Výhul

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Celeron

Výhul

#1 Příspěvek od Celeron »

Termostat topení, pěkný, co? Ještě vědět proč. Bylo to na posouzení u výrobce a v tom místě, co je v plošáku díra ,není žádná silová součástka která by se dokázala rozfajrovat natolik, aby blafnul plošák. Těch termostatů bylo vyrobeno a po celým světě běhá přes 70 tisíc a tohle je prý první s takovýmhle výhulem.
Přílohy
vyhul2.jpg
vyhul2.jpg
vyhul.jpg
vyhul.jpg
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
mi-ro

#2 Příspěvek od mi-ro »

Očisti to zubním kartáčkem s IPA a pak uvidíš kde chytil první oblouk a kde
začala DPS uhelnatět. Často se takto dá najít pravděpodobný pachatel.
..to bude jen ňákej odpůrek
ZVUK2000

#3 Příspěvek od ZVUK2000 »

Vypadá to na té silové spínací části relé. Takto vyhořelé plošné spoje způsobuje to že tam není pojistka. Měď která prohoří pak z uhelnatí plošný spoj. Někdy nevěřím očím, když takový plošný spoj očistím lihem a taková na prvním pohled zkáza je docela malá
EKKAR

#4 Příspěvek od EKKAR »

Taky se přikláním k prvotnímu žárovišti pod relátkem.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
jenicek

#5 Příspěvek od jenicek »

Typickej výsledek používání Pb free pájek. Těžší součástky se nárazem či namáháním vytrhnou/uvolní a studeňák u relé udělá podobnou zkázu. A postupně to hoří a bliká...
xsc

#6 Příspěvek od xsc »

Jako kdyby se klasický cín nevyhříval a nevypaloval...
DukeNuke

#7 Příspěvek od DukeNuke »

Spoj spájený klasickým "cínem" je proti nárazům a otřesům odolnější - spoj je totiž pružnější a nepraskne. A to je mimochodem důvod, proč se čistý cín třeba ve vojenství lékařství a letectví nepoužívá.
Celeron

#8 Příspěvek od Celeron »

mi-ro píše:Očisti to zubním kartáčkem s IPA a pak uvidíš kde chytil první oblouk a kde
začala DPS uhelnatět. Často se takto dá najít pravděpodobný pachatel.
Co chceš nalýzt v cenťák velký díře skrz na skrz? Bohužel termostat zůstal u výrobce ale když jsem to před odesláním zkoumal, vypadalo to, že všechny silový nohy relé měly na sobě pájku a zbytky prokovenejch děr. Relé spíná 16A, propoj se svorkovnicí je paralelně na obou stranách desky. Já si osobně myslím, že tam tam ukápla kapka zásaditý vody z omítky a udělal se můstek na plošíku. Ten termostat se osazoval v dost syrovým baráku za podzimních plískanic.
Jo a ten plast by měl být samozhášivej, aspoň tam je symbol. No nevím, jestli se samozhášivej plast má takhle zachovat, myslím si, že hořel taky.
Zvuk2000: jak chceš dát do termostatu, kterej spíná 16A nějakou pojistku? Pojistka tam je jen jako pojistkovej odpor ale jen pro pulzák termostatu s odběrem pár miliampér. Pojistka na 16A je ve formě zde jen 10A jističe v rozváděči, kde jistí celý topný okruh.
Jirka

workhard
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od workhard »

Proč to tu řešíme, když už to nemáme?
Věci,které fungují,se ZÁSADNĚ neopravují...
DukeNuke

#10 Příspěvek od DukeNuke »

Celeron píše:Jo a ten plast by měl být samozhášivej, aspoň tam je symbol. No nevím, jestli se samozhášivej plast má takhle zachovat, myslím si, že hořel taky.
Samozhášivý neznamená automaticky odolný proti ohni. Všeobecně samozhášivý znamená, že po odstranění plamene sám zhasne, resp. dále nehoří. Více třeba zde.
Obyčejný plast by dále nejen hořel, ale i odkapával, čímž by mohl vzniknout požár.
Celeron

#11 Příspěvek od Celeron »

To nevidíš, jak to kapalo?
Jirka

DukeNuke

#12 Příspěvek od DukeNuke »

Myšleno odkapávání hořících kapek. Nevím, jaká je pod tím podlaha, ale pokud by odkapával hořící plast na koberec, dokážeš si asi představit, jak by to skončilo.
Odkapávání se děje vždy, je to plast, důležité je, aby kapky nehořely.
Pokud má klasifikaci 5VA, pak by tam nesměla být ani ta díra.
ZVUK2000

#13 Příspěvek od ZVUK2000 »

Celeron píše: Zvuk2000: jak chceš dát do termostatu, kterej spíná 16A nějakou pojistku? Pojistka tam je jen jako pojistkovej odpor ale jen pro pulzák termostatu s odběrem pár miliampér. Pojistka na 16A je ve formě zde jen 10A jističe v rozváděči, kde jistí celý topný okruh.
To jsem myslel všeobecně a ne konkrétně ten termostat. Často vídám zařízení kde je toroid 1000VA a více. A sekundár připojen na tvrdou. Při zkratu pak plošňák vypadá stejně. Nevím pro výrobci spoléhají na pojistku na primáru.
Celeron

#14 Příspěvek od Celeron »

Zajímavý je, že i když to hořelo, tak jistič 10A v rozvaděči držel a vyhodil ho až majitel když se z termostatu hulilo.
Co se vlastně děje pokud se v plošáku až vypálí díra? Oblouk? Když jsem to přivezl domů a zkusil přes žárovku 100W, tak se to znova nerozhořelo, takže odpor zkarbonizovanýho plošáku byl dost velkej. Protože byl rozpadlej i pojistkovej odpor v napájení pulzáku, tak jsem zkusil PU 182 (500V megmet) odpor mezi N a L, naměřeno kolísání kolem 40KΩ.
Jirka

bu2520

#15 Příspěvek od bu2520 »

co mám zkušenost, tak se plošák vyhřeje natolik až zuhelnatí stane se vodivý a začne žhnout až vypálí díru, která se může teoreticky zvětšovat až do nekonečna.
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“