kde sehnat kvalitní KD-čka

Náhrady součástek všeho druhu, informace a dotazy k součástkám

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
pleslepin

#46 Příspěvek od pleslepin »

BOBOBO píše:Nerozumíš tomu a tak si myslím , že ani nevíš co potřebuješ .
Tak rozumět tomu asi 100% nemusim, ale vim co potřebuju
EKKAR

#47 Příspěvek od EKKAR »

pleslepin píše:měl jsem na mysli takový ty testery součástek s atmelem328 nebo cosi. Přemýšlel jsem že si to koupim ale nevim jak moc je to přesný, má někdo zkušenosti?
No, jak jsou přesný. Představ si, že součástku, schopnou pracovat při napětí 40-60-80V při proudu 10A (neboli onen opěvovanej tranzistor KD501-3) ten udělátor měří napětím maximálně 5V (tolika se napájí procesor) a proudem ne vyšším, než jakej dovoluje výkonová ztráta toho procesoru (obvykle maximálně 5mA na 1 vývod). Takže to je srovnatelný s tím, jako bys výkon hasičský stříkačky měřil 100ml odměrným válcem. Změříš ho naprosto přesně s rozlišením na 1cm kubickej, ale bude ti to stejně k h0vnu ...

Já neříkám nekupuj si to. Kup si to, ale musíš počítat s tím, že součástky dimenzovaný nad zhruba 1A procházejícího proudu tím změříš s obrovskou chybou, danou měřením v pro ně nevhodným pracovním bodě.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
pleslepin

#48 Příspěvek od pleslepin »

a myslíte že kdybych si zbastlil nějakej aparát a měřilo by to s Ic 1A až 4A, mělo by to smysl? Nebo je lepší koupit nějaký trafo co dokáže rovnou 10A
rnbw

#49 Příspěvek od rnbw »

Beta pri vacsich prudoch klesa. Takze ked nameras mizernu betu pri malom prude, nemusis uz merat nic.
Habesan
Kontaktovat uživatele:

#50 Příspěvek od Habesan »

Teď někdo začne tvrdit, že existuje nějaký minimální proud bází, při kterém nosiče náboje nedokáží prostoupit celou plochu báze, a tak nepracuje celý tranzistor a naměřený výsledek může být ještě horší než při rozumném proudu v SOA.
ransom

#51 Příspěvek od ransom »

EKKAR píše:součástku, schopnou pracovat při napětí 40-60-80V při proudu 10A (neboli onen opěvovanej tranzistor KD501-3)
Co to zase plácáš?
pleslepin píše:a myslíte že kdybych si zbastlil nějakej aparát a měřilo by to s Ic 1A až 4A, mělo by to smysl? Nebo je lepší koupit nějaký trafo co dokáže rovnou 10A
Výkonové tranzistory se měří zásadně v oblasti SOA a zajímavé je to při vyšším proudu. Pokud má tranzistor maximální kolektorový proud 15A (KD50x), je dobré měřit při 10A a při Uce kolem 5V. Při tom už je kolektorová ztráta 50W. Takže s dobrým chlazením staticky, nebo u sofistikovaného přístroje krátkým pulsem.
Nepoužívám smajlíky. Pobavený nebo ironický tón si laskavě domyslete sami.
feliz_navidad

#52 Příspěvek od feliz_navidad »

5V je zbytečně moc, z charakteristik je vidět, že 2-3V jsou akorát.
pleslepin

#53 Příspěvek od pleslepin »

Jo tak to nebude problém.

