Bazén pro akumulaci tepla

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
jenicek

#16 Příspěvek od jenicek »

Tady se zas člověk nasměje, to je zase perel, to budu sledovat :lol:
matahari

#17 Příspěvek od matahari »

Někdo potřebuje naplnit Nerudovské "Kam s ním".
Když už, tak ať si to vyzkouší na menší nádrži, ale s plnou hloubkou, protože při 2,5 metrech vodního sloupce bude na stěny působit hydrostatický tlak 25 kPa. Kdyby to bylo zdivo, tak bude muset mít dostatečnou šířku (min. 300 mm plné zdivo). Jako dno bude ideální základová deska, která bude také eliminovat vnější vztlak atd. Samozřejmě vše tepelně izolované.
Snad má také zjištěno, jak vycházejí finančně tlakové nádoby např. 3x 30m³, které si dostatečně zaizoluje.
_luky_

#18 Příspěvek od _luky_ »

V takové velikosti to nedává smysl. Pohledej na internetu - tuším v Německu je několik experimentálních "sezonních" zásobníků tepla. Všechny skončily na tom, že výpočtová a reálná ztráta byla dost odlišná.
Osobně mám doma kotelna dřevo (20kW), k tomu akunádrž (2,28m3) a topím tím do malého domu (tep.ztráta bude někde mezi 5-10kW@-12°C). Podotýkám, že jsem nenašel na tu nádrž místo, takže stojí venku a na sobě má 30cm vaty + 10cm EPS. Nemůžu si to vynachválit! Po většinu topné sezony topím 2x týdně. Natopení jedné nádrže potřebuje 2-3 plné násypky dřeva. Chodím topit, kdy se mi hodí, kotel jede v optimálním režimu. Do radiátorů se teplota míchá podle ekvitermní křivky. Ohřivám tím i bojler. Na léto v aku nádrži mám elektrické patrony, které ohřívají přebytky z FV (ostrovní systém 5kWp). Celé je to řízené pomocí PLC, teplota v obýváku kolísá o 0.1°C.
BOBOBO

#19 Příspěvek od BOBOBO »

V širší rodině byly 3 pokusy . Ztráty energie z nádrží jsou i při vysoké izolační ceně vysoké . Je to nesmysl . Ať se přestěhuje alespoň 1000 km k jihu . Bohužel předpis i pro spalovací kotel na uhlí MUSÍ mít akumulaci . Něco vybuduješ a po kolaudaci vypneš . Pokud již , je třeba nádobu situovat do středu vytápěných prostor , máš to jak kachlovky .
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“