Internet 4G LTE v oblasti so slabým signálom
Moderátor: Moderátoři
Internet 4G LTE v oblasti so slabým signálom
Chcem použiť na chate 4G LTE router so SIM kartou na získanie wifi signálu pre pokrytie priestoru a napojenie bezpečnostných kamier do siete. Vzhľadom k slabšiemu pokrytiu danej lokality 4G signálom chcem vyskúšať nejaké výkonnejšie príjmové antény (>15dBi).
Prosím o radu, či má niekto nejaký osvedčený a vyskúšaný typ antény, hoci aj zo širokej ponuky na Ali exprese
Ďakujem za každú radu a skúsenosť
- josef_novak
Jsou tam i názory vyzkoušené v praxi.
O prázdninách se má objevit tenhle https://www.wifihw.cz/default.asp?cls=s ... stiid=7245 Mikrotik s 5G a eSIM.
nejdříve si zjisti kde je v okolí nejbližší BTS s LTE abys věděl směr pro natočení antény.telman píše:chcem vyskúšať nejaké výkonnejšie príjmové antény (>15dBi).
mapka
. . . je potřeba mít na paměti, že žádná "zázračná" anténa neexistuje.
tvůj požadavek ">15dBi" je naprosto nereálný !!!
to jen "prodejci" nadhodnocují parametry aby lépe prodali.
nejlepší zkušenost mám se směrovkami BD910 a BD911.
Samozřejmě velmi záleží kam anténu namontuješ.
Měla by být co nejvýše, ve volném prostoru s přímým výhledem na nejbližší BTS.
. . . a protože radiové vlny nejsou vidět, je potřeba to zkusit !
Chtělo by to zjistit úroveň a kvalitu signálu a jaké pásmo využívají místní BTS. Podle toho pak vybrat anténu. Může se stát, že máte dobrý signál, ale místní BTS je přetížená. Potom pomůže směrová anténa namířená na vzdálenější BTS.
Problém u levných antén je, že mají napevno připojený tenký koaxiální kabel a ten má velký útlum a velká část výkonu se v něm ztratí.
- josef_novak
Když už, tak 750-850 MHz, protože LTE pásma 1800 a 2600 MHz jsou pro vzdálený příjem složitější. A samozřejmě uvažovat i o 5G v pásmu 700 MHz.
Ten Mikrotik bude nejspíš nějaká parabola a kdo se trochu zajímal o 5G modemy, tak zatím jsou dost drahé a pokud ten Mikrotik umí vše včetně eSIM, tak to není špatná koupě. Taky s ním odpadají veškeré problémy s kabely.
Když si koupím eSIM, tak do 10 minut funguji aniž by někde musel jít. Měl jsem 100GB od O2 a když vloni zdražili na 350 Kč měsíčně, tak jsem přeskočil k T-Mobilu za 300 Kč a letos na 1000GB za rok zpět k O2, což vychází na 250 Kč měsíčně. Přechod jsem díky eSIM zvládl ze židle.
- Behemot
- Doporučuje se dohled moderátorů
- Kontaktovat uživatele: