proto jsem psal, aby ten UPS boost modul vyzkoušel třeba s laboratorním zdrojem připojeným k tomu modulu na pinech pro Li-Ion článek a ověřil při jak nízkém napětí odpojí odběr pokud ho vůbec odpojí. Třeba se ukáže, že tam ochrana proti hlubokému vybití připojeného Li-Ion článku bude a akorát to není zdokumentováno v tom popisu.
rnbw

#30 Příspěvek od rnbw »

JirkaZ píše:napájení všech přístrojů originálně vybavených 9V baterkou z jednoho LiIon/LiPol článku.
Predavaju sa hotove 9V li-ion baterie s jednym clankom. Neviem, aky je tam menic, ale vydrzi to bezat bez zataze niekolko mesiacov. Lepsie su baterie s 2 clankami, tam menic nemusi byt.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“