O (ne)závislosti - OT z blackoutu

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
jardafiala

#16 Příspěvek od jardafiala »

Tradovalo se že na procesorech Intel někdy od I5 na třetí vrstvě běží autonomní operační systém napájený ze stby zdroje schopný komunikovat po síti nezávisle na OS a zapnutí počítače...

Tak tohle je dobrá paranoia.
DukeNuke

#17 Příspěvek od DukeNuke »

Jedna paní povídala...
Stačí úplně vypnout a nenechávat ve stby. A když bude síť striktně omezená - tj. bez přístupu k internetu - tak má smůlu i sebelepší hacker.
Všechno je řešitelné.
PotPalo

#18 Příspěvek od PotPalo »

No mňa hlavne udivuje, že aj hlavné štátne orgány (napríklad polícia, rozhlas, ...) používajú na informovanie verejnosti xichtoknihu, teda softvér tretej strany ktorý je niekde na cudzom serveri a teda má nad ním moc niekto z vonka. Aká je tam potom bezpečnosť... To si nevedia spraviť vlastné www stránky?!
Je na čase vymeniť primátora Bratislavy, a celú tú neschopnú pakáž okolo.
DukeNuke

#19 Příspěvek od DukeNuke »

To je jednoduché. Fakebůk používají pro informaci veřejnosti - tedy tyto informace nepodléhají žádnému režimu utajení. Stránky samozřejmě mají, jenže v případě mimořádných událostí by odezvy z jejich serverů byly nekonečné. Státní správa neoplývá dostatkem finančních prostředků, které by tohle vyřešily, kdežto fakebůk ano. Takže proto. Kromě toho se používají i jiné informační kanály.
Yarda1

#20 Příspěvek od Yarda1 »

Kdysi mne napadlo (ale jen napadlo, nezkoušel jsem to, akorát jsem se ptal na internetu, možná i tady) při blackoutu nechat blafat auto na volnoběh, připojit k němu měnič 12V=/230V, 50Hz a pokrýt nejnutnější potřebu elektřiny například pro chladničku nebo mrazničku, v zimě oběžné čerpadlo v plynovém kotli. Nikdo mi nedal smysluplnou odpověď.

Když se to teď skutečně stalo, možná by nebylo od věci se nad tím zamyslet, že by to mohlo být třeba jako příplatková výbava k autům, u elektromobilů se něco podobného samo nabízí.
Pak by stačilo u spalováků udržovat dost benzínu v nádrži případně ještě plný kanystr, u elektromobilů se starat aby byla baterka dost nabitá.
Ve strojovně je voda a na palubě se tančí.
ransom

#21 Příspěvek od ransom »

Elektromobily umějí fungovat jako záložní zdroj. Teda kromě koncernových. Umí to třeba Hyundai a mám za to že Tesla.
Spalováku dlouhé blafání na volnoběh vůbec nedělá dobře. Ani alternátor přitom nemá plný výkon. Některé ale mají dokonce i vestavěný měnič a zásuvku na 230V (Ssangyong, Ameriky).
Nepoužívám smajlíky. Pobavený nebo ironický tón si laskavě domyslete sami.
DukeNuke

#22 Příspěvek od DukeNuke »

Auto s měničem by v nouzi asi použít šlo. Ovšem třeba jen nouzově v zimě na čerpadlo ke kotli a po vytopení domu zastavit. Nebo vymontovat baterku a doufat, že zapnou proud a stihnu dobít dřív, než budu potřebovat odjet (to netuším, co by na to moderní auta řekly).
Já mám třeba na chalupě dvě autobaterie, napájející el. ohradník a dobíjí je FV panel. Při výpadku proudu jednu seberu, odtáhnu kam je potřeba a připojím měnič. Poprvě se sousedi dost divili, že je celá ves bez proudu a my čumíme na telku :-)
HF_Tech

#23 Příspěvek od HF_Tech »

jardafiala píše:Tradovalo se že na procesorech Intel někdy od I5 na třetí vrstvě běží autonomní operační systém napájený ze stby zdroje schopný komunikovat po síti nezávisle na OS a zapnutí počítače...

