Koupím autotransformátor

Přístroje, součástky, náhradní díly. Náhrady součástek, kompatibilita apod.

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Celeron

#31 Příspěvek od Celeron »

K tomu vyrážení jističů 16A při zapnutí trafa. Můj rusák (vytaženej z testovacího piána na zdroje EC1033) jsem měl rozebranej a samotný jádro naprázdno nevyrazilo jistič ani jednou. Po smontování znova vyráželo. Tak si myslím, že to dělá jezdec, který dělá mezizávitový zkrat dvou až tří závitů šířkou svýho plochýho kontaktu.
U těch Křižíků je kontakt běžce dělanej jak? Polokoule a mezi závitama je nějaká vystouplá izolace, co nedovolí propojení dvou závitů vedle sebe?
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Habesan
Kontaktovat uživatele:

#32 Příspěvek od Habesan »

Dovolím si předpokládat, že proud tím jezdcem nebude velký.
Grafit má podle typu směsi řádově tisíckrát větší rezistivitu než měď.
Napětí na závit bývá kolem jednoho voltu. A odpor připojený k sekundáru se převádí s druhou mocninou převodu.

I křižíků jsou různé uhlíky podle typu.
Některé mají prosté kvádříky, a jiné mají hřídelku s válečkem, který se po vinutí valí.
inanimate_object píše:Tusi niekto aku ma RA10 (pripadne RAT10 alebo RT10) indukcnost?
... vyslo mi okolo 1H.
Danyk uvádí klidový proud 0,53A. Z toho mi vychází cca 70 Henry.
https://danyk.cz/variak.html
Předpokládám, že jsi měřil metodou tří voltmerů. Jak přesně měří tvůj voltmetr malá střídavá napětí ?
Sháním hasičák s CO2 "sněhový", raději funkční.
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)
PavelFF

#33 Příspěvek od PavelFF »

Propojení dvou závitů vedle sebe je vlastnost a nutnost. Jinak by ti v každé mezipoloze zmizelo výstupní napětí.
Celeron

#34 Příspěvek od Celeron »

Habešan, v tom rusákoj není uhlík ale nějaká fosfor-bronz plochá elektroda co okometricky může propojit až 3 závity. Až bude čas, tak zkusím běžec podložit tenkým laminátem a uvidíme, zda bude vyrážet. Ale jak jsem psal, holej toroid jistič nevyrážel.
Jirka

inanimate_object

#35 Příspěvek od inanimate_object »

Habesan píše:Danyk uvádí klidový proud 0,53A. Z toho mi vychází cca 70 Henry.
Jak to pocitas? Mne z jeho dat vychadza 1.38 H.
Celkova impedancia: 230V / 0.53A = 433.96 Ohm = sqrt(1.2**2 + (2*pi*f*L)**2)
=> (2*pi*f*L)**2 = 433.96**2 - 1.2**2
=> L = sqrt(433**2 - 1.2**2) / (2*pi*f)
=> L = 1.38 H

Meral som to tak ze som zapol zdroj nastaveny na 10V a osciloskopom zachytil priebeh napatia na trafe. Z grafu toho priebehu som odhadol casovu konstantu a z nej vypocital indukcnost. Problem je ze zdroju chvilku trva kym nabije vystupne kapacitory, takze to meranie nebolo uplne presne. Ak budem mat cas tak to skusim este raz, tentokrat najprv zapnem zdroj a az ked bude vystupne napatie 10V tak pripojim vystup zdroja na trafo.

