Zálohování 9V
Moderátor: Moderátoři
Měnič pochopitelně má nevýhodu, že vždycky nějak ruší, ale zase některým přístrojům "nevoní" pokles napětí 2S pod hranici, kdy články jsou ještě v pohodě...
kdo ne - hledá důvod.
Ze dvou možností často volím tu třetí.
1700 / 0,8 = 2125 tj. s mírnou rezervou navíc cca 2200
Takže by měly stačit dva klasické Li-Ion články 18650 s kapacitou 2200 mAh zapojené v sérii a namísto toho UPS boost modulu by pak bylo potřeba použít jen modul obsahující 2S nabíječku a ochranou proti hlubokému vybití a udělat k tomu ještě přechod při výpadku toho napájecího zdroje 9V DC na napájení z aku. Měnič by nebyl vůbec potřeba.
Podle datašítu by měl obsahovat:JirkaZ píše: A onen XB8089D je co?
Overcharge Detection Voltage VCU 4.25V
Overcharge Release Voltage VCL 4.10V
Overdischarge Detection Voltage VDL 2.5V
Overdischarge Release Voltage VDR 3.0V
Jenže já ho projel na starý LiIonce až na 2,2V a ochrana neodpojila baterku. Takže buď vadnej kus a nebo konstruktér něco podělal.
Vlastně ani nejsem schopnej otestovat ten VCU 4,25V. Protože měnič nabíjení s SY6952 přestane nabíjet při 4,2V, to jsem zjistil už dříve. No mám jen jeden, takže neposoudím.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
To by (mně) vadit nemuselo, takřka vždy se snažím o umístění i jinam, než je prostor pro 9V baterku. Ale spíš mi v tomto případě šlo o zapojení, než o konkrétní provedení (jak už jsem psal výše).Celeron píše: ...JirkoZ, ten zde probíranej měnič z 1S na 9V je proti 9V baterce ještě o cca 1/3 delší.
Můžeš to obejít tak, že budeš napájet z externího regulovaného zdroje za výstup nabíječe - viz příloha. Předpokládám přitom, že ochrana s XB8089D je zařazena mezi šipkou označený bod a aku - to snadno zjistíš.Celeron píše:Vlastně ani nejsem schopnej otestovat ten VCU 4,25V. Protože měnič nabíjení s SY6952 přestane nabíjet při 4,2V, to jsem zjistil už dříve.
Nicméně pokud ochrana nevypíná při podpětí, tak je někde něco špatně. Asi bych začal analýzou, zda je XB8089D zapojený tak, jak má dle DS být.
I tu podpěťovou funkci můžeš ověřit ext. zdrojem - tentokrát zapojeným místo aku.
kdo ne - hledá důvod.
- martinkopp
Vzal jsem na zkoušku ještě tohle https://www.laskakit.cz/nabijecka-li-io ... st-mt3608/ Nabíjí do 4,2V a naprázdno z baterky žere podstatně míň než ten první ups boost. 9V výstupní nastavit jde, jen se musí na LiIon přidat ochrana proti podvybití. A stojí to zlomek ups boostu. Zkusím to pořádně otestovat několik cyklů.
Podívej se na různé weby s nezávislými testy PRC modulů a uvidíš, jaká je realita.
kdo ne - hledá důvod.
Dnes jsem zkusil ten, co nechodí podpěťovka, přepnout JP 2 na 1A a zatížit dvěma paralelníma 12V/5W žárovkama. Na step-upu neudržíš prst a napětí je místo 9 jen 6V. Zkusím ho ještě na JP1 přehodit na výstupních 12V. To by bohdá nebylo, abych ho neodpravil.
Takovejhle hnůj nemůžu pustit do světa.
Takže to přeci jenom skončí na původní dvoučlánkový ochraně s nabíječkou 8,2V s omezením proudu na LM317.
Nevidím nějak smysl řešit zálohování zařízení co žere 10 mA něčím, co žere jak ze sítě, tak z baterky víc, než vlastní zařízení.
Nakonec to skončilo na dvou 3Ah LiIon 18650 v sérii s dvoučlánkovou ochranou. Ta ochrana má vlastní spotřebu neměřitelnou, (měřák s rozsahem 200uA se jen nepatrně pohne ručka), baterka je na podvybití pohlídaná, má skoro 50% rezervu kapacity na ten 168 hodin výpadek a dobíjení je konstantním napětím 8,2V s omezením proudu na 150mA s jedním LM317 a třema odpůrkama.