Tak tohle je dobrá paranoia.
To není nic tajného. Jmenuje se to Intel Management Engine.
Až to někdo hackne, tak nastane konec světa.
HF_Tech

#24 Příspěvek od HF_Tech »

PotPalo píše:
xsc píše:A jen "ten východní" nás označuje za nepřítele a ve státní TV běží každý týden pořad, na kterou evropskou zemi by měli hodit atomovku (pokud ne rovnou na všechny).
Ako vy im, tak oni vám. Tak funguje svet. Kto dodal zbrane? A nikto nevie kde vlastne skončili, a na ktorú stranu padnú pod akou falošnou zámienkou...

Pravidlo #1: vojna je vždy hlavne o klamstve, všetky strany klamú. Podporovať teda ktorúkoľvek stranu môže znamenať že nevedomky podporujete práve tú opačnú stranu ako ste chceli a ani o tom neviete.

Keby inteligentní ľudia nevyrábali a nedodávali zbrane, hlupáci by postupne všetky zbrane čo im ostali vystrieľali a nastal by mier, nebolo by čím bojovať.

Jasne československo má zlé skúsenosti lebo okupácia. Takže stačí trošku fúknuť a oheň nenávisti a tretia svetová je rozhorená. Nebuďte hlupáci. Rovnako to bolo s Ukrajinou, teraz to skúšajú na nás. Nenávisť nikdy nič dobré nepriniesla.

Ale to sme offtopic. Naspäť k téme.

Ako teda vyriešiť energetiku? Čínske prístroje nie, americké prístroje sú väčšinou zasa iba čínske s inou nálepkou, vlastné nevyrábame, ... aké máme vlastne možnosti? Zdá sa to iba mne, alebo začínajú byť všetci proti všetkým?
Finové: "Podrž mi pivo..." 8-) :roll:
Přílohy
ané.jpeg
Čínská jaderná velmoc se připravuje na útok na indickou jadernou velmoc
Čínská jaderná velmoc se připravuje na útok na indickou jadernou velmoc
Valdano

#25 Příspěvek od Valdano »

ransom píše:Elektromobily umějí fungovat jako záložní zdroj. Teda kromě koncernových. Umí to třeba Hyundai a mám za to že Tesla.
Tesla to primárně nepodporuje a Musk je přímo proti tomu, aby to podporovala. Existují sice zařízení třetích stran (některé V2L adaptéry specificky upravené právě pro vozy Tesla), které se pro tento účel dají s Teslou neoficiálně použít. Nicméně tato zařízení třetích stran údajně obcházejí některé záležitosti, které Tesla přímo nepodporuje. Tesla to považuje za použití některých obvodů vozidla k účelu, pro který nebyly výrobcem schváleny a tudíž hrozí ztráta záruky, protože palubní počítač údajně zaznamenává přístupy k určitých obvodům, které se při tom používají nestandardním a výrobcem neschváleným způsobem.

Zde je dokument omezené záruky na nová vozidla Tesla Model 3, S, X a Y v češtině, ve kterém se v sekci "Omezení záruky" vysloveně uvádí, že záruka se nevztahuje na poškození ani na chybnou funkci vozidla, jejichž přímou nebo nepřímou příčinou bude mimo jiné použití vozidla jako stacionárního zdroje energie. Stručně řečeno pokud se nic nestane tak se nic neděje, pokud dojde k nějaké závadě a servis zjistí z historie v interním systému Tesly postupy nasvědčující nestandardnímu použití obvodů vozidla, které provádí již zmíněné zařízení třetích stran umožňující odběr energie z vozidla, tak to může být důvodem k nemožnosti uplatnit záruku.
HF_Tech

#26 Příspěvek od HF_Tech »

Musk s tím má problém, že v některých zemích má majitel Tesly předplacené dobíjení na Tesláckých nabíječkách a na "prodeji" elektřiny majitelem auta k jiným účelům by prodělal kalhoty jak na elektřině, tak na reklamacích akumulátorů.
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“