Pozor na frézky VOLTER

Rubrika uživatelů a opravářů NC strojů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
pdp7

Pozor na frézky VOLTER

#1 Příspěvek od pdp7 »

Ahoj, teda nevím jestli se to týká všech CNC téhle značky (mám přístup k L3016), ale nepřestává mě překvapovat. Vedle toho, že to nepodporuje standartní věci typu G81, G82 vrtací cykly, neumí to pauzy G04, nepodporuje to pohyb Z osou v rámci G02, G03 a dneska jsem přišel na další novinku.
Sice se to honosí zaměřovací kamerou podle které se to v kombinaci s kruhovými značkami na materiálu dá zarovnat, ale zas to nefunguje pokud jsou v gcode přítomny oblouky G02, G03.
On tam prostě nikdo nedopsal tu interpolaci pro offsety I, J (ikdyž to tam v hlášení doslovně nestojí, tak je to prostě jasné).
V hlášení je jen tupé: internal error not support G02, G03

Jako co byste si to tom mysleli? Za mě je to prostě nedodělaný produkt. :roll:
dj_Paul

#2 Příspěvek od dj_Paul »

Dost často to bývá dostupné jako opce. Pohyb v ose Z při G2/G3 jsme neměli ani na mašině 15 mega. Museli jsme asi za 3k euro dokoupit opci.

Ten výrobce to nedělá aby se ti zalíbil, ale aby na tom vydělal. A mysli si o tom co chceš
HF_Tech

#3 Příspěvek od HF_Tech »

Tady brečíš na špatném místě.
Druhá věc je, že když chceš tyhle fíčury, tak proč si nekoupíš třeba Houfka...
pdp7

#4 Příspěvek od pdp7 »

Je jasné aby tom vydělal. Ale tak sakra, když už někdo implementuje funkci interpolace souřadnic a u ofsetů oblouků to tam není tak o čem to asi svědčí?
Programátorovi se buď nechtělo a nebo neví jak to implementovat.
Když mašina za 15mega neumí Z při arc, a přitom moje skoro "hračka" s Machem3 za 70k jo, tak je asi někde internal error :lol:
dj_Paul

#5 Příspěvek od dj_Paul »

tomu internal error se říká obchodní model.
na mašině za 15 mega jsme dokupovali i zvětšení velikosti programu z 1MB na 3MB. za bratru 1500eur
pdp7

#6 Příspěvek od pdp7 »

Jsem asi blbej, ale já nad tím dokážu přemýšlet jen v technické rovině.

Když jsem psal svůj převodník excellon>gcode v pythonu tak jsem tam měl trochu prekérku s tím, že jsem nevěděl jak vypočítat pozice středů oblouků v souřadnicovém systému jelikož excellon definuje jen poloměr. Ale stačilo sem na bastlirnu napsat a dostalo se mi odpovědi což je paráda. Pak už není problém určit I, J pokud znám směr CW, CCW.

Nevím co na tom je obchodní model, když nefunguje korekce souřadnic G2,3.
Jako mě to je šumák, vygeneruji kód kde jsou oblouky segmentované z hromady G1ček a ahoj babi.
Jakože by někdo byl tak blbý a myslel, že tento "problém" vyřeší koupí dražšího stroje? Tak jo :wink:
HF_Tech

#7 Příspěvek od HF_Tech »

Co je na tom za řídící systém?
Ten g-kód si píšeš sám nebo si programuješ zákaznický generátor g-kódu jako jsou v Mach3 wizzardy?
pdp7

#8 Příspěvek od pdp7 »

Nevím přesně co tam je za systém (NLCNC nebo tak nějak). Řekl bych, že to není nic rozšířeného typu Mach3. Volter si to nejspíš píše sám, na internetu jsem o tom nenašel vůbec nic.
Ten g-kód si pro mojí potřebu konvertuji z excellonovských souborů, z CAM programu FAB3000, něco jako CAM350.
Ale o to tu nejde, vlastně i jiné g-kody vygenerované přes parser z Vectricu (parser pro tento daný model CNC) s přidaným toolem T99 (tj. ta kamera pro zaměření) pokud tam mají oblouky v kódu tak to prostě nejde spustit.
pdp7

#9 Příspěvek od pdp7 »

Chápu to správně, když řeknu, že se tam vlastně u oblouků jedná o nelineární interpolaci souřadnic?
Odpovědět

Zpět na „NC stroje“