Mazivo (vazelína) do startéru

Vše, co se týká elektroniky v automobilech, motocyklech a jiných samohybech

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
krutor

Mazivo (vazelína) do startéru

#1 Příspěvek od krutor »

Zdravím.
Rozebral a vyčistil jsem startér (z motorky). Bylo tam na hřídelích a ozubených kolech nějaké mazivo viz fotka. Jakým mazivem to můžu opět namazat?
Díky.
Přílohy
Startér.jpg
Startér.jpg
EKKAR

#2 Příspěvek od EKKAR »

Klidně grafitkou AG-3.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Sandal

#3 Příspěvek od Sandal »

Vidím tam mazací tuk s přísadou MoS₂.
Lepší jednou ukázat, než desetkrát vysvětlovat :-)
EKKAR

#4 Příspěvek od EKKAR »

Grafitka, nebo Molyka - v každým případě mazadlo s přísadou tepluodolnýho kluznýho prachu.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
BOBOBO

#5 Příspěvek od BOBOBO »

Třebovák zase žvaní blbosti . Grafitka je tak na těsnění a kolečko na hnůj . Jako vždy má pravdu strojnický sandal . Momentálně nepamatuji , ale je to mazací tuk 3 a 4 třídy ? Molybdenové sloučeniny jsou základem . Koupil jsem velmi výhodně v tescu , udělali výprodej mazacích tuků s molybdenovými sloučeninami za 20% . Tak jsem 5 tub ihned uchvátil , mám nadosmrti .
EKKAR

#6 Příspěvek od EKKAR »

Molybdensulfid má opodstatnění tam, kde dochází k dlouhodobýmu tepelnýmu zatížení maziva. To znamená válečkový řetězy, ozubený pomaluběžný kola a do jistý míry i kluzný futra tam, kde pohyb trvá delší dobu za vysoký teploty nad cca 150-200°C. To u pastorku na startéru obvykle nebejvá - startér běží pár vteřin, když ho nějakej jouda tejrá, řekněme minutu - takže grafitka tam má svoje opodstatnění. Pokud s ní Bobobeš maže kolečko na hnojišti, určitě mu tím neubližuje ...
Hape
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od Hape »

Také podle mně, tam bude spíš tuk s přísadou MoS₂. Použitím tuku s přísadou grafitu na tom místě se ale asi nic nezkazí.
Mazací tuky s příměsí MoS₂, které jsem dosud měl možnost používat, byly koupené v běžné maloobchodní síti v tubách a ty měly třídu konzistence NLGI 2.
Nejsnadněji se malé balení mazacího tuku s přísadou MoS₂ koupí v prodejnách se zahradní technikou. Namátkou mně jako první napadl třeba Mountfield.
A kdyby se krutor nemohl rozhodnout, tak je také možné koupit tuk obsahující kombinaci grafitu a MoS₂ Ekolube Grafit Grease (390 g, kartuše).
Odpovědět

Zpět na „Auto - Moto technika“