A ještě mě napadla (asi hloupá) otázka, když třeba v kvazi zesilovači použiju KD502 a KD503 nebo třeba KD366A a KD367B, budou tam problémy i přesto že mají jenom rozdílná Uceo?
BOBOBO

#54 Příspěvek od BOBOBO »

Budou tam problémy , ale z jiných důvodů .
Hill
Administrátor

#55 Příspěvek od Hill »

Bořku, tvoje informace je skutečně užitečná a vysvětluje všechno.
Tester na změření několika výkonových tranzistorů je nesmysl, to je, jako bys jednou za rok měl jet vlakem a místo jízdenky si koupil celý vlak.
Na betu stačí gelovka baterie (nebo i autobaterie, která už nestartuje), jeden stablík 7805 pro získání konstantního napětí před reostatem, pak ten reostat a dva ampérmetry. Proud báze zvolíš podle katalogové bety v rozsahu dejme tomu 50 - 500 mA, "velkým" ampérmetrem budeš měřit proud kolektoru.
Dělit umíš.
Jen ten přívod od baterky přes ampérmetr na kolektor připoj přes tlačítko, ať ten tranzistor nezatěžuješ dlouho.
Pro změření bety v několika pracovních bodech a spárování charakteristik to naprosto stačí.

Tak pytel s BJT KáDéčky jsem po stěhování ještě neobjevil, zatím jsem našel jen darlingtony KD366B. Dobrá zpráva je, že jich mám dost.

Kolik bys jich chtěl?
Přílohy
IMG_20250522_194949.jpg
Přímo z fabriky, ještě nepájené.
Přímo z fabriky, ještě nepájené.
pleslepin

#56 Příspěvek od pleslepin »

dobře vyzkouším.

Zrovna KD366 mám, a s těmi tranzistory to nespěchá, kdyžtak je můžu koupit později, nelpím na tom
ransom

#57 Příspěvek od ransom »

Já na to mám udělátko se spínaným zdrojem 5V/20A. Nastavení proudu báze drátovým potenciometrem jemně a přepínanými odpory hrubě, na proud báze čtyřmístný ampérmetr do 1 A, na proud kolektoru stejný do 20A (Aliexpress). V obvodu kolektoru je omezovací odpor 0,25Ω (při 10A zbyde 2,5 V na tranzistoru, do zkratu max. 20A). A je v tom přeskládaný paketový přepínač NPN-PNP, který přehazuje polarity u zdroje a měřáků. Neukazuje to přímo, prostě nakroutím požadovaný proud kolektoru, odečtu proud báze a betu spočtu. Což zabere pár sekund. Trandy v TO-3 se nestihnou ohřát, plastové chytnu klipsem na odřezek mědi nebo hliníku.
Nestálo to skoro nic, je to primitivní, ale pro to moje občasné použití naprosto vyhovující.
Nepoužívám smajlíky. Pobavený nebo ironický tón si laskavě domyslete sami.
danhard

#58 Příspěvek od danhard »

Já to měřím tak, že mezi bázi a kolektor dám ampérmetr (případně se dá přidat Si dioda v propustném směru, která dělá Ucesat budiče) a do kolektoru pustím ze zdroje s proudovou limitací příslušný proud, třeba 5A a odečtu potřebný budící proud. Napětí stačí kolem 3V.
Když to podělíš, tak Ti vyjde beta toho koncáku.
Naposledy upravil(a) danhard dne 22 kvě 2025, 22:19, celkem upraveno 1 x.
pleslepin

#59 Příspěvek od pleslepin »

Ten spínaný zdroj je taky z alíku, nebo se to dá nějak zbastlit
BOBOBO

#60 Příspěvek od BOBOBO »

Inu co popisujete je v AR uvedené tak plácnu 1968 jako tester trandů , kterýžto jsem podědil a v klidu i dnes použiji . Jo Jardo , jestli tento člověk ví , co vlastě a proč potřebuje změřit , tak ráno nejdu na ryby . Dejte včas vědět . Dnes se U Forchů dobře sedělo a ten výše kdyby seděl s námi , tak mu něco užitečného povyprávíme . A jinak ta odpověď sedí , Ucbo mu samo o sobě problémy nepřivede .
Odpovědět

Zpět na „Součástky“