Nákup elektro-drobností - kde a čo?
Moderátor: Moderátoři
Nákup elektro-drobností - kde a čo?
zháňam kvalitný lak pájkovateľný na DPS v spreji. V našich končinách som narazil iba na tento produkt ( "dychtivě používán při výrobě..."):
http://www.avelektronik.cz/lak-na-dps-f ... 00ml-sprey.
Existje u nás nejaký kvalitny a overený lak, dostupný v našich eshopoch? Napríklad Kester v spreji a pod.?
Elektrolyty pre reštaurovanie elektrónkových rádií - do 47 uF a 450V. Nejaké elety som kúpil v GME, ale mám pocit, že sú to najlacnejšie čínske nízkej kvality. Podobne ďaľšie ehopy - Hadex, Avelektronik atď. Kde kúpiť kvalitné elyty? Napr. na TME by mohli mať aj niečo lepšie, nikdy som tam ale nenakoupoval a nepoznám kvalitu.
Vďaka za tipy.
- martinkopp
Fóliáky do audio části je potřeba dát polypropylenové, ne polyester.
když chceš aby to vypadalo, tak to můžeš udělat jako tady: https://rayer.g6.cz/elektro/choral.htm
Moderní kondíky jsou podstatně menší.
Chcem renovovať, nie opravovať - takže elyty schovať do pôvodných valcov.
Lokálny eshop hľadám preto, aby som neplatil za poštovné viac, ako za obsah balíku.
Takže aj z iných diskusií viem, že Jamicon a Hitano nie. Preferované sú Nichicon, Panasonic, EPCOS, prípadne Rubycon. Ďakujem za tipy na typy.
- Behemot
- Doporučuje se dohled moderátorů
- Kontaktovat uživatele:
Mám ucelenou (a stále širší) nabídku výhradně kvalitních japonskejch kundenzátorů, mnohem širší a novější řady jak écom, ten dycky bral tak akorát (dneska už výběhový) standardy a pak vobčas neco, ale stejně se drželi spíš tech nejstarších řad (pokud to bylo vo halíř levnější). Samozřejmě zahraniční korporáti toho mají eště mnohem víc, a taky za sqělou přirážku 2-3× víc, takže taky nechápu, proč tam furt všici všecky posíláte. Jako můžu pochopit osobní úchylku že rači dáte víc hrachů cizákům, než nakoupit u nekoho doma, ale to naštěstí nemají všici (a předpokládat to je znak trochu mdlýho rozumu)
- Behemot
- Doporučuje se dohled moderátorů
- Kontaktovat uživatele:
Ale k těm kondenzátorům , spotřebovávám jich trochu více. A už přes dvacet let. A píšu tady o zkušenosti osobní. Tak ještě jednou podrobněji. Elektrolyty nakupuji podle datasheetových údajů. Porovnávám ESR (max zvlněný proud), životnost a cenu. Dobře mi vycházejí japonské kondy (Panasonic, Nichicon, Nipon, ...). Když jsem začínal s návrhem a výrobou elektroniky (neměl jsem od koho učit - celý život pracuju sám) jsem nakupoval z GMe, neb jsem to do Karlínského obchodu měl cca 50 metrů. Tam měli Jamicon a tuším po nějaké době i Hitano. Běžně jsem je používal do zdrojů typu trafo-diodový můstek-lineární stabilizátor. Tedy vcelku nenáročná aplikace a asi i dost předimenzovaná. První výrobky spatřili světlo světa cca před dvaceti léty. Nevybavují si, že bych některý z výrobků opravoval. Kondík jsem určitě neměnil. I když přiznávám, že ty nejstarší nebudou Hitano, ale Jamicon.
Jinak zrovna včera jsem osazoval gramo preamp, kde ve zdrojové části jsou čtyři kousky větších elektrolytů. Vytáhnul jsem pytel s kondíky a první odpovídající co jsem našel byly Hitano. No, pak jsem ještě našel Nichicony, tak jsem Hitana zahodil. Upozorňuji, že musely být starší víc než deset let. Nebyly nafouklé, a ty co jsem použil (u bývalého zaměstnavatele) fungují dodnes.
Toť vše. Jen moje zkušenost a přístup. A když se nebudeš furt do každého vulgárně navážet, tak u tebe třeba budou nakupovat, včetně mně. Aktuálně díky tvému vyjadřování se mi s tebou obchodovat nechce.