Brána a IS
Moderátor: Moderátoři
Brána a IS
Mám v úmysle na rodičovskom dome nechať urobiť pôvodnú plnú bránu na elektrické ovládanie. Spolu s rekonštrukciou starého chodníka.
Urobil som situačný nákres pozemku. Totiž vzadu v mieste tej hospodárskej časti mám v úmysle stavať dom. A po zasypaní pivnice garáž. Chcel som sa poradiť:
1.
či sa dajú vopred predpokladať následné prívodné trasy IS. Je možné, že by niečo šlo aj pod zakresleným chodníkom? Alebo to projektanti pod chodník nedávajú? Aby som ho nerobil zbytočne..
2.
Ohľadne brány:
Tá je vraj zbytočne široká, 2x2m. Nájazd zvonku je priamy, vo dvore je to s miernym vytočením. Aká šírka by tu mohla byť pre nákladné stavebné autá s normálnym vodičom?
Spolu s tým súvisí: aký široký múrik sa dáva medzi bránku a bránu (taká tá klasika), ak by sa doň mali zmestiť nad sebou skrinky pre elektromer a plynomer? A aký hlboký?
Totiž, ideálne by to asi bolo urobiť hneď celé nové, len či radšej na čas stavby neprerobiť na pohon bránu pôvodnú, keďže tadiaľ prejde asi veľa ťažkých áut.. A motory potom využiť na novú. No problém je teraz osadiť motor na stĺpik pri bránke, k dispozícii je do 8 cm, treba vraj 12 cm. Spodný motor kvôli veľkému krídlu a silným miestnym vetrom vhodný asi nie je, kvôli cene asi tiež..
Riešenie by som možno videl napríklad privariť paralelne ku stĺpiku pri branke stĺpik aj s pántami nový, tým montážnu plochu rozšíriť. Stĺpik na opačnej strane sa posunúť nedá, preto krídlo brány by bolo potrebné skrátiť.
Prosím o rady, celé to súvisí..
Obrázky by som rád neskôr odstránil..
EDIT: odstránenie obrázkov
A kutilmile - nelituju tě
Několik natažených nebo stržených šneků i po "odvzušnění" vrat vedlo k pořízení výkonnějších a nakonec ještě výkonnějších otvíračů, ty zatím vydržely. Takže nakonec náklady překročily cenu posuvných vrat, jejichž návrh se investorovi zdál příliš drahý.
Čili pro náklaďáky by bylo nejlepší pořídit pojízdnou bránu, třeba teleskopickou, jestli nemá jednodílná, kam odjet.
A třímetrový průjezdný profil stačí i pro náklaďáky, aby "Pražákovi nezboural sloupek".
- pocitujlasku
Plyn moze byt kludne v zemi, ale v mieste, kde vstupuje do domu musi byt viditelny, videl som aj take, ze je to len obycajne koleno, ktore vystupuje z chodnika a hned vstupuje do domu.
Ohledně stavby baráku bych doporučil si toto ověřit na katastru a na stavebním oboru, protože možná překročíš povolenou zástavbu na pozemku. Záleží na tom, jak podáš tu garáž. Co mi tam ale nesedí, tak průjezd náklaďáku k tomu zadnímu baráku kolem té garáže a mimo chodník. A že to někdy potřebovat budeš, to je jisté.
Ak je problem s vetrom, tak plne plechy vyhodit a navarit tycky.
Na posuvnu branu asi nie je miesto?
Dost pochybuji, že ta stavba stejně projde bez problémů přes úřad.
Ale například žádným § není vyřešeno (ne)povolení (pří)stavby, která například zastíní už nainstalovanou a zkolaudovanou instalaci FVE případně teplovodního kolektoru na sousedním pozemku, čím omezí nebo úplně znemožní její deklarovanou funkci. Příklad - mám hypoteticky malou FVE na svojí garáži na svým dvorku, zkolaudovanou - a soused si jednoho krásnýho dne řekne, že barák jižně od mýho dvorku "kvůli děckám rozšíří a vyžene do patra", čímž moji FVE na značnou část dne zacloní od Slunce. A protože má svůj barák dost daleko od hranice pozemků, než ty zákonem požadovaný 2m, povolení ke stavbě dostane - a já se se svou investicí do FVE můžu jít klouzat ...
Ten nákres nie je v mierke, no pohľad na celý pozemok ako tak súhlasí, šlo mi len o radu princípu ťahania IS, či pod chodníkom, alebo vedľa, ale áno, aj teraz prejde občas fekál po jeho špici, postreh.. Máme to prebraté s tým, že roh u nového bude zošikmený. A možno aj uberieme z jeho zbytočnej šírky..
Tak na tú povolenú zástavbu som veru nemyslel, dík.. Takto by som si to všetko len predstavoval, arch. a proj. ma z toho možno vyvedú, ale ako to myslíš s tou garážou
Čo sa domu týka: Od suseda všetky okna si predstavujem "kúpeľňové". A stále uvažujem v medziach, že sa k nemu podarí dostať napríklad rekonštrukciou, odstúpenie 2m si predstaviť neviem..
Možno mám nápad: či by bolo v poriadku dať tieto merače na opačnú stranu brány, do jestvujúceho múrika brány (na foto vľavo), šírku má tak 1,2 - 1,5m. Miesta dosť, tam by merače ani neklali oči, a nemusel by som bránu zužovať medzimúrikom, ale ten na kraji jestvujúci by som predĺžil o 40cm, novú bránu dal 3,6 m.. A teda či by bolo normálne ťahať tie IS zvonku od stĺpa na opačnú stranu brány, a potom za bránou sa vracať na opačnú stranu späť k domom
Myslíš takto?EKKAR píše:Ale například žádným § není vyřešeno (ne)povolení (pří)stavby, která například zastíní už nainstalovanou a zkolaudovanou instalaci FVE případně teplovodního kolektoru na sousedním pozemku, čím omezí nebo úplně znemožní její deklarovanou funkci. Příklad...
Vedľa staršej bytovky postavili pdstatne vyššie biznis centrum, takže cca od obedu vrhá na kolektory tieň.