Nabíječka autobaterek z PE5/2015

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
masar

#31 Příspěvek od masar »

Souhlasím. Je možné, že právě SOA je příčinou "odpochodování" mosfetu do nebe při mírném zvýšení napětí trafa. Možná by stálo za to se poohlédnout po vhodnější alternativě.
O tvrzení autora konstrukce se opírat nelze, možná popisuje chování jiného FW, než byl nakonec zveřejněn. Pokud jde o napětí na děliči R12/R25, Ohmův zákon hovoří jasně: +6,931V. Neshodu se skutečností bych na tvém místě prověřil.
Kvalitu FW jsem nehodnotil. Zde platí, že "účel světí prostředky". Že je asm "neučesaný", může mít i jiné příčiny. Ale v každém případě by FW měl být dobře odladěný pro všechny možné situace a zde má zřejmě "rezervy".
:wink:
lesana87

#32 Příspěvek od lesana87 »

A to vám nikomu nepřijde divné, že při nabíjení vypíná procesor na podpětí? Nebo všichni víte, čím to je?
masar

#33 Příspěvek od masar »

"A to vám nikomu nepřijde divné, že při nabíjení vypíná procesor na podpětí?"
Já té větě nerozumím. Můžeš ji (pro mne) rozvést?. Něco mi uniklo?
lesana87

#34 Příspěvek od lesana87 »

Nevím, jak ji rozvést, prostě do baterky teče proud a procesor vypne, že je na ní moc nízké napětí, čekala bych spíš napětí větší než nominální o přírůstek na vnitřním odporu.
masar

#35 Příspěvek od masar »

To jsi zjistila z FW nebo z nějakého popisu ve vláknu?
lesana87

#36 Příspěvek od lesana87 »

Možná špatně čtu, ale píše se tu, že se nabíječka restartuje, jako by byla odpojena baterka. A řeší se tu ten dělič R12/R25, který detekuje příliš nízké napětí.
masar

#37 Příspěvek od masar »

Já bych to četl spíš tak, že se vzestupem napětí nad +6.9V se aktivuje programová smyčka různých nabíjecích cyklů. Pokles napětí pod +6,9V je vyhodnocen jako odpojený akumulátor a stav se vrací do "pohotovostní" smyčky...
A nebo jsem něco přehlídl.
lesana87

#38 Příspěvek od lesana87 »

Celeron píše:Rozborem FW jsem zjistil, že to kmitání je způsobený kontrolou připojení baterky komparátorem na děliči R12/R25. Pokud střed děliče přizemním, tak to přestane kmitat. Na rozdíl od komparátorů 10,8V, 14,2V a 14,6V, který měří jen v mezeře, kdy je vypnutej FET, komparuje cca 9V neustále. To znamená, si procák myslí, že se baterka odpojila, vypne Feta, ale po cca sekundě zase začne nabíjet.
masar

#39 Příspěvek od masar »

To jsou závěry Celerona. Důvěřuj, ale prověřuj. Pokud jeho akumulátor není totálně vadný, nemůže klesnout napětí pro dělič pod prahovou úroveň.
Kdyby to byla vlastnost FW, muselo by to snad kmitat i autorovi konstrukce.
Jak budu mít čas, tak se na to taky podívám.
BOBOBO

#40 Příspěvek od BOBOBO »

Postavil jsem hafo návodů z AR . Některé uvedené konstrukce opravdu pracovaly jen u autora . Běžná věc . Třeba zde bude nějaký praktický závěr .
Celeron

#41 Příspěvek od Celeron »

Co chceš prověřovat na faktu, že pokud se přizemní střed děliče R12/R25, tak cyklování ustane? Jestli chceš, tak ti pošlu do SZ okomentovanej dissasemblovanej zdroják. Sem to veřejně dávat nebudu, kdyby se to dozvěděl autor, tak by se třeba mohl rozčilovat. A na něm nic prověřovat nemusíš, pokud ho zase přeložím, tak se chová naprosto stejně jako původní HEX z PE.
Baterka jsou dvě cyklický Panasonic 12V/28Ah paralelně. Když jsem ji asi před měsícem zkusil po nabití procesorovkou HOTA D6 Pro a vybít čínským burn testerem proudem 10A, tak měly 44Ah.
Stále je mě záhadou, proč se komparátor, co testuje připojení baterky převrací na podstatně vyšším napětí, než co by měl z výpočtu děliče.
Vbat = Vref . (R12+R25) / R25
tedy Vbat = 2,5 . (39+22) /22 = 6,93V
A to bez osazeného FETu, takže bez vlivu nějakých pulzů z nabíjení, baterka je simulovaná napětím z labor zdroje. Komparátor by se měl překlopit při napětí na invertujícím pinu 10 kolem napětí reference TL431 což je 2,5V. Referenci podezřívat nelze, protože komparátory napětí baterie 10,8V 14,2V a 14,6V chodí naprosto správně. Odpory jsou proměřený, LM339 vyměněný a stav se nezměnil. Dělič je vstupem 10 komparátoru zatěžován pár uA, ty nemohou mít vliv. Musím prozkoumat jestli na plošáku kolem komparátoru není nějakej vlásek a necpe se do komparátoru něco navíc. Jinak už nevím, co s tím.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Celeron

#42 Příspěvek od Celeron »

BOBOBO píše:Postavil jsem hafo návodů z AR . Některé uvedené konstrukce opravdu pracovaly jen u autora . Běžná věc . Třeba zde bude nějaký praktický závěr .
Jo, Klabal, Vlček, od těch mi nechodilo skoro nic a nebo velice špatně.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
masar

#43 Příspěvek od masar »

"Stále je mě záhadou, proč se komparátor, co testuje připojení baterky převrací na podstatně vyšším napětí, než co by měl z výpočtu děliče."
Tu záhadu můžeš rozřešit jen ty, já to na stole nemám.
Věta "Referenci podezřívat nelze, protože komparátory napětí baterie 10,8V 14,2V a 14,6V chodí naprosto správně." zde není argument, protože ostatní komparátory lze nastavit od 0V na VR1 odporovými trimry. Nicméně předpokládám, že jsi těch 2.5V změřil.
To, že cyklování ustane při přizemnění vstupu komparátoru, znamená jen to, že necykluje při +5V na výstupu komparátoru a cykluje při 0V na výstupu komparátoru. Při dobré baterce přece komparátor nemůže překlápět ani na 9V, když má baterka pořád 12V. Prostě nemůže cyklicky překlápět.
Měřením by to mělo jít všechno zjistit.
Tak držím palce.
lesana87

#44 Příspěvek od lesana87 »

Komparátor překlopí, protože tam to malé napětí zřejmě je. Napadá mě jeden způsob, jak se tam může objevit. Jestli má Celeron k baterce 10m šlauchy pečlivě stočené do klubíček, tak asi tušíte, jak se chová usměrňovač s tlumivkou. (A jsme zpět oklikou u té fáze)
masar

#45 Příspěvek od masar »

Ano, indukované napětí by mohlo na okamžik překlopit komparátor(y) a vysvětluje to údajný zánik cyklů při zkrácení kabeláže.
V programu zřejmě chybí "debouncery", které by tento problém mohly (a měly) řešit. Ale jistě se to dá ošetřit i hardvérově (nějaké ty blokovací "keramiky" navíc).
>Celeron>toho Klabala potvrzuji. To bylo "nechčestí".
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“