výpadek GPS?

Vše, co se týká mobilních telefonů, GSM bran, mobilních datových připojení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
mi-ro

výpadek GPS?

#1 Příspěvek od mi-ro »

Stalo se mi to prvně, v pátek 13.6. jsem projížděl obchvat Jihlavy, opravy, uzávěry, semafory jako všude. Proto jsem svěřil trasu Waze. Jenže za exitem 112 směr Jihlava se navigace zstavila s hláškou "chybí GPS signál". To prvalo cca 20 minut až do Rančířova. Signál se sporadicky objevoval, mapa skákala po trase a v podstatě to bylo nepoužitelný. Napadlo mě že někdo kolem má rušičku GPS kvůli knize jízd nebo byl nějaký výpadek?
..to bude jen ňákej odpůrek
mihal

#2 Příspěvek od mihal »

Toto sa mi stalo v Moskve v čase špičky v centre, ale tam rušičky GPS skutočne sú.
Habesan
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Habesan »

A podařilo se ti z tvého přijímače získat informaci z kolika satelitů právě získává signál ?
Pokud je mi známo pro spolehlivou funkci potřebuješ minimálně čtyři satelity, některé lepší přístroje údajně dokáží polohu odhadnout ze tří.

Ještě před nějakými patnácti lety byl problém se stromy, domy, atd.
A jseš si jistej, že používáš NavStar a nikoliv Galileo ???
Hill
Administrátor

#4 Příspěvek od Hill »

Asi si budu muset navigaci v autě aktivovat. Je tam celých pět let a ještě jsem ji nezkoušel. Konečně - nemám s tím dodnes ani mobil spárovaný, a ten tak třikrát do roka s mapami poslouží, když je nouze nejvyšší, a potkám se s nějakou nečekanou uzavírkou, jako v dubnu kolem Libice (zrovna na dvaatřicítce začali uzavírat mosty u Dymokur, ale místo značení ještě dopoledne stála napříč přes silnici tatrovka; cedule a závory tam byly až odpoledne). V Libici, když jsem tu aplikaci zapnul, se mi mapy v mobilu vůbec nechytaly, nesmyslně skákaly o pár kilometrů mimo. Ale nechal jsem to zapnuté. V Kolíně se to nějak srovnalo a na zpáteční cestě z Kolína, kdy jsem nikdy žádnou navi nepotřeboval, se to chovalo vzorně, ba dokonce to vědělo, kde je jaká uzavírka.
Bylo to moje teprve asi desáté využití navigace za posledních 53 let a zrovna, když mohla být jednou užitečná, se to heblo na mě vyignorovalo a vymlouvalo se na absenci GPS signálu...
Michal22

#5 Příspěvek od Michal22 »

Najezdil jsem teď přes 1000 km po Sicílii, vše podle navigace (skoro nové auto z půjčovny, velký display).
Problémy nebyly.
Běžně navigaci nevyužívám, moje skoro plnoleté vozidlo nemá nic takového integrované, a kdybych si dal mobil někam na palubovku, tak na něj pořádně nevidím (do dálky vidím dobře).

Ale osoba blízká dělá v Brně na letišti na věži, měli tam několikrát ČTÚ, lovili (většinou) zahraniční kamioňáky, kteří se snaží ojebávat mýto, dokázali je zaměřit právě i podle dysfunkcí GPS. Tak třeba jsi natrefil na někoho podobného.
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
mi-ro

#6 Příspěvek od mi-ro »

Kolik bylo dostupných satelitů, nevím. Měl jsem starosti točit volantem. A který systém Waze používá, to se budu muset podívat někam do konfigurace. Nikdy mě to nezajímalo páč to fungovalo bez problémů. Ale prý se prodávají rušičky GPS signálů právě pro rušení el. tachogeafů a knihy jízd. Nevím jaký to může mít dosah ale pokud by to měl někdo kolem? Nakonec zarušit 1575,42MHz nebo 1227,6 asi nebude takový problém.
monterjirka

#7 Příspěvek od monterjirka »

Před léty jsem měl problém ve služebním autě.
Máme tam GPS přijímač a sledování jak jezdíme, kudy,...
Posílalo to nesmysly.
Ale ne vždy.

Po pár pokusech jsme zjistili, že to parádně ruší kamera.
Vzal jsem přehledový přijímač a nestačil jsem se divit co je za bo**el kolem 1500 MHz

-----------
Teď mám jiný problém.
Po jisté nepříjemné události používám senzor Libre2 pro sledování glykemie

Když mám na mobilu zapnutou navigaci, někdy mi ruší komunikace toho mobilu se senzorem, ale ne vždy (jede to přes BT)

Ony ty vlny nejsou vidět...
xsc

#8 Příspěvek od xsc »

Tohle se povedlo ještě Soňákům u malého mobilu Experia D2. GPS fungovala, v té době počáteční načtení trvalo klidně minutu dvě, ale pak už OK. Ovšem jakmile se osadila SD karta, najednou to nevidělo družice nebo jen pár a podobně. Komunikace s kartou zarušila GPS příjem.
Celeron

#9 Příspěvek od Celeron »

mi-ro píše:Stalo se mi to prvně, v pátek 13.6. jsem projížděl obchvat Jihlavy,
V kolik hodin? Já jel mezi 11-13 do Teplic přes Mnichovo Hradiště a zpátky 17-19 a protože to tam moc neznám, jel jsem podle TomToma a žádnej problém.
Nejel za tebou nějakej kamioňák?
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Behemot
Doporučuje se dohled moderátorů
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od Behemot »

Hill píše:
Navigaca co je dlouho mimo se synchronizuje buď sto let, nebo si musí natáhnout přibližný polohy satelitůch třeba ze lžinternetu. Navíc se jednou za čas na satelitech resetujou hodiny, a to starý zařízení nemusijou dát vůbec: https://en.wikipedia.org/wiki/GPS_week_number_rollover
mi-ro

#11 Příspěvek od mi-ro »

Jirko (Celeron)' bylo to cca v 10h a kamionů bylo kolem hafo jako na trase z Jihlavy do Znojma. A ano, studený start jakékoliv navigace je dlouhý. Musí vyhledat satelity, synchronizovat hodiny, pochopit kde se nachází a polohu vložit do mapového podkladu. Zatímco start že stby předpokládá že pokracujes tam kde jsi skončil. Jen dorovná clock a jedeš.
HF_Tech

#12 Příspěvek od HF_Tech »

To už musí být hodně stará navigace. Dneska GPS startuje za méně než 30sekund i z úplně vypnutého stavu.
Celeron

#13 Příspěvek od Celeron »

To máš pravdu. Z vypnutýho stavu mi 3 roky starej TomTom startuje kolem půl minuty a z toho mu nejdýl trvá sežvejkání cca 9GB mapy celý Evropy. Aspoň to píše. Ze spánku jede okamžitě po otočení klíčkem.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Behemot
Doporučuje se dohled moderátorů
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od Behemot »

bůtování nemá s hledáním satelitůch a polohy nic společnýho 8O
HF_Tech

#15 Příspěvek od HF_Tech »

Mám na stole prototyp udělátoru s ublox M10M a ještě není osazena zálohovací baterie pro assisted start a div se 30s po zapnutí už reportuje polohu s přesností na desítky metrů aniž bych cokoliv nastavoval.
Odpovědět

Zpět na „GSM / CDMA / LTE technika a telefony“