Arduino USB-TTL

Raspberry, Arduino, Mini-PC a další

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
jankrizan

Arduino USB-TTL

#1 Příspěvek od jankrizan »

Zdravím. Chlapi, mám takýto problém. Podľa obrázku - mám arduino, (resp. Atmega 328PU), a chcem používať tieto prevodníky. Ľavý je FT232R, stredný je CH340, pravý je CP2102. Problém je ten, že FT mi komunikuje vždy a s každým procesorom, ti ostatné dva komunikujú iba s jedným procesorom z 9-ich ks a to nie vždy. Všetky procesory sú rovnaké typy- 328PU. Ostatných 8ks sa správajú rovnako. Kompilácia prebehne ale nahrávanie sa neuskutoční.
Keď som pripojil osciloskop, tak na DTR výstupe prevodníka FT mi klesla úroveň napätia na nulu a asi po troch sekundách opäť sa vrátila na pôvodnú hodnotu. Na tých druhých dvoch kleslo napätie na DTR na nulu a ostalo až pokiaľ som neodpojil prevodník od vstupu. Na TX a RX komunikácia prebiehala. Na vstupe RESET na Atmege sa neudialo nič. Použitý odpor 47k proti +5V. Merané na trigger osciloskopu. Na FT osciloskop ukázal impulz asi na 1.5V z +5V. Alebo vyhodí problémy s portom, alebo nenašiel dosku. Opakujem ale, že na tom jednom procesore fungujú všetky tri prevodníky bez problému a FT232 na všetkých 9 ks a to vždy. Ak sa niekto s tým už stretol a vedel si pomôcť, prosím o radu. Trápim sa s tým už týždeň, ale neviem si rady. Samozrejme, že budem používať FT232, ale pre zaujímavosť problému, by som rád vedel kde je zakopaný pes. Vďaka.
Přílohy
Snímka obrazovky (4).png
Snímka obrazovky (4).png
20250609_164423 (1)_11zon.jpg
20250609_164423 (1)_11zon.jpg
bum
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od bum »

Používám hotové moduly ARDUINO NANO, UNO s již osazenými převodníky CH340, mohlo by to dělat to že pro použitý USB výstup používáš současně nahrané ovladače pro tyto tři převodníky. Zkus nechat nainstalovaný pouze jeden ovladač a ostatní odinstaluj. Pak vyzkoušej komunikaci mezi PC a IDE Arduina nahrát program do ARDUINA (Atmega 328 PU) co používáš a postupně odzkoušej samostatně nainstalované ovladače pro všechny převodníky USB co popisuješ. Kdysi jsem na jeden USB výstup s nahraným ovladačem pro USB/COM RS232 nahrál ovladač pro komunikaci s CH340 a nešla ani jedna komunikace.
rnbw

#3 Příspěvek od rnbw »

Nebezi nahodou Atmega s internym oscilatorom?
jankrizan

#4 Příspěvek od jankrizan »

Tak som zasa laboroval , ale rozchodil. Takže po poriadku. Najprv som menil poistky na Atmege (BODLEVEL 0-2)ale moc to nepomohlo,tak som odinštaloval všetky ovládače, podľa bum-a, a znova inštaloval po jednom a skúšal. CH340 začal fungovať okamžite, (mal som tam dva drivery, každý iný), s jedným z nich to blblo, ale ten druhý ide. CP2102 sice štrajkoval ale po výmene kondenzátora zo 100nF na 1,2uF SMD na DTR výstupe, sa to rozbehlo, sem tam to zablbne, ale je to tak 1x z10-ich. FT232 nemá problém. Čo som si všimol, pri osciloskopických meraniach, tak na rôznych čipoch sa uroveň impulzu z výstupu DTR mení, na niektorých je reset impulz z +5V na asi +1,5V a hlavne pri CP232 je až okolo +2,2V a je trochu užší. Neviem či to ovplyvňujú tie drivery. Na reset Atmegy je 47k odpor proti +5V. Dík za tip.
bum
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od bum »

" Jankrizan" hlavně že to funguje to je hlavní. Hodně zdaru v programování a bastlení :D.
Odpovědět

Zpět na „Miniaturní počítače (Arduino, Raspberry a další)“