V tej mojej verzii je relatko, ktore predradny odpor asi po sekunde svojimi kontaktmi prepoji.fredis píše:To máš sice pravdu, ale ten obvod je jen na krátkodobé zatížení. Po chvilce na těch odporech neudržíš prst.. Tam se počítá s větrákem MW trouby.
Koupím autotransformátor
Moderátor: Moderátoři
- inanimate_object
To je iba napad alebo to realne takto robis? Vedel by si pripadne doporucit nejaky NTC co by to vydrzal? Lebo Celeron tu uz davnejsie pisal ze mu 7.5A NTC po 5 zapnutiach odisiel...rnbw píše:Daj tam vhodny NTC a hotovo.
Celeron píše:Já na zapínání rusáka autotrafáka zrovna dnes použil softstart s relátkem a startérem ze zářivky
A ako mate poriesene spinanie toho relatka? Mohli by ste sa pripadne podelit o schemu? Obavam sa ze ked to zapojim na obycajny usmernovaci mostik s kapacitorom (ako to robi tento typek https://www.vn-experimenty.eu/ostatne-c ... rizik.html) tak rele nezopne uplne "ostro", pretoze napatie bude rast pozvolna. Mohli by potom skakat iskry medzi kontaktmi, a to tym kontakom zrovna neprospeje.miroja píše:V tej mojej verzii je relatko, ktore predradny odpor asi po sekunde svojimi kontaktmi prepoji.
https://danyk.cz/st_sp.html Mám ten prostřední. Ale přečti si celý moje vlákno Danykův softstart, někteří tu strašili, že tím zapálím barák. Zatím se nestalo.inanimate_object píše: A ako mate poriesene spinanie toho relatka?
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
- inanimate_object
O tom si dovolim pochybovat. Som si docela isty ze ked zopne v nule, prudova spicka bude mat mensiu amplitudu nez ked zopne v minime alebo maxime. Konieckoncov, mikrovlnka (bez softstartu) mi niekedy vyrazi istic a niekedy nie, a predpokladam ze je to dane prave uhlom v ktorom zopne.ransom píše:Spínání v nule ti každopádně ten hlavní proudový náraz neomezí.
No, ja nad tym uvazujem takto: kapacitor sa nabije na napatie pri ktorom rele zacne zopinat. Pri zopinani, ked sa armatura rele da do pohybu, sa (predpokladam) zvysi prud a tym padom klesne napatie na kapacitore. To moze sposobit ze sa armatura pohne smerom naspat, a ak by to nastalo az po spojeni kontaktu, tak by mohol vzniknut vyboj, pretoze uz tecie cez rele relativne "tvrdy" prud. Ale neviem, mozno je to uplne inak.Olchor píše:O kontakty relé bych se nebál, budou spínat ( což je vždycky snazší, než rozpínat) a navíc v okamžiku, kdy už na odporu bude po odeznění špičky jen malé napětí.
Tak dajme tomu ze nejaky softstart s rele pouzijem. Teraz nastava problem, ako trafo vypnut? Posledne mi pri vytiahnuti zo zasuvky hodilo masivnu iskru a dost badatelne blikla ziarovka na strope (jas sa stlmil na zlomok sekundy), takze asi to bude treba nejako vylepsit. Mohol by som znova pouzit softstart, ale to bude o nieco narocnejsie nez pri zapinani - tu uz sa oxidacii kontaktov asi nevyhnem. Ako riesite vypinanie vy?
- tomasjedno
- inanimate_object
Vsimol si si slovo "prude"?ransom píše:Jak je ctěné libo. Ale pro jistotu si problematiku indukčnosti na železe v AC obvodu trochu nastuduj a taky si to vyzkoušej v praxi.
Kazdopadne... moja pointa bola ze spinanim vo *vhodnom case* sa obmedzi prudovy naraz tak, aby nevyhadzoval istice, a to bez pouzitia obmedzovaca prudu (odporu, cievky). Mrzi ma ze si to nedokazal pochopit...inanimate_object píše:Spinanie pri nulovom prude by bolo pekne
- tomasjedno
- inanimate_object
Nie nutne, moze to byt aj za maximom, zalezi na mnohych faktoroch. Ale to je nepodstatne. Inteligentni snad pochopili co som myslel, ostatni nech mudruju...lesana87 píše:A ten vhodný čas je právě při maximu napětí.
Aby tato diskusia nebola uplne neproduktivna, pridavam sem moj poznatok. Pri zapojeni trafa v serii s odporom 27 Ohm ktory je preklenuty rele, a cievka rele 230Vac je paralelne s primarom trafa, istic nevyraza. Je ale celkom mozne ze by to fungovalo aj keby bola cievka rele priamo pripojena na 230Vac, pretoze kym rele zopne, jadro je davno nasytene.
- tomasjedno
- inanimate_object