Výhul

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
xsc

#16 Příspěvek od xsc »

Přesně tak, takhle se vypalovaly díry i v deskách pro TV. Tam tomu samozřejmě pomáhalo i vysoké napětí, ale plošák taky zuhelnatěl a prohořel.
ZVUK2000

#17 Příspěvek od ZVUK2000 »

A není to větší nešvar pertinaxu než cuprexitu?
Celeron

#18 Příspěvek od Celeron »

Pertinax byl pojenej snad nějakým fenol sr áčem, FR4 a podobný jsou epoxydy. Jak je co teplotně odolný by se asi dalo někde nalýzt. Spálenou FR4 mám po více příhodách v čumáku, Pertinax a textit mě při obrábění smrdí podobně jako lék na sra čku Endiaron. S prohořelým Pertinaxem jsem zatím neměl tu čest a doufám, že nyní už kvůli mimimálnímu používání mít nebudu.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
xsc

#19 Příspěvek od xsc »

Ono se jiné než pertinaxové desky v té době v TV nepoužívaly. Míň odolný určitě je, proto se později přešlo na cuprextit.
Celeron

#20 Příspěvek od Celeron »

Nejsou už fenolový srágory pár desítek let zakázaný používat?
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
xsc

#21 Příspěvek od xsc »

Nevím. Ale i v TV z 90. let se používalo něco, co bylo blíž tomu pertinaxu, jen to nemělo ten fenolový smrad.
ZVUK2000

#22 Příspěvek od ZVUK2000 »

To by měl být už cuprexart.
EKKAR

#23 Příspěvek od EKKAR »

Celeron píše:Pertinax byl pojenej snad nějakým fenol sr áčem ....
Docela obyčejnej bakelit ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Mysteri

#24 Příspěvek od Mysteri »

Takéto vyhorenie DPS je bežné pri stuďákoch, prípadne prierazu kondenzátora. Videl som to v praxi x-krát. Nedávno som bol svedkom v práci:
Kombo pre HEV (nabíjačka + inverter 3 x 120V , 35kW). Spodok tvorí masívny Al odliatok, v ktorom sú kanále pre chladenie vodou, dekel je plech, hrubý cca 2-3mm, Sú tam určité požiadavky na tesnosť deklu, konektorov atď. Celý zdroj má cca 25kg, skrutiek M4 na dekli je cca 30, sú v rozteči cca 8 cm.Počas zahorovania sa ozvala odrazu veľká rana. Ten dekel bol nafúknutý, ako bábovka, všetky skrutky z 3 strán boli utrhnuté, dekel bol otvorený ako konzerva..... Všetci inteligenti THP na to čumeli týždeň.... A viete, čo to spôsobilo: Jeden obyčajný MP kondík vo vstupnom filtri DC vstupu.... 😁 Žiaľ, nemôžem písať podrobnosti, ani dať foto, lebo.....😎 Mimochodom, ohorená bola iba tá časť okolo kondíka. Ostatné DPS ostali O.K.
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“