Nabíjení druhé baterie v autě přes 12V zásuvku

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
macmanCZ

Nabíjení druhé baterie v autě přes 12V zásuvku

#1 Příspěvek od macmanCZ »

Potřebuju poradit, připravujeme auto na závod Gumbalkan a máme vzadu v autě druhou autobaterii pro napájení osvětlení interiéru a podobně. Tuto baterii chceme dobíjet solárníma panelama.

Jde mi o to, že pokud by se nestihla přídavná baterie dobít, chtěl bych jí dobít z 12V rozvodu auta. Nechci táhnout přes celé auto silových 12V, myšlenka je přpojit při běžícím motoru druhou baterii přes zapalovač s maximálním proudem 10A.

Jak ale omezit, aby si ta nabíjená baterie nevzala více než těch 10A? Řešit to odporem? Ale nebude mít ten odpor velké ztráty?

Díky za radu
misocko

#2 Příspěvek od misocko »

obyčajna autožiarovka, dvojvlaknova ak sa ešte robia do hlavneho svetla, nech to ma minimalny odpor
samec

#3 Příspěvek od samec »

BOBOBO

#4 Příspěvek od BOBOBO »

A proč řešíš v tomto případě ztráty ? Altík dá mnohem víc , než je běžně třeba . Mišočko ti to napsal správně . Ještě bych tam k žárovce přidal do serie nějakou S-diodu zdarma z pc zdroje .
HF_Tech

#5 Příspěvek od HF_Tech »

Asi nejjednodušší by tam bylo hodit krabičku Victron Energy Cyrix-ct 12-24V 120A
mi-ro

#6 Příspěvek od mi-ro »

Trochu OT, ještě jsem neviděl vidlici do autozapalovače, která by spolehlivě vydržela víc jak 5A.
..to bude jen ňákej odpůrek
BOBOBO

#7 Příspěvek od BOBOBO »

:lol:
Přílohy
12V .jpg
12V .jpg
mi-ro

#8 Příspěvek od mi-ro »

Ale tohle není do zapalovače. To je nízkovoltová vidlice.
Přílohy
50055.jpg
50055.jpg
DukeNuke

#9 Příspěvek od DukeNuke »

Tak třeba 16A
mi-ro

#10 Příspěvek od mi-ro »

Papírová teorie.
BOBOBO

#11 Příspěvek od BOBOBO »

Tak trochu rozvlnit . :D
EKKAR

#12 Příspěvek od EKKAR »

mi-ro píše:Ale tohle není do zapalovače. To je nízkovoltová vidlice.
Tahle zásuvka byla sériově namontovaná do všech šádyn, nebyla vidět, protože ji soudruzi v Bolce šikovně schovali zespoda pod palubní desku na plech podběhu nad levý koleno řidiče. Ještě mám někde schovanou montážní svítilnu s háčkem a magnetem, která se k tomu účelu tenkrát prodávala - byla v ní bajonetová žárovka 5 nebo 10W a měla původně jen 3m dlouhej kabel, než si její výrobce (nějaký výrobní družstvo invalidů) na základě hory stížností uvědomil, že zpod palubky s jen 3m šňůrou nikam nedosáhne a neprodloužil ten kabel na 5m. Nebožtík táta si ji koupil hned jak se objevila na trhu a měl ji ještě s krátkou dvojlinkou, já si ji kupoval až mnohem dýl - a už byla dlouhá. Při trošce šikovnosti se s tím pak už dalo i svítit ve stanu v kempu a podobný zvěrstva - protože často si takovej světlachtivej motorista neuvědomil, že má v autě jenom 37Ah baterku a pokud každej den nevyjede na aspoň 20-30km vejlet, po 3-4 prosvícenejch večerech při takovým táboření bude mít veeeelikej problém svoji šáde nastartovat ... Dederóni na tom byli líp, tam se prodávala lampa se stejným konektorem s měničem pro 5W nebo 8W minizářivku NARVA, svítilo to 3x líp jak žárovka při zhruba stejný spotřebě ... Ty minitrubice byly v tu dobu dost fest žádanej artikl, protože se k nám dovážely minimálně a bylo od nich světla docela dost ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
BOBOBO

#13 Příspěvek od BOBOBO »

Ta lampa byla i součástí vybavení Moskviče , vlastnil jsem .
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“