Medzitym som to skusal zmerat univerzalnym meracom TC-1, podla ktoreho je indukcnost 35 mH (to bude asi nezmysel) a seriovy odpor 1.4 Ohm (cca. sedi s Danykovym 1.2 Ohm).
Naposledy upravil(a) inanimate_object dne 26 kvě 2025, 13:08, celkem upraveno 1 x.
Olchor

#36 Příspěvek od Olchor »

Je potřeba eliminovat proudy závitem nakrátko, který vzniká pod jezdcem regltrafa. Takže jezdec podložit nějakou izolační podložkou. No a pak prostě změřit klidový proud a napětí, z toho jednoduše spočítat indukčnost. Ale tenhle údaj je celkem k ničemu, kromě přechodových jevů a nějakých spešl aplikací.
inanimate_object

#37 Příspěvek od inanimate_object »

Olchor píše:Je potřeba eliminovat proudy závitem nakrátko, který vzniká pod jezdcem regltrafa
Aj ak by sa jazdec dotykal 3 susednych zavitov A, B, C, teda by preskocil cez 4 zavity medzi A a C (su tam 2 vrstvy na sebe), robi to rozdiel menej nez 2% ‒ viz Danykova stranka https://danyk.cz/variak.html kde uvadza 211 zavitov pre vstup 220V.
Olchor píše:Ale tenhle údaj je celkem k ničemu, kromě přechodových jevů
Presne preto to potrebujem vediet. Robim soft-start modul a chcem ho spravne nadimenzovat. Uvazoval som nad triakovym regulatorom, ale ten je v tej zakladnej forme vylozene nevhodny na vysoko indukcne zataze; blizsie je to popisane tu: https://www.st.com/resource/en/applicat ... ronics.pdf Asi to nakoniec poriesim obycajnym rele ako to robi tento borec: https://www.vn-experimenty.eu/ostatne-c ... rizik.html
Olchor

#38 Příspěvek od Olchor »

Měření indukčnosti ti stejně moc nepomůže. Zapínací špička je docela složitý problém a závisí na spoustě faktorů - impedance smyčky včetně sítě, zátěže trafa ( jehož podstatnou složkou je ten zkrat pod jezdcem), fází připojení ( v nule, v maximu nebo někde mezi), zbytkové remanenci v jádře...
Běžné řešení je rozběhový odpor překlenovaný relátkem. Velikost odporu záleží na jištění sítě - velikost a charakteristika- a je nejlepší to vyzkoušet experimentálně. Začal bych někde na 10R a snižovat ( zvyšovat) podle toho, jak se obvod chová.
jenicek

#39 Příspěvek od jenicek »

Přesně jak píše Olchor. Výkonovej odpor nebo žárovka a k tomu obvůdek s relé se zpožděním třeba 1s.
miroja

#40 Příspěvek od miroja »

Ako darca obvodu potlacenia spicky pri zapnuti moze posluzit aj mikrovlnka. Bezne sa tam taketo obvody vyskytuju.
fredis

#41 Příspěvek od fredis »

To máš sice pravdu, ale ten obvod je jen na krátkodobé zatížení :wink: . Po chvilce na těch odporech neudržíš prst.. Tam se počítá s větrákem MW trouby.
Rotor rotuje a stator stagnuje...
inanimate_object

#42 Příspěvek od inanimate_object »

Indukcnost som chcel vediet hlavne kvoli tomu triakovemu regulatoru, tam je to dost podstatne. Ale cim dalej tym viac som presvedceny ze aj ak by som si s tym dal pracu a vyrobil ten vylepseny obvod popisany v dokumente co som nalinkoval, tak by to skor ci neskor zhorelo. Nepaci sa mi sice zapinanie cez odpor + rele lebo stale su tam 2 velke skoky, ale asi lepsie nez nic. Spinanie pri nulovom prude by bolo pekne, ale na to by som musel pouzit nejake polovodicove suciastky ktore neviem ci by to zvladali.
ransom

#43 Příspěvek od ransom »

Spínání v nule ti každopádně ten hlavní proudový náraz neomezí. Trafo potřebuje nejprve nabrat energii pro nasycení jádra.
Nepoužívám smajlíky. Pobavený nebo ironický tón si laskavě domyslete sami.
rnbw

#44 Příspěvek od rnbw »

Daj tam vhodny NTC a hotovo.
Celeron

#45 Příspěvek od Celeron »

Já na zapínání rusáka autotrafáka zrovna dnes použil softstart s relátkem a startérem ze zářivky, co se tu před časem probíral. Naprosto bez problémů.
Jirka

Odpovědět

Zpět na „Sháňka po přístrojích, součástkách nebo náhradních dílech“