K čemu slouží tento mezikus k spínači vodárny?

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
bu2520

K čemu slouží tento mezikus k spínači vodárny?

#1 Příspěvek od bu2520 »

Mám u tlakového spínače tento mezikus, je z plastu a pravidelně se povoluje zřejmě rázy vody. Kdysi mě to tam dali vodáci a nevím proč nepoužili třeba mosaz, nebo jestli v tom není zpětná klapka. Každopádně mám obavy, že to jednou při dotahování ztrhnu, tak bych to rád převedl do nějaké robustnější podoby.
Přílohy
K1024_177.JPG
K1024_177.JPG
adakar

#2 Příspěvek od adakar »

Venovali tomu až dve šroubenia, asi to bude niečo potrebné. Ale asi nič nezvyčajné - snáď iné než spätná klapka by tam byť nemalo.. Jedno riešenie je to rozobrať, a dľa nájdeného rovno do shopu pre to robustnejšie - až teda to chceš meniť..
Sandal

#3 Příspěvek od Sandal »

Obvykle je to pravo-levý závit, aby si při montáži nemusel točit spínačem dokola, protože je na něm kabel :wink:
Lepší jednou ukázat, než desetkrát vysvětlovat :-)
lesana87

#4 Příspěvek od lesana87 »

Na to snad stačí převlečná matice.
Jakou funkci by měla zpětná klapka před tlakovým spínačem?
Sandal

#5 Příspěvek od Sandal »

To vím :lol: Ale koukni, používá se to pro připojení tlakoveho spínače. Verze mosaz. https://1url.cz/6JHbX plastový jsem to tedy ještě nikdy neviděl, ale to na fotce tazatele je asi nějakej cizinec, takže jen tipuju.
Lepší jednou ukázat, než desetkrát vysvětlovat :-)
MiraSt

#6 Příspěvek od MiraSt »

Holandské šroubení. (holendr)
Posílal jsem elektřinu horníkům. Už dofárali. Důl Staříč - Paskov. Demolice běží naplno.
dj_Paul

#7 Příspěvek od dj_Paul »

vypadá to na "co dům dal" redukci z menšího na větší závit. Zpětná klapka je blbost
bu2520

#8 Příspěvek od bu2520 »

Tlakový spínač je WILO-FLUIDCONTROL, zpětná klapka před spínačem mi přijde logická, protože čerpadlo je ponorka a i když podle manometru tlak v potrubí drží , tak se dostává vzduch do potrubí, tipuju tímto šroubením . Ale celá sestava a proč to tam tehdy vodáci dali, když jinak použili (na výstupu) mosaz to nechápu.
dj_Paul

#9 Příspěvek od dj_Paul »

A že by ta informace o typu byla v původním dotazu? To je fakt jak u ....
Klapka to tedy být může. To rozeber a uvidíš
bu2520

#10 Příspěvek od bu2520 »

ty tlakové spínače fungují všechny stejně, to je přece jedno jaký typ. Ale do rozebrání se nehrnu, už jsem to mnohokrát dotahoval a nevím jak dlouho si to ten plast nechá líbit, tak že dokud to funguje chodím okolo po špičkách, ale mám prostor na to být připraven popřípadě tomu předejít.
dj_Paul

#11 Příspěvek od dj_Paul »

Toto je jedinej tlakovej spínač, terej jsi viděl?

tlakový spínač má i jen vstup měřeného tlaku, žádný výstup.
bu2520

#12 Příspěvek od bu2520 »

OK máš pravdu
petrfilipi

#13 Příspěvek od petrfilipi »

Přece tam někde musí být zpětná klapka. Nemůže to přece fungovat bez ní. Čerpadlo natlakuje vodu za zpětnou klapku a tlakový spínač vypne čerpadlo. A čeká se, až voda odteče výstupem, sníží se její tlak, tlakový spínač sepne, čerpadlo natlakuje vodu za zpětnou klapku, ...
Ale bez klapky by přece voda pomalu/rychle odtekla cestou nejmenšího odporu, tzn. přes čerpadlo do zdroje.

PF
kejki

#14 Příspěvek od kejki »

Tak dáš zpětnou klapku před spínač vyvedený T kusem z trubky. Navrhuji si to namalovat, protože to je blbost. Klapka bude na hlavní trubce, možná u čerpadla. Podle obrázku jsou to různé průměry, takže buď je to fakt neumělá redukce, nebo to mělo posadit spínač výš, kvůli přístupu.

Taky jsem jednou použil jako vsuvku nefunkční ventil, byl trvale otevřený a o víkendu jsem to chtěl dodělat.
masar

#15 Příspěvek od masar »

bu2520 píše:Mám u tlakového spínače tento mezikus...
Pochopil bych zpětnou klapku k tlakové nádobě, ale k tlakovému spínači? To jako fakt?
:wink:
Běžně se dělá mezikus mezi čerpadlem a nádobou v podobě 5-ti cestného ventilu, pro tlakový spínač je určen závit 1/4", což na tvé fotce nevidím.
Obrázek
Druhý závit 1/4" je pro manometr, nahoře (obvykle) tlaková nádoba, dole čerpadlo a z boku (z tělesa zpětné klapky) výstup.
-----
Chození po špičkách ti nepomůže. Až to vystřelí, můžeš být pod vodou za chvíli.
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“