Už rostou... 2

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
piCZus

#16 Příspěvek od piCZus »

:)
Přílohy
houby.jpg
houby.jpg
bastliar

#17 Příspěvek od bastliar »

Rastie u nás v prírode niekde 🦁 Levia Hriva ?
Olchor

#18 Příspěvek od Olchor »

JJ, korálovec ježatý, párkrát jsem ho viděl u nás v Mor. krasu ve starém bukovém lese. Celkem běžně sbírám jeho bráchu korálovec bukový.
kejki

#19 Příspěvek od kejki »

Však si ho můžeš zasadit - https://www.youtube.com/watch?v=k-Ugn4o5b5o
kokun

#20 Příspěvek od kokun »

Taxem dnes zašel na první letošní obhlídku - do "březin". V uvozovkách proto, že vidět tam dnes stojící břízu, se rovná téměř zázraku - a to tam chodím houbařit už celých 50 let. A i pro ten poslední jejich zbytek (co rostl vzádu) tam jel náklaďák (i když jsem na něj neviděl, tak jsem slyšel, jak mu za jízdy drnčely "klanice").
Zato tolik žaludů, co se tam povalovalo na zemi od loňska, jsem tam taky nikdy neviděl - takže budou příště asi převažovat duby.

Zázraky jsem nečekal, přestože zapršeno něco je (od půli května si často sprchlo). Jen se jim zatím nějak ze země nechce, asi z důvodů květnových chladných dnů a především nocí.
Takže i na "tutových místech" pouhopouhá hrstka kuřátek (lišek), čekal jsem aspoň 3x víc - viz foto. Že snad teprve porostou, svědčí to, že jsem nacházel malé trsky s hlavičkami velikosti sotva nehtu na malíku. A i to málo, co jsem našel, byly semo-tamo vždycky sotva 2 kousky (a dolovat jsem je musel z hlíny, proto jsou tak zablácené) :o :(
Jinak hřibovitého zatím nic (jen hned když jsem vlezl do lesa, tak nějaké 2 malé, slimáky ohryzlé, "asi holubinky"). Po dřívějších kozácích, či klouzcích - kterými jsem tu v minulosti většinou začínal (kromě ještě těch lišek) - dnes ani vidu, ani slechu. Bodejť, když všechny břízy už někomu zatopily někde v rakouských krbech :o :(
Přílohy
5.6.2025.jpg
Výsledek dnešní obhlídky v "březinách" :-(
Výsledek dnešní obhlídky v "březinách" :-(
Honza - kokúň
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od Hubert_79 »

Včera (středa) v Brdech, ve výšce cca 800 m; náhodný nález. Nebyl jsem na houbách, nýbrž se kochat krajinou.
Přílohy
DSC00476.jpg
DSC00476.jpg
Frýba a láska zvítězí nad Hemalou a nenávistí!
ondraN

#22 Příspěvek od ondraN »

Krušky, poblíž Jelení, cesta podle potoka, cca 10kousků krásných malých hříbků v mechovém porostu na několika místech. Nesbíral jsem, jen se kochal, tak nevím přesný druh (tmavě zelenohnědá sametová hlavička). Potom v lese sem tam malé masáky a na okraji lesa bedla (asi nejedlá). Zdá se, že jim počasí svědčí :D
kokun

#23 Příspěvek od kokun »

