Rozběh motoru BLST-D01

Problémy s elektrickým nářadím

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
BOBOBO

Rozběh motoru BLST-D01

#1 Příspěvek od BOBOBO »

Zdravím přispívající . Tímto ku r vítkem začínají být osazeny i ty nejlevnější karbošky . Dvě otázky : Kupoval to někdo ? Opravoval to někdo a zná IO uvnitř ? Děkuji
Přílohy
parkside_praktik_tools_09.jpg
parkside_praktik_tools_09.jpg
mirku

#2 Příspěvek od mirku »

sorry, ale může nám pán vysvětlit co to jsou karbošky a proč to nemůže nazvat pravým jménem?
misocko

#3 Příspěvek od misocko »

karbobruska
bol si posledny SK / CZ ktorý nevedel čo je karboška?
EKKAR

#4 Příspěvek od EKKAR »

I "karbobruska" je blbost. Ten nástroj se jmenuje ÚHLOVÁ BRUSKA a rozhodně se do ní nepoužívají jen karbidový brusný/řezný kotouče.

P.S. furt to ale nic není proti azbukvičníkům, který tenhle nástroj pojmenovali "бульгарка" = "mlejnek" ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
josef_novak

#5 Příspěvek od josef_novak »

Bulharky se nazývaly proto, že se v rámci RVHP vyráběly v Bulharsku a byly v celém úžasném východním bloku. Byly to těžké mrdky a každá druhá probíjela. Na Moravě to je taky flexa nebo frička, ale karboška bude nádoba na karbanátky.
dred

#6 Příspěvek od dred »

BOBOBO

#7 Příspěvek od BOBOBO »

Jo drede bude to podobný , plošák je jiný a stejně procák je nesmysl na opravu , díky za snahu . Tenhle mají popsán na elektrodě , ten co inzeruji já pitvali nějací jugoši , ale bez schema a označení . Takhle mrňavý zatím Mao nenabízí . Objednal jsem jeden zkusmo , snad bude odstřižení chladiče stačit . Běžně jsou 16-25A , ale je to hrozně velký .
BOBOBO

#8 Příspěvek od BOBOBO »

Pro paka :
https://dom.bazos.sk/inzeraty/karbo%C5%A1ka/

Zitulda Pozri príspevok
...neviem čo je to karboška? prosím vysvetlíš mi? ale nie tu...ss-kou, lebo nechcem v tejto téme robiť mrník
Karboška je ľudový názov pre ručnú uhlovú brúsku, a pochádza z názvu brusneho kotúča Carborundum , teda Karborundum, od toho vzniklo pomenovanie karboška,
aj ked ja používam pomenovanie " flexka ", čo zase pochádza z názvu Flexi.

https://www.hermantools.cz/blog/jak-vzn ... arbobruska
BOBOBO

#9 Příspěvek od BOBOBO »

Pro novákovic paka . Po převratu podniky vyprodávaly pořádný vercajk . Koupil jsem tehdy čínskou 230ku . Maká dodnes a nejspíš mne přežije . Ty bulhary jsem opravoval , také robustní mašiny , perfektně udělané rotory . Na těchto se jen měnily kartáče . jsou tedy jen trochu těžší ... Mám tady ze SD asi 10x ferm atd , buďto shořaté , nebo protočené pastorky v převodu . Hrozný šunt .
jardafiala

#10 Příspěvek od jardafiala »

Jo člověk se učí celý život. Dělal jsem léta zkušebního technika v NAREXu a později v PROTOOLu a slovo karboška jsem nikdy v životě neslyšel.
dred

#11 Příspěvek od dred »

U nás je pomenovanie "karboška" celkom zaužívané/bežné.. skôr je nám divné, keď to niekto pomenuje správne - uhlová brúska :lol:
Na Cypre u domáceho majstra to bolo KANGO - mici, alebo megalo (podľa veľkosti), ale kango bolo aj zbíjacie kladivo či príklepová veľká vrtačka - bolo na výber :lol: :lol:
EKKAR

#12 Příspěvek od EKKAR »

jardafiala píše:Jo člověk se učí celý život. Dělal jsem léta zkušebního technika v NAREXu a později v PROTOOLu a slovo karboška jsem nikdy v životě neslyšel.
Protože to je novotvar původem z podhůří severních Karpat, stejně jako ta azbukvičnická bulgarka. Čech tomu sám od sebe nikdy jinak než "flexa" neřek ...
A Kango byla firma, která jako první dodávala malý příklepovky s mechanickým příklepem i pro kutily. Do dneška je tahle značka dost pojem v oblasti poloprofi až profi drobnýho stavebního elektronářadí - podobně jako Hilti nebo Makita. Za Veľkou Mľákou pak na 110V DeWalt a Milwaukee ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
BOBOBO

#13 Příspěvek od BOBOBO »

Zase třebovský kecy , jsem i vyučený zámečník s dlouhodobou údržbou a jinak než rozbrus se před převratem nepoužilo . No a jelikož jsem déledobě na svářecím foru a tam je dobře polovina Slováků , tak karboška je pro mne běžné slovo .
masar

#14 Příspěvek od masar »

Myslím, že na brněnsku lidi rozumí pojmu "karbo-flexka". Zkratka "karboška" se užívá zřídka.
:wink:
dred

#15 Příspěvek od dred »

Tých odvodených názvov hlavne v nárečiach je neskutočne veľa.. väčšinou sa zaužívali podľa druhu použitia...napr....
Rozbrusovačka = rozdeľuje materíál brúsením v tenkom reze
Karbobrúska = obrusuje brúsnym nástrojom z karbónu
Všeobecne - Uhlová brúska = pracovný nástroj sa netočí v osi motora - primárne vyvinutý na rozbrusovanie a obrusovanie materiálu ktorý je týmto systémom pre prácu hlavne pohodlnejší...
A samozrejme aj iné názvy...

Dnes je z toho super-univerzálny pomocník - poskytuje veľa možností podľa použitých nástrojov s takmer univerzálnym upnutím .... a keď sa náhodou niekto stretne s "cudzím" názvom - buď ho napadne, čo to môže byť, alebo Google pomôže :wink:

Len sme nejako zabehli od pôvodnej témy... softštartu :lol:
Odpovědět

Zpět na „Elektrické nářadí“