Rada s volbou HDD pro domácí velkokapacitní úložiště

Počítače stolní, notebooky, tablety, tiskárny, scanery a vše, co nějak souvisí s PC

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět

Který HDD byste zvolili? Konkrétní důvod prosím do příspěvku.

Seagate
5
21%
Western Digital
19
79%

Celkem hlasů: 24

Zpráva
Autor
EKKAR

Rada s volbou HDD pro domácí velkokapacitní úložiště

#1 Příspěvek od EKKAR »

Prosím čistě o názor s případným faktickým odůvodněním na rozhodovací proces mezi :
1) Seagate Barracuda 8TB
a
2) WD Red Plus 8TB
Cena na rozdíl od státní zakázky nehraje primární roli.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
PCmaniac99

#2 Příspěvek od PCmaniac99 »

Seagate SMR vs WD CMR. Navíc ten seagate není určen pro NAS zatímco ten WD ano. Srovnej si radši SEAGATE IRON WOLF a WD RED PRO například.

Tenhle ale ne baracudu.
Hydrawerk

#3 Příspěvek od Hydrawerk »

Preferuju Western Digital.
EDIT: Jakože obecně. Mají různý modely, že jo.
V mým PC jsou od roku 2024 dva kusy WD Gold 2TB.
https://www.mironet.cz/wd-gold-2tb-hdd- ... +dp309818/
Fungujou.

Systém mám jinde na SSD!
Naposledy upravil(a) Hydrawerk dne 27 kvě 2025, 16:47, celkem upraveno 2 x.
martinkopp

#4 Příspěvek od martinkopp »

Pokud to máš jen na zálohování, proč ne SMR, tam se stejně většinou jen zapisuje.

Na úložiště SMR rozhodně ne! Já jsem volil WD gold. Zvažoval jsem i red, ale už si nevzpomínám z jakého důvodu jsem ho nakonec nebral. Projeď si na internetu technologie obou řad těchto disků a posuď si to sám.
EKKAR

#5 Příspěvek od EKKAR »

Dík za potvrzení - šlo o to potvrdit můj názor na "sígejt" člověku, kterej se v oblasti neorientuje a zdálo se mu výhodnější koupit lacinější HDD. Já osobně se radši "sígejtům" od jistý doby vyhejbám - měl jsem barracudu 1TB jako zálohovací a odešel mi na driver motorku, prostě se přestal točit - od tý doby radši WD ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
matahari

#6 Příspěvek od matahari »

8TB disky se vyrábí přes 10 let, tak si najdi statistiky jejich nasazení. Ani WD není dokonalý a ne každá série se mu povedla, co se týče poruchovosti.

Edit:
Navíc to vypadá, že tyhle disky uměl vyrábět, až koupil Hitachi, protože v roce 2018 hrál WD třetí housle.
Přílohy
2018.png
2018.png
ondraN

#7 Příspěvek od ondraN »

Ten WD60EFRX je děsná srágora, tomu se vyhnout obloukem. Jinak velkokapacitní Wd disky jsou většinou Hitachi oblepený WD samolepkama :D
Charos

#8 Příspěvek od Charos »

Pozor, red pro je hodně hlasitý, do nasu ok,do pc nebrat
xsc

#9 Příspěvek od xsc »

V odkazu je ale Red plus, ne Red Pro. To je normální Red s CMR a 5400 otáčkama, ten je tichý.
Nevím, jakou teď používají konfiguraci ploten, hustota dat na plotnu se zvýšila. Ale původní Red 8GB byl v podstatě 2x Red 4GB a už dost topil. Konfigurace ploten i spotřeba se někde u WD vyškrábat dají.
_luky_

#10 Příspěvek od _luky_ »

Tohle je dobrej test výdrže disků ve velkým: https://www.backblaze.com/blog/backblaz ... r-q1-2025/
Puda
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od Puda »

Mám 4ks WD červený 4TB, každý malinko jiný model, ale všechny drží. Kupuji vždy další po naplnění předchozího. Asi tak jednou za 3-5 let. Mimochodem je to od té doby, co nemáme doma tv. Doma na to zálohujeme filmy a hudbu, co se nám líbí. První z nich má najeto 86000 hodin, bez vadných sektorů (ťuk na dřevo). V ntb mám 1TB WD modrý, také přesáhl životnost, má najeto 62000 hodin. Doporučuji WD. Před X lety jsem řešil tento problém po tragických zkušenostech s disky IBM. Seagate Baracudu jsem po objevení vadných sektoru nahrál skoro celý na můj druhý červený WD. Mám ho dodnes v kompu, ale pouze přes něj třídím data. Najeto má 31000 hodin. Takže to jsou mé zkušenosti. Mějte se pánové.
RayeR
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od RayeR »

Tak az to koupis, tak sem jeste napis, jesi disk pravidelne klika (PWL)...
EKKAR

#13 Příspěvek od EKKAR »

Disk dávno běhá a netuším, jestli tiká - nemám ho doma, má ho majitel, co původně horoval pro Barracudu.

Kdyby byl u mne doma a tikal, volal bych okamžitě pyrotechnickou službu PíČi z Ryby, bo to by byla časovaná bomba ...
RayeR
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od RayeR »

A cos teda koupil?
Ja sem se zatim nak nedobral vhodneho 7200RPM disku 4-8T, ktery by byl aspon stejne nehlucny jako muj uz presluhujici WD RE, vsechny ty nove kramy maji moc ploten, heliu se radsi vyhnu, s HAMR zatim neni moc zkusenosti...
EKKAR

#15 Příspěvek od EKKAR »

RayeR píše:A cos teda koupil?
...
Já NIC. Ten dotyčnej má WD Red Plus "vosmitero".
Odpovědět

Zpět na „Výpočetní technika“