ondraN píše:... Zdá se, že jim počasí svědčí :D
Jak kde.
U nás tedy žádné "houbařské počasí" nehrozí :(
Poslední déšť na Medarda (tedy 8.6.), potom věřte pranostikám - od té doby ani kapka, jen vedra. A to ani v PO (16.6.), kdy všude po Moravě bouřilo i s přívaláky - u nás se jen zatáhlo, setmělo a aaa zase NIC.
Kromě nepřízně počasí tu mám ještě horšího "strašáka" - po (blízkém !!!) okolí se v min. 2 týdnech potuloval medvěd (někdo tvrdil, že dokonce 2). V okolí Luhačovic; ve Slavičíně byl viděn dokonce v městském parku :scared: ; poté se přesunul do Vlachovic-Vrbětic; ... - tak potom vyrazte na hřiby (když je to všechno v okruhu páru km) 8O :( To mě "moje baby" tuplem nechtějí pustit do lesa. Konec konců i já sám (když tam "lezu"), tak s řádnými obavami. Nedovedu si představit, že bych ve svých téměř 80-ti, šplhal na nějaký strom jak veverka 8O Njn - když máme hranici se SK vzdušnou čarou cca 5km a jsme v Bílých karpatech 8O
Byť s obavami, tak přesto jsem vyrazil v UT (10.6.) - s docela slibným výsledkem (cca půl košíčku "lišek" a první 2 maličké "dubáčky").
Říkal jsem si, že za pár dnů by to mohlo být už lepší. Ale? - pořád je tu ten medvěd! Taky jsem se v PA ráno (po probuzení ve 4:30) rozhodoval: jít-nejít??! Rozhodl ten PA (13. !!!) - říkám si: "Akorát ho potkáš" :roll: - tak jsem nejel nikam.
Po týdnu (v UT - 17.6.) mě to ale už nedalo a vyrazil jsem tam, co před týdnem. Výsledky vidíte na foto - už se ale začalo projevovat přílišné sucho . . . :( :(
Přílohy
17.6.2025a.jpg
I přes obavy z medvěda jsem s prázdnou nepřijel :)
I přes obavy z medvěda jsem s prázdnou nepřijel :)
17.6.2025.jpg
Po týdnu - sucho už velké: ubylo "lišek" a "dubáky" byly suchem už řádně rozpraskané :(
Po týdnu - sucho už velké: ubylo "lišek" a "dubáky" byly suchem už řádně rozpraskané :(
stažený soubor (9).jpg
2 malé "dubáčky" jsem tam nemohl nechat - aby mi věřili, že jsem byl vůbec na hřiby :)
2 malé "dubáčky" jsem tam nemohl nechat - aby mi věřili, že jsem byl vůbec na hřiby :)
10.6.2025.jpg
Tady to vypadalo ještě nadějně
Tady to vypadalo ještě nadějně
Honza - kokúň

#24 Příspěvek od KUBO »

Pekné Honzo. U nás nic neroste, ani "baraňovky". Je sucho a búrky sa nám vyhýbajú. Neviem, neviem ako dopadne tohtoročná hubárska sezóna.
„Hľadáme nepoznané, spoznávame nehľadané. Strácame to cenné, ceníme si až stratené. Milujeme všetko zradné a zrádzame milované.”
Pozdravuje Vás Martin
kokun

#25 Příspěvek od kokun »

Díky Martine!
Přílohy
cb6f.jpg
(66.88 KiB) Staženo 1350 x
Honza - kokúň

#26 Příspěvek od kokun »

"Kam jdete s tou puškou?"
"Do lesa na hřiby."
"A proč zrovna s puškou?"
"No jinak by mi je ti houbaři nechtěli dát!"
Přílohy
tom_pekarek_9454.jpg
tom_pekarek_9454.jpg
vaclav_veverka_13295.jpg
vaclav_veverka_13295.jpg
Honza - kokúň
Moderátor

#27 Příspěvek od Killroy »

Tady bylo něco málo napršeno, tak taky přispěju.. :)
Přílohy
hriby_dubove.jpg
hriby_dubove.jpg
KUBO

#28 Příspěvek od KUBO »

Hoci je u nás sucho a horúco, tak som vyrazil na obhliadku rajónu. Oplatilo sa. Baraňovky milujú horúčavy.
Přílohy
20250624_172451.jpg
20250624_172451.jpg
20250624_153253.jpg
20250624_153253.jpg
„Hľadáme nepoznané, spoznávame nehľadané. Strácame to cenné, ceníme si až stratené. Milujeme všetko zradné a zrádzame milované.”
Pozdravuje Vás Martin
Michal22

#29 Příspěvek od Michal22 »

Včerejší krátká návštěva Žďánického lesa přinesla malý úlovek, bude "hubová polívka".
A poznal by někdo, co je na druhé fotce? Není to třeba začátek pěkné beraničky?
Přílohy
Houby2.jpg
Houby2.jpg
Houby1.jpg
Houby1.jpg
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
ransom

#30 Příspěvek od ransom »

Slizovka. Občas jsou všude. Přesný model by byl dotaz na mykologickou poradnu.
Nepoužívám smajlíky. Pobavený nebo ironický tón si laskavě domyslete sami.
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“